Cati dintre cei care ati jucat Panzer General sau ati fost obsedati de luptele de blindate din al doilea razboi mondial, nu si-au dorit sa intre la comenzile unui tanc si sa le arate inamicilor un proiectil de 88 mm de aproape? Eu unul mi-am dorit de mult sa joc un simulator de tancuri in care sa conduc un Tiger sau Panther si sa dau omor pe campul de lupta.

Ei bine,  daca ati bifat da la intrebarea „retorica” de mai sus,  World of Tanks este jocul pentru voi. In el vei avea prilejul sa conduci cam toate tancurile care s-au perindat in al doilea razboi mondial, atat in realitate cat si cele care au existat doar pe hartie sau in mintiile mai mult sau mai putin bolnave ale proiectantilor din acea vreme (MAUS anyone?). Ca si epoca, WOT acopera perioada dintre anii 30 – 60, axata in principal pe perioada WW2, dar cuprinde si cateva tancuri care au aparut imediat in perioada post- razboi (si care au fost imbunatatite, unele dintre ele pana spre anii 60).

Cine joaca?

Jocul a fost oficial lansat acum un an, este in continua dezvoltare si se lauda cu un numar de jucatori in continua crestere, cu 7 zerouri, in Statele Unite, Europa, Rusia si Asia. Si colac peste pupaza, mai este si gratis, free, „moca”, cum s-ar spune prin partile noastre.

La prima vedere ai fi tentat sa cataloghezi jocul World of Tanks/WOT, in traducere libera „Lumea Tancurilor”, drept un simulator (ceea ce pentru unii ar putea fi putin  descurajant). Din fericire, partea de simulare este tinutat bine in haturi de producatorii jocului, si nu scoate capul la lumina decat ocazional.

Complexitate:

World of Tanks este relativ usor de invatat  si merge pe principiul “easy to learn, a lifetime to master”. Drept exemplu , pana si nevasta-mea (sau „Newspaper” cum ii place ei sa fie cunoscuta printre tanchisti) il joaca.  Fie vorba intre noi, ea nu s-a nascut cu PC-ul in brate ca restul de gameri adevarati „care suntem”. Va rog sa nu ii spuneti, pentru ca se va simti ofensata, acum vreun an, juca Bubbles si Sally’s Salon, si chiar se mandrea cu „high scorurile” obtinute.  Intre timp a dat peste WOT si acum este o soferita competenta de tancuri (KV 3 aproape elite), acumuland aproape 900 de jocuri sub centura (nu de castitate!).

Desi este simplu de jucat  are  suficienta adancime si complexitate ca sa atraga si pe jucatorul care  cauta si ceva mai serios (gamer serios, caut relatie serioasa cu un joc multiplayer, de lunga durata, rog seriozitate). Astfel, daca te intereseaza si efectuezi cateva sapaturi, poti sa descoperi ca exista indicatori de penetrabilitate (nu va ganditi la prostii, vorbim aici de tunuri de marimi si calibre… ahem, diferite), tipuri diferite de proiectile,  cresterea unghiului armurii pentru a creste sansele de ricoseu,  locuri strategice  pe harta, puncte vulnerabile  unde loviturile vor provoca critical damage, plus alte amanunte care te vor diferentia de plebea ignoranta.

Revenind la tancurile noastre, jocul incepe cu tine in garaj, unde ai de ales intre 4 tanculete de jucarie, ca altfel nu pot sa le numesc, de nivelul 1 (Noob level), cate unul din fiecare natie (nemti, rusnaci, frantuji si ianchei). Ca in orice inceput de joc nu prea ai mare branza (cu mucegai) de facut decat sa apesi pe butonul de start si sa ii dai bataie (sau sa iei bataie mai degraba).

Dupa ce apesi START, incepe jocul propriu-zis sub forma unei lupte 15 vs 15, pe o harta aleasa aleator, unde scopul este demonstrezi pentru pace si transformarea tancurilor in tractoare. Sau sa masacrezi echipa adversa si sa ii transformi in trofee numai bune de pus pe perete. Sau sa capturezi baza adversa, ca sa fie bine sa nu fie rau, vorba capitanului.

Nu trebuie sa iti faci griji prea mari ca vei deveni carne de tun pentru jucatorii experimentati /frustrati deoarece jocul incearca sa te plaseze cu jucatori de acelasi nivel (tradus prin jucatori cu tancuri de acelasi nivel). Asta la nivelul cel mai mic. La nivelele mai avansate deja e alta poveste. Sistemul de match-making are grija sa aranjeze cele 2 echipe astfel incat tancurile per ansamblu sa fie echilibrate. Isi face bine treaba la entry – level, dar pe masura ce creste nivelul luptei incepe sa scartie, pe ici-colo, prin locurile esentiale. Mai multe despre acest subiect la stirile de la ora 5 (si inspre partea de final).