Am ceva istoric cu benzile inteligente de la Xiaomi, primul contact fiind cu Mi Band 4, acum exact 3 ani. La momentul respectiv am fost placut impresionat – o banda ieftina de fitness, cu o autonomie de aproape 3 saptamani dar in acelasi timp ofertanta pe partea de functii oferite utilizatorului. Lucrurile s-au mai schimbat intre timp, pretentiile au mai crescut si Smart Band 7 Pro de la Xiaomi este ultima lansare a firmei chineze in materie de benzi de fitness. Sau smartwatch? Linia dintre smartwatch-uri și benzi de fitness este din ce in ce mai subțire , asa ca uneori e greu sa zici ce e una si ce alta. Iar Xiaomi Smart Band 7 Pro imita destul de bine un ceas inteligent. Pretul de lansare de 499 lei este mai mult decat dublu fata de pretul curent al Xiaomi Band 7 obisnuit dar intre timp a mai scazut putin. Primesti un ecran mai mare, GPS dual-band incorporat, o baterie care ar trebui sa tina 12 zile de utilizare mixta și alte cateva lucruri in plus. In fine, sa ne concentram pe band 7 Pro si sa vedem daca merita sau nu comparativ cu varianta standard.
Design si specificatii
Band 7 Pro vine intr-o cutie de carton impreuna cu incarcatorul magnetic proprietar cu doi pini care se termina într-un cablu USB tip A.
Carcasa este realizata in intregime din plastic, cu o margine metalica lucioasa în jurul afisajului. La modelul Pro avem o curea de ceas standard si asta inseamna ca se potriveste mai sigur, in timp ce Band 7 standard are o inchidere mult mai simpla care in timp este predispusa sa slabeasca.
Band 7 Pro cântărește 20,5 grame, evident ceva mai grea decat Band 7 dar la greutatea asta oricum nu se simte și este confortabila pentru purtare 24/7. Uiti ca este la incheietura mainii după cateva minute. Desi carcasa Band 7 Pro este mai mare, Xiaomi a decis să nu adauge niciun buton fizic ceea ce mi se pare o ocazie ratata. Asta inseamna ca va trebui sa te bazezi tot timpul pe apasarile pe ecran.
Ecranul AMOLED de 1,64 inchi pe Band 7 Pro este suficient de mare, cu o rezoluție de 280 x 456 pixeli si luminozitate maximă de 500 nit acoperit cu sticla curbata 2,5D. Rezolutia este de 326 ppi. Xiaomi pretinde ca suprafata ecranului este mai mare cu 84% comparativ cu Smart Band 6 si cu 50% mai mare decat Band 7. Desi ceasul vine cu un ecran mai mare, este destul de finut si imi pare ca se potriveste mai bine la o incheietura mai micuta. Ecranul este pus in valoare in special de fetele de ceas, mult mai complexe si mai aratoase. Plus ca notificarile sunt mai usor de citit si in general, textul este mai lizibil. Pentru cei care nu mai vad la fel de bine ca la tinerete este mult mai usor de folosit. Band 7 Pro ofera de asemenea controlul automat al luminozitatii, optiune ce lipseste pe Band 7. Pe spate avem senzorii obisnuiti optici, pentru puls si SpO2. Ceasul mai integreaza de asemenea un accelerometru si un giroscop.
Band 7 Pro este rezistenta la apa pana la 5 ATM, ceea ce înseamna ca putem merge si la inot (dar fara un rating IP oficial). Cureaua ceasului este fabricata din silicon deci atentie daca va stiti alergici la silicon. Din fericire, Xiaomi ofera mai multe optiuni, printre care si curele premium din piele.
Principala diferenta fata de Band 7 este prezenta receptorului GNSS, care se poate conecta pana la 5 tipuri de sateliti GPS. Asa ca poti lasa ceasul acasa cand te duci la alergat, daca vrei.
Functii si software
Toate functiile de urmarire a sanatatii si fitnessului de pe Band 7 se gasesc si pe Band 7 Pro, inclusiv monitorizarea ritmului cardiac 24/7, precum si urmarirea continua a SpO2, monitorizarea somnului și a stresului. Fata de Band 7 simplu, Band 7 Pro are senzor pentru pozitionare GPS care va permite sa alergati fara a avea nevoie de telefon. Avem acces la peste 110 de activitati sportive, inclusiv cursuri de alergare ghidate de pe dispozitiv, care combina mersul pe jos și joggingul. Aplicatia Mi Fitness poate stoca pana la o luna de date de sanatate si antrenament pe care le puteti exporta pentru a le partaja prietenilor sau a urmari progresul personal. Banda poate monitoriza si ciclul feminin, nivelul de stress si nivelul de activitate.
Mi Fitness este aplicatia de pe telefon folosita pentru gestionarea setarilor, fetelor ceasului si a tutoror celorlalte informatii. Aplicatia are un aspect ordonat, impartita in patru tablouri de bord – sanatate, antrenament, dispozitiv și profil.
Nu există NFC pe modelul international, in timp ce modelul chinez accepta sistemul contactless pentru plati. Nu putem prelua apeluri, o alta omisiune notabila si ceva oferit de concurenta in acest interval de pret. Exista un microfon incorporat dar care poate fi folosit doar cu Amazon Alexa. Odata ce este totul configurat, poti sa ii ceri lui Alexa sa iti seteze alarmele, sa controleze electrocasnicele, sa va arate prognoza meteo, etc.
Xiaomi are o listă extinsa de fete de ceas in aplicatie si puteti stoca cam 8 fete de ceas simultan pe Band 7 Pro, in functie de spatiul ocupat . Insa cele cinci preinstalate nu se pot inlocui asa ca de fapt mai putem adauga doar trei sau patru fete extra, ceea mi se pare cam putin. Desi pe site-ul oficial apare ca sunt disponibile peste 150 de fete de ceas, in aplicatie nu am gasit disponibile decat vreo 20 si ceva de fete… Poate pentru piata chineza o fi valabila aceasta informatie.
Ceasul vine si cu mod Always On Display (AOD) dar mi s-a parut ca nu se vede prea bine pe afara, daca lumina este puternica. In interior este ok. Sunt si fete care iti arata atat ora cat si data din calendar.
Motorul de vibratie este puternic by default si poate fi programat pentru o setare si mai puternica, daca e nevoie. Alte functii includ meteo, comenzi pentru muzica, alarma, cronometru precum si un declansator pentru camera telefonului.
Utilizare
Navigarea prin interfata pe Band 7 Pro se face numai prin atingeri și glisari desi m-am trezit in cateva ocazii in cautarea unui buton fizic. Controalele sunt familiare, majoritatea producatorilor cam copiindu-se intre ei. Daca glisam stanga-dreapta, avem acces la setari, sus-jos ajungem la notificari si scurtaturile sunt accesibile daca glisam de la dreapta la stanga. Glisarea de jos in sus dezvaluie lista completa de aplicatii care poate fi organizata in modul pictograma cu doua randuri de pictograme , fara nume sau modul lista care are pictograme mai mari, plus nume.
Trecerea prin notificari intarzie uneori, mai ales dacă aveti mai multe mesaje. Band 7 Pro stocheaza pana la zece notificari inainte de a goli coada de mesaje. Gestionarea notificarilor nu a fost consecventa, uneori am primit acelasi mesaj de mai multe ori sau cu intarziere iar uneori a trebuit sa resincronizez ceasul din aplicatie. Nu se poate raspunde direct la notificari si unele emoji-uri nu se vad cum ar trebui. Din nou, optiuni pe care concurenta le ofera in acest interval de pret.
Conexiunea GPS pe Band 7 Pro se face destul de usor și ar trebui sa satisfaca un alergator mai fara pretentii.
Măsurătorile ritmului cardiac și SpO2 par OK, dar evident nu este un instrument medical. Citirea dureaza doar cateva secunde pentru a colecta aceste tipuri de date si mi s-a parut mai rapida decat prin alte parti.
Urmarirea somnului este destul de precisa si avem acces la datele somnului direct pe ceas, ceea ce este foarte bine. Pe ceasul meu Huawei GT 2 trebuie sa intru in aplicatie, de exemplu, pentru a vedea statistici detaliate despre somn.
Durata de viata a bateriei
Xiaomi sustine că bateria de 235 mAh de pe Band 7 Pro poate dura pana la 12 zile de utilizare obisnuita cu o singură încărcare. Am atins 7-8 zile de utilizare in timpul perioadei mele de testare dar si cu o butonare mai intensiva decat normal. O încarcare completa a Band 7 Pro dureaza mai putin de 60 de minute.
Concluzie
Xiaomi Smart Band 7 Pro este o bratara de fitness buna, cu un afisaj mare si probabil cu toate functiile care te-ar putea interesa. Ecranul AMOLED este mare si clar si este mult mai usor de citit, comparativ cu benzile inteligente standard. Functiile de sanatate sunt rapide si ofera date de incredere atata timp cat nu le utilizati pentru analize medicale. Functiile de urmarire a fitnessului sunt si ele la inaltime.
Band 7 Pro arata și se simte bine la încheietura mainii. S-ar putea confunda cu usurinta cu un smartwatch mai premium, iar materialele de constructie usoare il fac usor de purtat. Un buton fizic ar fi fost un plus excelent pentru navigare si utilizare atunci cand nu ai chef sa atingi ecranul. De asemenea, pretul ar putea fi mai prietenos. Pentru cateva zeci de lei in plus, gasim Huawei Watch Fit 2, care are si buton fizic si iti permite sa raspunzi la apeluri si mesaje. Band 7 Pro este mai degraba un concurent pentru Huawei Watch Fit, modelul initial, care se gaseste insa la un pret ceva mai mic. O scadere de pret cred ca ar ajuta Xiaomi Band 7 Pro sa fie pozitionat mai bine pe piata.
Si pana la urma, care e concluzia? Merita Band 7 Pro diferenta de bani fata de versiunea standard? Raspunsul este unul nuantat. Cei care cauta o simpla banda fitness se vor indrepta intotdeauna catre cea mai ieftina optiune. In schimb, pentru cei care vor ceva mai mult decat o banda de fitness dar nu sunt inca pregatiti sa faca saltul la un smartwatch, din diverse motive – pret, marime, complexitate etc – Band 7 Pro poate constitui o optiune interesanta.