Software si utilizare
Xiaomi Note 8T ruleaza Android 9 din cutie peste care este transplantat propriul software Xiaomi MIUI, ajuns la versiunea 11. Update-urile de securitate sunt la zi, fiind activ cel din august 2020. MIUI 11 am si eu pe telefonul meu personal, Xiaomi Mi 9T Pro si este acceptabil, desi unele decizii de design sunt cam ciudate. Desi nu neaparat gresite, ca exemplu comparativ cu Samsung, pentru a ajunge acelasi rezultat trebuie sa faci mai multe miscari. Un exemplu simplu – la apelurile primite in zilele anterioare pe Xiaomi nu vezi ora apelului in ecranul cu apeluri si trebuie sa intri pe history. Pe Samsung o vezi din prima, fara a mai fi nevoie sa intri in vreun ecran suplimentar. In fine, cei de la Xiaomi poate ca nu sunt inca la nivelul Samsung la nivel de „user experience” dar au avansat mult in ultimii ani si telefoanele lor sunt mai mult decat utilizabile. Unde mai pui ca nu au suferit soarta Huawei si au acces neingradit la serviciile Google.
Redmi Note 8T s-a comportat bine in utilizarea de zi cu si, tinand cont de specificatiile tehnice nu tocmai ultimul racnet. Nu a fost totul roz, am avut parte de unele freeze-uri ale telefonului, in special imediat dupa deblocare. Ecranul ramane gol pentru 2-3 secunde si de abia apoi se populeaza cu aplicatiile instalate. Nu sunt sigur daca este o hiba cauzata de specificatiile tehnice mediocre sau de MIUI 11, deoarece am intalnit aceste freeze-uri si pe Mi 9T Pro (mai rar ce e drept), care sta mult mai bine pe partea tehnica.
Se poate folosi si la jocuri, dar va trebui sa ne multumim cu timpi de incarcare mai mari, calitate grafica mai scazuta si sacadari din cand in cand. Faptul ca are un chipset de buget vine si cu un lucru bun – telefonul nu se incinge, acesta fiind rece in marea majoritate a timpului.
Memoria RAM de 4 GB este OK in acest nivel de pret, nici nu as cumpara ceva cu mai putina memorie la acest moment. Memoria de stocare de 64 GB, la fel este la limita de jos, nu as mai lua nici un telefon in 2020 cu memorie mai mica de 64 GB. Poate parea ca este suficienta, dar nu toata memoria este disponibila utilizatorului, aproximativ 12 GB fiind ocupati de sistem. Din fericire, avem si slot de memorie SDXC asa ca o mica investitie ne poate salva de dureri ulterioare de cap legate de lipsa spatiului.
Ma bucur sa vad ca in acest nivel de pret avem NFC. Drept urmare, putem sa platim cu telefonul fara probleme. Este un mare avantaj si faci o mare economie de timp.
Deblocarea faciala functioneaza bine, aproape la fel de rapida ca cea cu amprenta. Astfel reuseste sa activeze telefonul din diverse pozitii dar este influentata de luminozitatea exterioara. Nu este la nivelul Apple sau Huawei dar sincer nu ma plang.
Bateria de 4000 de mAh cuplata cu procesorul economic se traduce intr-o autonomie de invidiat. Cu o utilizare light, citit emailuri, fara sa ma joc, Redmi Note 8T are lejer o autonomie de cateva zile. Bateria se incarca in aproximativ o ora jumatate, cu ajutorul incarcatorului de 18Wm, un rezultat OK.
Teste performanta
Chipsetul din Redmi Note 8T este unul de buget si nu ma astept sa obtina cine stie ce rezultate. Mai ales ca am comparat rezultatele cu Xiaomi Mi 9T Pro care desi nu mai detine cel mai performant chipset, este inca suficient de puternic. Am testat cele 2 telefoane cu ajutorul 3D Mark si Geekbench 5. Rezultatele duelului le puteti consulta mai jos.
3DMark Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1 + Vulkan
Geekbench 5
Rezultatele sunt cele asteptate, Redmi Note 8T platind tributul chipsetului de buget care il echipeaza. Prea multe nu sunt de zis. Din fericire, diferentele din benchmark-uri nu se translateaza 100% in utilizarea zilnica.