Software si utilizare
Xiaomi Redmi 9C NFC ruleaza Android 10 cu Xiaomi MIUI 12. Este laudabil ca un telefon entry level vine din cutie cu ultima varianta a sistemului de operare Google si a software-ului propriu Xiaomi. Oricum, nu am asteptari ca va primi prea multe update-uri pe viitor, deoarece prioritatea o au telefoanele aflate mai sus in gama.
Nu am foarte multe de spus de partea de Android si MIUI, cine a folosit un telefon cu Android se va descurca fara probleme si cu acesta. Are limba romana, traducerile sunt bune si nu te zgarie la urechi. Avem parte de navigatie prin gesturi sau cea traditionala cu butoane. Eu sunt adeptul celei prin gesturi.
Faptul ca sub capota avem un procesor low-end si doar 2 GB de RAM se vede si se simte. Nici spatiul de stocare nu este multumitor, 32 GB mi se par foarte putini. Dupa cum se vede si din imaginea de mai sus, cu cateva aplicatii instalate avem ocupati 16 GB. Este bine ca avem totusi slot de card si o memorie SDXC este destul de ieftina, deci putem mari spatiul de stocare dar cu o penalizare la viteza de accesare.
Telefonul nu este foarte cursiv si agata deseori. In momentul in care deschizi o aplicatie trebuie sa ai rabdare pana se deschide. Nu vei avea nici o sansa sa surprinzi un instantaneu cu camera, deoarece pana se deschide aceasta, am avut si surpriza sa dureze peste 5 secunde. Ce sa faci, nu prea te ajuta nici CPU-ul si nici RAM-ul. Am reusit si sa ma joc pe el, Asphalt 9, Call of Duty Mobile si inca cateva joculete. Ce sa zic, experienta nu este cea mai buna, jocurile cu cerinte mari se incarca greu, detaliile sunt reduse si nici frame rate-ul nu este stralucit, cu freeze-uri ocazionale. Joculete mai mici si mai simple, merg ok. Deci pentru casual gaming, merge.
Ecranul este destul de mare, la 6.53 inchi dar are cea mai mica rezolutie disponibila 720 x 1600 si drept urmarea densitatea de pixeli este scazuta – 269 ppi. Pixelii nu sunt totusi vizibili cu ochiul liber – un monitor 4K cu diagonala de 24 inchi are un ppi de aproximativ 183 ppi! Ce nu imi place insa la el este ca nu este suficient de luminos. Plecand de la telefonul meu Xiaomi Mi 9T Pro cu un ecran AMOLED luminos si lizibil chiar in lumina foarte puternica, display-ul lui Redmi 9C NFC este intunecat de-a dreptul. Mult noroc in bataia soarelui sa distingi ceva pe ecran!
Dimensiunea destul de mare va face dificila manevrarea cu o mana, valabil evident pentru orice telefon cu aceste dimensiuni, dar e bine de tinut cont in procesul de decizie. Pe de alta parte, poti mari dimensiunile iconitelor si ale fonturilor – de mare ajutor pentru persoanele care au probleme cu vederea de aproape.
Ma bucur sa vad ca in acest nivel de pret avem NFC, o caracteristica pe care o intalneam de obicei la telefoane cu mult mai scumpe. Ma astept ca pe viitor mai multi producatori sa ia exemplu de la Xiaomi si sa introduca si ei NFC pe telefoanele lor start de gama. NFC-ul este din ce in ce mai raspandit, mai ales ca destule banci de la noi ofera posibilitatea sa utilizezi carduri virtuale si astfel sa folosesti telefonul in locul cardului fizic. Pe partea de WIFI avem doar wireless 2.4 Ghz si drept urmare nu va asteptati sa downloadati aplicatii mari super rapid. Mai domol asa.
Deblocarea telefonului este facila, fie cu amprenta de pe spate care functioneaza fara probleme fie prin intermediul deblocarii faciale. Aceasta nu este chiar fasneata, in destule ocazii nu merge cum ar trebui, banuiesc din cauza calitatii scazute a camerei frontale. Totusi, faptul ca avem aceasta optiune este multumitor. Dupa principiul ne da, nu ne ia.
Bateria de 5000 de mAh este dupa modelul „se porneste greu dar si cand se porneste nu se mai opreste!”. Incarcatorul este doar de 10W asa ca o incarcare full dureaza ore bune! Pe ecran nu iti arata cat mai are telefonul de incarcat, probabil sa nu te sperie cat dureaza. Bine, daca il lasi peste noapte la incarcat nu te deranjeaza. Autonomia insa este stelara si telefonul keeps going and going… L-am folosit pe post de telefon de munca, cu citit si trimis emailuri, vorbit la telefon plus ceva browsing. Cred ca m-a tinut o saptamana lejer. Ecranul bateriei nu imi arata cu atatea zile in urma, se rezuma doar la ultimele 24-48 de h. Sunt convins ca o utilizare mai intensa (Facebook, Youtube) ar micsora autonomia dar sigur scoti din el 2-3 zile. La autonomie contribuie atat procesorul economic cat si ecranul cu rezolutie mica si implicit consum mic.
Teste performanta
Chipsetul din Xiaomi Redmi 9C este unul mai slab decat cel din Redmi Note 8T, care nici acela nu stralucea. Ca sa vedeti despre ce vorbesc, mai jos puteti vedea rezultatele celor 2 telefoane in 3D Mark si Geekbench 5, aplicatii des utilizate pentru compararea performantelor telefoanelor.
3DMark Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1 + Vulkan
Geekbench 5
Rezultatele sunt mult mai slabe decat Redmi Note 8T, in ambele benchmark-uri. Cam la jumatate dupa cum se vede si se simte si in utilizarea zilnica. Erau de asteptat, chipset-ul Mediatek nefiind recunoscut ca unul performant.