Camera foto si video
Xiaomi 11T Pro vine cu o configuratie de camere relativ intalnita, cu omniprezentul senzor de 108 MP.
- camera principala:108 MP, senzor 1/1.52″, pixeli 0.7 µm, 26 mm, f/1.9, PDAF; (fara OIS)
- camera ultrawide:8 MP, pixeli 1.12µm, f/2.2
- macro 5MP, senzor 1/5.0″, pixeli 1.12 µm, f/2.4, 50 mm
- video 8K@30 fps; slow motion 1080p@960 fp, HDR 10+, gyro-EIS
- camera selfie: 16 MP, senzor 1/3.06”, pixeli 1.0 µm, f/2.5; video: 1080P@30fps, HDR
Modulul foto nu e nici prea-prea, nici foarte-foarte, cu senzorul de 108 MP ne-am mai tot intalnit in ultima vreme (si pe la Motorola). Daca facem comparatie cu 10T Pro avem parte chiar de un downgrade – camera principala cu pixeli mai mici si fara OIS, camera ultrawide mai putini pixeli, camera de selfie mai slaba. Probabil s-au gandit ca mai rezolva unele chestii din software.
Fotografie de zi
In general pozele pe timpul zilei ies OK. Totusi la 3000 de lei m-as fi asteptat sincer sa iasa ceva mai bune pozele. Nu am prea avut parte de soare cat timp am avut telefonul la mine si drept urmare fotografiile par cam terne si reci. Am observat insa ca si telefonul are tendinta sa scoata pozele ceva mai reci decat in realitate si prin procesare se pierd si unele detalii. Poze facute in aceleasi conditii cu Google Pixel 6 sunt mult mai detaliate si mai aproape de realitate.
Avem o camera ultrawide cu rezolutie de 8 MP si fara autofocus, si rezultatele sunt cele asteptate, adica utilizabile dar nu neaparat interesante.
Macro
Telefonul vine cu camera macro dedicata si cu autofocus. Rezultatele au fost bune si camera mi-a permis sa surprind chestii interesante, mult peste telefoane fara lentila dedicata de macro. Ce nu am apreciat este ca functia de macro este ascunsa in meniu, nefiind disponibila in ecranul principal. Daca tot pui o camera dedicata, nu poti sa pui si butonul pentru ea la indemana?
Inca ceva, adancimea de camp este foarte redusa, si sunt sanse ca atunci cand apesi pe ecran sa faci poza, sa misti telefonul si subiectul pozei sa nu mai fie in focus.
Oricum, camera macro mi-a placut cel mai mult, daca te chinui un pic poti sa scoti fotografii interesante.
Portrete
Folosind modul dedicat de portrete, pentru a obtine rezulate asemanatoare unei camere profesionale, pozele sunt in general bune dar rezultatele variaza in functie de subiectul ales. Ca de obicei, parul rebel ii va pune probleme. Putem folosi modul portret si pe obiecte, cu rezultate mai bune decat in cazul subiectilor umani. Oricum, am observat ca obiectivul principal are o adancime de camp destul de mica, si putem obtine efectul bokeh natural, fara efecte software – dar in principal pentru obiecte mai mici de care ne putem apropia mai mult.
De remarcat dimensiunile exagerate ale fotografiilor in mod portret. Peste 10 MB, foarte mult!
Fotografie de noapte
Modul dedicat de noapte nu este cel mai bun din clasa dar oricum este recomandabil sa il folosim. Rezultatele sunt clar mai bune cu modul activat decat daca l-am tine dezactivat. Reuseste sa scoata la lumina mai multe detalii.
In conditii de iluminare dificila, Xiaomi 11T Pro isi arata insa limitele si se chinuie. Un singur exemplu mai jos, una este facuta cu 11T Pro cealalta este facuta cu Pixel 6.
Selfie
Camera selfie este una obisnuita, cu focus fix si filmare maxim 1080P@30FPS. Nu am foarte multe de povestit, are toate functiile la care te-ai putea astepta, portrait precum si diverse functii de beautify, care pot duce la niste rezultate nerealiste, daca le utilizezi pe toate la maxim.
Video
Xiaomi pare sa puna mai mult accentul pe partea video oferind multe optiuni si nici 11T Pro nu face exceptie. Inca de cand au lansat seria 11 standard, in toate reclamele lor partea video ocupa un loc central.
Pe partea de filmare standard, avem optiune de video chiar si in 8K la 30 FPS, dar utilitatea mi se pare relativ redusa, deoarece ai nevoie de o mana „ferma” sau un trepied, plus o miscare foarte slow. Filmarea este stabilizata electronic si pare sa fie activa by default. Calitatea pare buna. Mai jos avem o filmare in 4K la 60 FPS, din miscare.
Dupa cum spuneam Xiaomi 11T Pro are o multime de optiuni pentru filmari, de la slow motion la time lapse trecand prin VLOG si incheind cu movie effects. Din ultima sectiune am selectat Magic Zoom, un efect des intalnit in filmele de actiune americane. Desi in filmul demo, pare usor de pus in practica, in realitate este ceva mai dificil. Dar cu putina practica ar trebui sa iti iasa.
Avem si optiunea de Slow Motion la 960 FPS Full HD care functioneaza conform asteptarilor.
Overall partea video pare mai buna decat cea foto si cu o multime de optiuni la indemana pentru a face tot felul de video-uri interesante.
Alternative si concluzie
Acum ceva ani Xiaomi intra puternic in concurenta cu telefoane ieftine dar cu caracteristici de obicei peste nivelul de pret practicat. Intre timp lucrurile s-au mai schimbat si Xiaomi nu mai lupta in primul rand la pret. Preturile au crescut incet incet si telefoanele companiei chineze se lupta de la egal la egal si la pret cu Samsung. Asa ca in prezent un Xiaomi 11T Pro se gaseste undeva in jurul al 3000 de lei, poate chiar si mai ieftin
Pentru aproximativ 4-500 de lei in plus putem achizitiona un Samsung S21, care vine cu un pachet foto mai bun dar un ecran ceva mai mic si incarcare mult mai slow. Sau in aceeasi bani gasim Samsung S20 FE 5G, dar care este totusi lansat anul trecut.
In aceiasi bani s-ar mai incadra si Motorola Edge 20 Pro, care are modulul foto ceva mai versatil, nu neaparat mai bun (avem camera cu zoom 5X) dar sta ceva mai slab pe parte de procesor (doar Snapdragon 870) si la fel pe partea de incarcare (33W).
Teoretic pe la aceiasi bani (dar nu la noi!) s-ar incadra si Google Pixel 6, care joaca in alta liga pe partea de camera foto si probabil si pe partea de software. Singurul impediment este ca la noi se gaseste la niste preturi umflate cu aproape 1000 de lei.
Pentru ceva mai putini bani mai avem si varianta Xiaomi 11T (simplu), care ofera acelasi ecran, aceeasi camera dar un procesor ceva mai slab (Dimensity 1200) si incarcare „doar” de 67W. Probabil ca asta ar fi cea mai buna optiune de cumparat!
Per ansamblu, Xiaomi 11T Pro este un telefon bun, cu multe de oferit – ecran si sunet excelent si incarcare rapida venita direct din anii 2030, parte video buna. Ca si minusuri as remarca ca partea foto este buna, dar cam sub nivelul concurentei (Samsung, Pixel) si pretul nu mai este asa „prietenos” cum ne obisnuise Xiaomi in trecut. Desi se gaseste sub 3000 de lei, un pret sub 2500 lei l-ar face mult mai usor de recomandat. Cum Xiaomi 12 este chiar dupa colt, ma astept sa mai scada pretul putin (asta daca nu va fi eliminat complet din gama).