Camera foto si video
Modulul foto de pe spate este destul de similar cu cel folosit pe S20 si S20+, o noutate fiind insa camera telefoto care de data aceasta chiar beneficiaza de zoom optic 3x, comparativ cu hibridul digital de pe predecesorii sai.
- Camera principala de 12 MP senzor 1/1.76″ , pixeli 1.8 µm, 26 mm, f/1.8, Dual Pixel PDAF, OIS;
- Ultra wide: 12 MP, senzor 1/3.0″, pixeli 1.12µm, 13 mm, f/2.2;
- Telefoto: 8 MP, senzor 1/4.5″, pixeli 1.0µm, 73 mm, f/2.4, PDAF, OIS;
Pe partea de video putem filma 2160p@60fps, 1080p@60fps, 720p@30fps. Evident, avem si optiunea de slow-mo, unde putem urca pana la 120 fps in 1080p sau 960 fps in 720p.
Pe fata avem o camera de 32 MP, senzor 1/2.74″, pixeli 0.8 µm, 26 mm, f/2.2 care poate filma si ea 4K@60fps si 1080P@60fps.
Pe scurt, avem parte de un modul foto si video capabil, cu care m-am distrat de minune pe parcursul acestor saptamani.
Fotografie de zi
Fotografiile facute cu obiectivul principal pe timpul zilei sunt bune, avem un interval dinamic decent, culori vii si placute, tot tacamul. Ca pentru orice alt telefon si chiar si camera foto, ai nevoie de lumina buna ca sa faci niste fotografii frumoase. In conditii de iluminare slaba, calitatea scade simtitor.
Obiectivul telefoto se comporta si el decent, este ideal pentru close-ups si am incercat sa il folosesc si pentru macro. Dar aici am avut surpriza ca telefonul sa nu foloseasca obiectivul telefoto si sa faca un crop cu ajutorul obiectivului principal. Culorile sunt totusi ceva mai retinute dar te poate ajuta in diverse situatii in care obiectivul principal nu este cel mai comod de folosit. Calitatea fotografiilor este insa mai scazuta, deoarece totul este mai mic – senzor, pixel, diafragma :). Astept ziua in care obiectivul telefoto va avea specificatii similare cu cel principal si stabilizare optica.
Obiectivul ultrawide este probabil cel mai putin interesant, pentru mine cel putin, deoarece pentru a avea niste rezultate reusite ai nevoie de conditii mai deosebite. Calitatea este asa si asa as zice, deoarece focusul e fix si iti lipseste si stabilizarea optica.
Portrete
Pe partea de portrete si fake bokeh rezultatele sunt multumitoare, dar cu limitarile pe care le-am vazut tot anul si la alte terminale. Parul cret pune in continuare camera in dificultate. La Samsung functia fake bokeh este denumita „focalizare live” si functioneaza doar pe camera principala (m-as fi asteptat sa functioneze si pe cea telefoto, dar ce stiu eu). Efectul de bokeh default este cam prea pronuntat dar din fericire se poate modifica pentru un reultat mai realist. In procesare se mai pierd niste fire de par ici colo sau se iau niste decizii ciudate (vezi stopul la Logan). Momentan cam atat se poate.
Mie mi-au placut mai mult pozele facute fara „Live Focus”, parul iese cum trebuie si avem si aici o intentie debokeh, nu la nivelul unei camere foto profesioniste dar e acolo si e natural.
Fotografie de noapte
Samsung Galaxy S20 FE 5G face niste poze destul de bune noaptea si cu modul de noapte activat si fara. Senzorul de pe camera principala este destul de luminos cu diafragma de f/1.8 asa ca se descurca mai mult decat onorabil. Algoritmul de Night Mode reuseste sa scoata mai multe detalii din zonele intunecata si sa le ilumineze, comparativ cu modul normal.
Camera Selfie
Camera de pe fata are un senzor Quad Bayer de 32 MP, asa ca pozele rezultate vor fi de 8 MP. Daca ar fi avut si autofocus (ca pe suratele lui de pe S20) ar fi fost excelenta . Culorile sunt frumoase, intervalul dinamic este destul de bun, nu am prea multe sa ma plang. Aplicatia foto are tot felul de filtre daca vrei sa te „infrumusetezi” de ajungi sa nu mai recunosti cine e in poza.
Video
S20 FE 5G sta bine si pe partea video – stie 4K@60FPS si o multime de alte smecherii interesante, unele mai utile ca altele. Fata de restul S20-ilor nu stie 8K dar chiar nu se pierde ABSOLUT nimic. Filmarea pe timpul zilei este excelenta, detalii bune, culori frumoase, nu prea am de ce sa ma plang. Cum se lasa seara, lucrurile se mai inrautatesc, o parte din detalii se pierd dar video-ul este utilizabil in continuare. Camera are EIS, adica stabilizare electronica a imaginii care functioneaza conform asteptarilor – filmarile le-am facut din mana si au iesit destul de bine din punct de vedere al stabilitatii.
Exista si optiunea de stabilizare maxima, Super Steady dar video-ul rezultat este doar in 1080P@30FPS. Telefonul va incerca sa „niveleze” toate zgaltaielile aplicate, din software, si ii iese destul de bine, trebuie sa recunosc.
Avem Slow Motion la 960FPS, dar trebuie sa ne multumim cu o rezolutie maxima de 720P. Functioneaza destul de simplu treaba – ai o bucata delimitata pe ecran care daca suprinde miscare, declanseaza filmarea cu incetinitorul. Drept urmare, putina pregatire inainte este necesara, ca sa obtii ce doresti. Rezultatele sunt interesante, daca ai lumina buna.
Mi-a placut foarte mult functia de Time Lapse , cu ajutorul careia poti sa surprinzi tot felul de momente deosebite la o viteza accelerata. Este ideala pentru filmari de rasarit si apus de soare de exemplu.
Sau super-viteza pe strazi noaptea?
Alternative si concluzie
In banii la care gasim Samsung Galaxy S20 FE 5G (undeva la 3200 lei) am avea cateva alternative care merita mentionate.
One Plus 8T
Un refresh al modelului One Plu 8, 8T-ul este foarte asemanator cu S20 FE. Are refresh 120 Hz, chipset Snapdragon 865, are mai mult RAM (8 GB standard) si incarcare rapida 65W. Sistemul de camere pe One Plus parca nu este chiar asa de bun ca pe Samsung, ii lipseste un obiectiv telefoto si de asemenea nu are incarcare wireless. Pretul este asemanator.
Xiaomi Mi 10T Pro
Lansat recent, ultimul model al celor de la Xiaomi se lauda cu un ecran cu refresh 144 Hz, dar LCD, nu AMOLED, chipset Snapdragon 865 si o camera principala de 108 Mpx. De asemenea, are incarcare rapida 33W si are si un incarcator in cutie capabil sa livreze aceasta putere. Ca minusuri, camera principala nu are stabilizare optica iar restul modulului foto este mai slab. Nici Xiaomi nu are incarcare wireless. Pretul la care se poate achizitiona este insa mult mai bun, undeva la 2500 de lei.
Daca in trecut ne puteam plange ca telefoanele Samsung sunt scumpe, iata ca a venit si momentul in care avem un model Samsung la un pret rezonabil (relativ, avand in vedere ca pretul este 3000+) si care se lupta de la egal la egal in pret si valoare cu Xiaomi si One Plus, renumite ca si „flagship killers”. In cazul in care varianta 5G vi se pare scumpa, exista si S20 FE 4G, cu aproape 500 de lei mai ieftina dar care vine cu chipset Exynos 990, chipsetul propriu Samsung si destul de hulit pe internet (nu la fel de performant si nici la fel de economic). In schimb, restul configuratiei este identice. Mi se pare o alternativa buna, avand in vedere ca 5G-ul este aproape inexistent si va mai dura mult timp pana cand va fi mainstream.
Totusi, daca te gandesti sa il achizitionezi, va trebui sa tii cont de o problema destul de spinoasa. Foarte multi utilizatori au raportat probleme cu display-ul, asa numite „ghost touch” – display-ul inregistreaza eronat apasarile. Astfel, cand scrii ceva cu swipe rezultatul final poate fi cu totul altul decat ce intentionai tu sau mai grav cand te joci PUGB sau COD sa faca niste miscari suplimentare in locul tau. Este de ajuns sa cauti pe youtube „S20 FE display problems” si iti apar o multime de rezultate. Eu nu am avut probleme cu modelul de test si Samsung a scos 3 update-uri de firmware in incercarea de a rezolva problema dar se pare ca fara mare succes. Deci e o chestie de noroc.
Mie mi-a placut telefonul celor de la Samsung, colturile care le-au „taiat” nu ma deranjeaza prea mult, tinand cont ca in rest avem parte de o experienta „flagship”. L-as fi recomandat fara ezitare, daca nu ar fi fost „Displaygate”, asa il recomand sub rezerva verificarii ecranului la achizitionare, pentru ca este un telefon foarte bun in rest.