In randurile de mai jos o sa vorbim un pic de un model de telefon de la Motorola, si anume noul RAZR XT910, un demn urmas al legendarului RAZR V3.

Povestiri istorice

Va mai amintiti de Motorola RAZR V3? Lansat prin 2004 a facut senzatie la vremea aceea, fiind ultima fita si un must have pentru hipsteri (era Iphone-ul vremurilor de atunci). Se remarca prin design-ul reusit, constructia la superlativ si, nu in ultimul rand, grosimea remarcabil de redusa pentru vremea aceea (de unde si numele, RAZR vine de la „razor” – lama in romana) .  Atat de reusit a fost telefonul incat s-a vandut in peste 50 de milioane de exemplare, devenind cel mai vandut telefon cu clapeta din toate timpurile. Pe baza telefonului respectiv Motorola a mai  scos cateva clone, dar acestea nu au mai atins succesul repurtat de original, si incet incet valul produs de RAZR s-a risipit si cu el s-au cam dat si Motorola la fund, pentru destul de mult timp.

Revenind in prezent, Motorola s-a gandit sa revitalizeze brandul RAZR si in octombrie 2011 a anuntat noul Motorola RAZR, ale carui specificatii le gasiti mai jos:

  • General: GSM/GPRS/EDGE 850 / 900 / 1800 / 1900, UMTS 850 / 900 / 1900 / 2100, HSDPA 14.4 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps
  • Form factor: Touchscreen bar phone
  • Dimensiuni: 130.7 x 68.9 x 7.1 mm
  • Greutate: 127 g
  • Display: 4.3″ 16M-color qHD (540 x 960 pixels, 256 ppi) ecran Super AMOLED Advanced capacitiv t; multi-touch input, Gorilla Glass
  • CPU:  1.2 GHz dual-core Cortex-A9 CPU, PowerVR SGX540 GPU, TI OMAP 4430 chipset
  • RAM: 1GB
  • OS: Android 2.3.5 Gingerbread (upgradabil la Android 4.0 ICS)
  • Memorie: 16GB storage, microSD card slot
  • Camera: 8 megapixel auto-focus,  face detection, touch focus and geotagging; Full HD (1080p) video recording at 30fps, LED flash, F/2.4 lens; 1.3MP front facing camera
  • Conectivitate: Wi-Fi a/b/g/n, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 4.0, standard microUSB port, GPS receiver with A-GPS, GLONASS, 3.5mm audio jack, microHDMI port
  • Baterie:  1780 Mah
  • Diverese: Accelerometru, sensor proximitate, carcasa cu fibre de Kevlar

Cum arata

Cand il iei prima oara in mana vei observa cat de subtire este. La 7.1 mm este foarte subtire. Dar, pentru ca este si un dar, pentru a ajunge la aceasta performanta, inginerii Motorola au trebuit sa faca niste compromisuri. Astfel partea unde se afla camera si blitzul este mai “cocosata”, pe o portiune de aproximativ 1 cm si ajunge in grosime la aproape 10 mm, stricand oarecum impresia generala. De asemenea, marginea ecranului este ceva mai lata decat la un telefon cu o dimensiune a ecranului similara, ceea ce il face ceva mai lat si  mai inalt, compensand insa cu talia sa subtire!

Calitatea constructiei este  foarte buna,  nu scartie nimic la telefon, asta si datorita faptului ca bateria este inaccesibila utilizatorului obisnuit fiind ascunsa sub carcasa si neputand fii schimbata (de fapt se poate dar este ceva mai complicat).

Luand un pic telefonul la puricat, pe latura stanga avem slotul de SIM (MicroSim only) si slotul pentru memorie (MicroSD, pana la 32 de GB), pe dreapta avem butonul de on/off si 2 butoane de volum. Pe partea de sus avem porturile pentru casti, micro USB-ul si, micro HDMI care iti permite prin intermediul unui cablu micro HDMI-HDMI sa il conectezi la televizor. Pe fata avem, evident,  ecranul , de 4,3 inchi impreuna cu butoanele Android.  Calitatea ecranului este foarte buna, vezi imediat diferenta intre un ecran AMOLED si un simplu LCD. Culorile sunt mult mai vii, negrul e negru iar unghiurile de vizualizare sunt excelente.  Nu am de ce sa ma plang aici. Tot aici avem si camera pentru videocall de 1.3 MP si microfonul. Spatele este mai interesant ca la alte telefoane. Asta in principal din cauza materialului cu care este tapetat. Kevlarul (material continut in vestele antiglon) se simte cauciucat la atingere, intr-un mod placut si are si un model deosebit. Tot aici avem camera foto/video principala, difuzorul si microfonul de noise canceling .

Per ansamblu telefonul are un design reusit si este bine ansamblat. Ca inconvenient, dimensiunile sale destul de mari il fac sa nu fie foarte “pocketabil” ca sa zic asa. De intrat, intra in buzunar dar il simti acolo, nu neaparat ca greutate (avand doar 127 de g) ci mai mult ca spatiu ocupat. Este posibil sa ai nevoie de un man purse sa il cari, asta si daca vrei sa ai grija de el, fiind destul de voluminos. Se poate utiliza cu o singura mana, daca esti barbat dar la limita. Deh, marimea conteaza.

Cum se misca ?

Trecand la partea de sistem de operare, recent telefonul si-a  facut update-ul  la Android 4.0 Ice Cream Sandwich, de la mai vechiul Android 2.3.6 Gingerbread. Diferenta foarte mare la viteza eu unul nu am observat,  RAZR  fiind foarte rapid in utilizare si inainte, ajutat de procesorul dual core si memoria RAM arhisuficienta. Din ce am inteles, versiunea asta de Android a fost foarte putin skin-uita de cei de la Motorola, probabil asta si pentru ca acum sunt sub umbrela Google, fiind achizitionati de cei din urma acum ceva timp. Si se pare ca RAZR va beneficia si de upgrade la  4.1 Jelly Bean,  cel putin in Statele Unite, dar trag sperante ca asta se va intampla si pentru restul lumii. Acum, cand se va intampla asta exact… nu prea se stie, dar e bine ca se va face.

Experienta in utilizare este asemanatoare cu celelalte telefoane cu Android, foarte multe nu am de spus. Telefonul este rapid si fluid in utilizare, am experimentat cred un singur blocaj de cand am telefonul, de aproximativ o luna jumatate si acela cauzat de o aplicatie.

Bateria…

Bateria este destul de maricica, 1780 mAh, si la o utilizare obisnuita (vorbit , internet browsing ocazional) te poate duce pana la 2-3 zile intre incarcari. La o utilizare intensiva insa , bateria va trebui reincarcata la sfarsitul zilei. Trebuie remarcat si faptul ca aplicatiile intensive vor face ca telefonul si ecranul, in special, sa se incinga simtitor. Aceasta nu afecteaza insa utilizarea telefonului, cu exceptia disconfortului cauzat de incalzire.

Foto…

Sa trecem la camera foto/video. Camera este bunicica si scoate poze de o calitate cel putin multumitoare in conditii de luminozitate buna (vedeti niste exemple mai jos)  Cand lumina este slaba, ai un flash care te va ajuta si acesta isi face treaba acceptabil. Ca si performante as zice ca telefonul se descurca bine si e foarte aproape de o camera foto point&shoot ieftina, inlocuind cu succes o astfel de camera in marea majoritate a ocaziilor.

Pe partea de filmare, telefonul filmeaza Full HD (1080p) si HD (720p). Eu nu am vazut foarte mare diferenta intre cele 2 moduri de filmare, detaliul rezolvat fiind asemanator, ceea ce inseamna ca 1080p nu este chiar 1080p, fiind mai mult un gimmick. Drept urmare filmez in 720p, diferentele fiind aproape inexistente, cu exceptia spatiului ocupat mult mai mic – la filmare 720p. Mai jos aveti un exemplu.

Pe partea de entertainment, ai playere de muzica si de filme integrate dar sunt destul de simple si banale. Oricum, asta se poate rezolva foarte usor descarcand niste playere mai capabile de pe Google Play. Telefonul e capabil sa redea filme HD fara probleme si ecranul maricel si de calitate face ca aceasta experienta sa fie una placuta. Ca si plus aici, difuzorul integrat este puternic si daca vrei sa te uiti la un filmulet, sau sa asculti o melodie intr-un mediu mai aglomerat, sa zicem un bar, vei reusi sa faci acest lucru fara probleme. Tot aici, pot sa precizez ca ruleaza jocurile like a boss si poate fi folosit fara probleme pe post de consola de jocuri. Cele mai solicitante jocuri incercate, vorbesc aici de FPS-uri au mers brici, fara blocaje si fara „frame-uri”.

Telefonul are si un receptor GPS, care in tandem cu Google Maps, sau o aplicatie GPS specializata isi face treaba foarte bine, inlocuind cu succes un GPS de sine statator.

Concluzie

In concluzie, telefonul este unul performant si pe deasupra si aratos. Intre timp au mai aparut modele mai puternice de la alti producatori si chiar si de la Motorola  (ecrane mai mari cu rezolutii HD, procesoare quad core, GPU mai puternice) dar deja cursa asta spre dimensiuni tot mai mari mi se pare absurda. Un telefon cu dimensiunea ecranului de 4,3 inchi este deja maricel. Am vazut un Samsung Galaxy S3, care este … masiv de-a dreptul si deja intra in alta zona (a rachetelor de tenis). De cumparat inca se mai gaseste in magazinele de la noi din tara, dar probabil nu pentru mult timp fiind EOL. De altfel, intre timp a aparut generatia urmatoare de RAZR care promite sa duca lucrurile mai departe si sa rezolve inconvenientele avute de prima generatie.