Camera foto si video

Motorola Edge 20 Lite are urmatoarea configuratie de camere:

  • camera principala:108 MP, senzor 1/1.52″, pixeli 0.7 µm,  26 mm, f/1.9, PDAF; (fara OIS)
  • camera ultrawide:8 MP, pixeli 1.12µm, f/2.2
  • video 4K@30 fps; slow motion 1080p@120 fp, gyro-EIS
  • camera selfie: 32 MP, pixeli 0.7 µm, f/2.3;  video: 1080P@30fps, HDREdge_20_Lite_camera

Modulul foto nu e nici prea-prea, nici foarte-foarte. Este mai slab comparativ cu Edge 20 Pro, pastrand doar obiectivul principal de 108 Mp, dar nu mai avem obiectiv telefoto iar cel ultrawide este mai slab, avand rezolutia injumatatita. Cea de-a treia lentila, este doar un senzor de adancime, care sincer nu vad ce rol joaca. Edge 20 Pro nu are un astfel de senzor, in schimb face poze bine-mersi cu efect bokeh.  Apreciez lipsa obiectivului dedicat pentru pozele macro, al doilea cel mai inutil obiectiv din istoria telefoanelor (dupa cel de profunzime de camp). In schimb avem optiune de macro pe telefon, care se face din software – se face crop la imaginea produsa de  senzorul ultrawide.

Fotografie de zi

In conditii de lumina buna, fotografiile facute cu modulul principal de 108 Mpx au iesit cum trebuie, culori sunt naturale si fara mari probleme. Ce am spus la Edge 20 Pro este valabil si aici, fiind folosit acelasi senzor, fara OIS. Daca lumina e slaba, senzorul va folosi timpi de expunere mai lungi pentru a captura suficienta lumina. Timp de expunere mai lung inseamna ca sansele ca imaginea sa iasa „miscata” cresc. Stabilizarea optica  isi face simtita efectul in astfel de situatii, contrabalansand miscarile senzorului. Astfel,  cresc sansele ca imaginea capturata sa fie corecta.  Daca lumina este buna insa, nu este absolut nicio problema, deoarece timpii de expunere vor fi foarte scurti.

De aceasta data, nu mai avem camera telephoto, doar una ultrawide cu rezolutie de 8 MP si fara autofocus.

 

Portrete

Folosind modul dedicat de portrete, pentru a obtine rezulate asemanatoare unei camere profesionale, pozele sunt in general bune dar, evident,  in functie de subiectul ales. Parul cret, valvoi ii va pune probleme – dar nu este un caz singular.  Putem folosi modul portret si pe obiecte, cu rezultate de obicei  mai bune decat in cazul subiectilor umani. Oricum, am observat ca obiectivul principal are o adancime de camp destul de mica, si putem obtine efectul bokeh natural, fara efecte software – dar in principal pentru obiecte mai mici de care ne putem apropia mai mult.  Pentru subiectii umani trebuie sa ne multimim deocamdata cu modul portret, pentru bokeh.

Fotografie de noapte

Modul de noapte nu m-a dat pe spate, dar e bine ca exista. Fotografiile cu modul de noapte activat sunt ceva mai bune decat cele facute fara activarea acestuia dar calitatea nu este prea grozava.

Macro

Telefonul vine cu functie de macro dar fara lentila dedicata. Rezultatele nu mai sunt insa la fel de bune ca cele ale Edge 20 Pro. De multe ori telefonul imi sugera sa folosesc camera principala in locului functiei macro, nehotarandu-se ce mod sa foloseasca (standard sau macro). Pentru Macro, telefonul foloseste camera ultrawide, care oricum nu este prea grozava si nici autofocus nu are.

Selfie

Camera selfie este o camera selfie standard, cu focus fix si filmare maxim 1080P@30FPS.   Daca lumina e buna si pozele ies bine, atat timp cat nu tii telefonul prea aproape de fata si nimeresti distanta la care esti in focus. Oricum, sunt putine telefoane care au autofocus pe camera de selfie, deci nu am prea multe de reprosat.

 

Video

Partea de video este mai slaba decat pe Edge 20 PRO,  nefiind „ajutata” de procesorul mai slab. Astfel, putem filma maxim 4K@30 FPS dar din pacate fara stabilizare electronica. Daca te misti si filmezi, rezultatele vor fi  slabe. Pentru aceasta rezolutie este recomandat o filmare statica si fara miscari bruste.

Rezultatele sunt ceva mai bune daca trecem pe 1080P, unde putem filma la 60 FPS si cu stabilizare electronica. Diferenta fata de 4K este evidenta, la filmarea in miscare, stabilizarea electronica fiind destul de eficienta.

In rest, pe partea de video avem cam aceleasi optiuni care exista si pe Edge 20 Pro dar care pana la urma au o aplicabilitate oarecum limitata. Sunt interesante la prima vedere, dar ulterior vor fi folosite relativ rar. Este un lucru intalnit la toti producatorii, care incearca astfel sa se diferentieze de ceilalti cu tot felul de artificii. Dar pana la urma, tot modurile standard vor fi cele mai folosite.

Alternative si concluzie

In mare parte cam ce am zis pentru Edge 20 Pro, este valabil si pentru Edge 20 Lite. Adica, in marja de pret in care activeaza, avem o concurenta foarte puternica si alternativele  vin cu optiuni mai bune – protectie mai buna la ecran (Gorilla Glass 5), difuzoare stereo sau amprenta sub ecran, procesor mai bun.  Cam in aceasi bani gasit Poco F3, Samsung A52 sau Xiaomi 11 Lite si care par sa fie variante mai bune. Chiar si Motorola G60 poate fi o alternativa buna. Are in mare parte cam aceleasi specificatii, chiar si camera de 108 Mpx dar e mai ieftin cu aproape 100 de EUR.

In momentul in care reputatia ta nu mai este ce a fost nu poti veni sa ceri aceeasi bani ca alti producatori consacrati, dar sa oferi mai putine. Vezi cazul LG – care a si iesit de pe piata intre timp. Va amintiti de LG Velvet? Nici eu.

Motorola nu este la inceput de drum dar nu au mai facut telefoane performante de foarte multa vreme. E drept ca mult timp au produs seria G, una cu un raport pret-performanta foarte bun dar lucrurile s-au mai schimbat intre timp. Daca vrei sa te bati cu greii trebuie sa schimbi tactica. Oamenii cand merg sa cumpere un telefon, stiu de Samsung si Xiaomi (pe parte de Android) si singura optiune de a lupta cu ei este sa oferi aceeasi valoare cu ei dar la un pret de intrare mai mic. Este importanta perceptia pietei despre marca si produsul tau. In timp, poti creste pretul odata ce clientii te plac. Vezi Xiaomi, care a mers pe aceasta tactica si acum se bate de la egal la egal cu Samsung, inclusiv la pret.

Drept urmare, pretul la care il gasim acum pe  Edge 20 lite, nu imi pare sa fie prea competitiv. Am vazut ca au scazut preturile si la variantele Edge 20 si Edge 20 Pro, asa ca asta cred ca ar fi o varianta de luat in seama si pentru Lite. Un pret mai mic l-ar face mai interesant in ochii oamenilor. Per ansamblu este un telefon bun dar singurul lucru cu care iese in evidenta fata de concurenta este platforma Ready For, care este interesanta si utila, dar nu cred ca poate face singura diferenta in lupta acerba din ziua de azi.