Teste, teste, teste

Am avut laptop-ul in teste aproximativ 2 saptamani si am incercat sa il folosesc in moduri cat mai variate. Multumita configuratiei superioare, pot sa spun ca s-a comportat exemplar si nu am avut nici o problema in a rula ceva.

Evident, fiind un laptop de gaming l-am incercat si in jocuri. Astfel, Fortnite a zburat practic la setari Ultra, FPS situandu-se in jurul la 100 in majoritatea timpului. Pe ecran totul a aratat foarte bine, rata de refresh de 144 Hz permitand ca imaginile sa fie afisate fara tearing si totul sa ruleze absolut fluid.

Am mai jucat  Forza Horizon 4, ultimul joc din serie si rezultatul testului in-game se poate vedea mai jos (am lasat jocul sa isi selecteze singur setarile de grafica). Din punctul de vedere al unui simplu utilizator, jocul s-a vazut foarte bine si a rulat excelent.

Am fost curios cum se comporta si partea de retea, si am testat laptopul atat pe LAN cat si pe Wifi, pe banda de 5Ghz. Rezultatele pe cablu au fost foarte bune, acestea trecand peste maximul „permis de lege” (RDS avizeaza o viteza maxima de download de 940Mbps si de upload de 450 Mbps)  – 983.16 Mbps dowload si 492.79 Mbps upload. Vitezele pe wireless au fost si ele foarte bune, dupa cum se poate vedea mai jos ( o distanta de 4 metri de router, cu un perete intre router si laptop).

Jocurile au fost de departe cele mai costisitoare din punct de vedere al resurselor consumate,  aceasta vazandu-se si in temperaturile atinse si in zgomotul produs de ventilatoarele laptop-ului.  Mai jos se pot vedea temperaturile pentru cpu si gpu afisate dupa o sesiune din jocuri. CPU-ul dupa cum se observa este foarte aproape de limita de throttling, iar GPU-ul este relativ OK, desi banuiala mea e ca in sarcina temperatura sa este cu mult mai ridicata.  Problema e ca dupa o sesiune prelungita de joc, laptop-ul se incinge puternic, in partea de sus , in zona grilei de ventilare si caldura „se scurge”  tastatura.  De asemenea, ventilatoarele intra puternic in functiune si zgomotul produs este destul de puternic. Utilizarea unui cooling pad pentru sesiunile prelungite de jocuri este mai mult decat recomandata!

In restul timpului insa, intr-o utilizare obisnuita laptop-ul performeaza corect, nu se incinge si ventilatoarele pornesc doar ocazional. Este evident insa ca trebuia sa avem parte de un compromis undeva. Si procesor i7 si GTX1070 si carcasa subtire si temperaturi scazute, toate la un loc nu prea se poate :)

Din punct de vedere al autonomiei bateriei, pentru aplicatii office aceasta este relativ OK, durata oficiala de viata pe baterie fiind estimata la 8 ore, datorita bateriei de 82 Whr. In realitate nu vei ajunge la timpul asta, dar 4-5 ore, poate chiar ceva mai mult poti atinge fara probleme. Daca te joci insa, recomandabil sa ai o alimentare la indemana, deoarece scad frecventele, performanta, luminozitatea si timpul de viata se va reduce dramatic.

Concluzie

MSI Stealth GS65 8RF realizeaza multe din obiectivele pe care si le propune. Este un laptop foarte bun pentru gaming, dar si pentru munca, daca ai nevoie de performanta ridicata.

Concluzie

[+] Plusuri [-] Minusuri
configuratie de top se incinge puternic in jocuri
display cu refresh 144 Hz pozitionarea mufei de alimentare putea sa fie mai buna
design compact, foarte subtire lipsa card reader, lipa G-sync
greutate mica