Ce spuneti de o viteza de 5 GB/sec la un SSD? Nebunie, nu? Ei bine, este posibil odata cu introducerea ultimei generatii de PCI Express, si anume generatia 4.0 de catre AMD. Nu ca SSD-urile NVMe care mergeau pe PCIe 3.0 ar fi fost niste lenese, cu viteze de read pe la 3.5 GB/sec dar daca se poate de ce nu? Bine, viteza aceasta ametitoare se poate atinge doar intr-o placa de baza compatibila cu chipset AMD X570. Ei bine le-am bifat pe toate cu SSD-ul KFA2 Hall of Fame Pro PCIe 4.0 NVMe cu capacitate de 1TB , pe care l-am testat pe o placa de baza Gigabyte X570 Aorus Master.
SPECIFICATII TEHNICE
- Capacitate declarata/Capacitate reala – 1000GB/931.51GB
- Interfata: PCIe Gen4.0 NVMe
- Format: M.2 2280
- Controller:Phison PS5016-E16
- Tip memorie: 3D NAND – TLC
- Producator memorie:Toshiba
- Dimensiuni (cu radiator) :80.00 * 24.00 * 15.7 mm
- Dimensiuni (fara radiator):80.00 * 22.00 * 1.35 mm
- Citire/Scriere secventiala (declarata) pana la 4900/4400 MB/sec
- Temperatura operare 0-70 grade C
- MTBF : 1 700 000 ore
- TBW (Total Bytes Written) – 1800 TB
Specificatiile sunt cel putin impresionante, daca ne uitam la vitezele de scriere si citire, care sunt cu aproape 40% mai ridicate decat vitezele maxime atinse de SSD-uri NVMe pe PCIe 3.0.
PREZENTARE PRODUS
SSD-ul vine intr-o cutiuta alba foarte simpatica, cu o sigla irizata Hall of Fame si o mentiune mare in josul cutiei cu PCI Express 4.0.
In cutie, alaturi de SSD-ul propiu zis vom gasi si un radiator mititel, dar „masiv”, sa zic asa, fiind destul de inalt la 1.5 cm, si avand chiar si un heatpipe.
Pe fata SSD-ului avem controller-ul PHISON, un chip DRAM SK Hinix si 2 chip-uri de memorie flash, sub sticker. A se observa PCB-ul de culoare alba. Pe spate, mai avem inca un chip DRAM si inca 2 chip-uri de flash, ascunse si ele sub un alt sticker.
Dupa cum am mai zis, SSD-ul vine insotit si de un radiator destul de maricel, dotat inclusiv cu heatpipe si care se ataseaza de SSD-ul cu o banda adeziva preaplicata. In functie de pozitionarea pe placa de baza a sloturilor M2, este posibil sa fie problematica montarea radiatorului. Si asta pentru ca se poate sa nu aiba loc pe inaltime de ce mai aveti instalat prin sloturile PCIe. Ma gandesc aici la slotul in care e instalata placa video. La mine am putut sa il instalez atat in slotul de sus, dintre placa video si procesor, cat si in cel de-al treilea , cel mai de jos.