Boxele bluetooth nu mai sunt de mult o aparitie exotica si se poate spune fara frica de a gresi ca au ajuns la maturitate. Asta inseamna ca noi, utilizatorii, avem numai de castigat avand variante pentru toate gusturile si dorintele. Am primit la review o boxa bluetooth JBL Flip 4 si am incercat prin acest articol sa vad daca isi atinge obiectivele si daca merita achizitionata.
Specificatii
Flip 4 este unul dintre modele cele mai mai populare ale binecunoscutului producator JBL si pare sa fie un compromis foarte bun intre pret si caracteristici tehnice.
- Putere – 2 x 8W;
- Autonomie – 12 ore;
- Conectare – Bluetooth, versiune 4.2;
- Raza de actiune – 10 metri;
- Conectori – Micro USB, jack 3.5 cm;
- Capacitate baterie – 3000 mAh;
- Timp de incarcare – 3, 5 ore;
- Banda de frecventa – 70 – 20.000 Hz;
- Dimensiuni (mm) – 175 x 70 x 68
- Altele – rezistenta la apa IPX7
Ca si pret o gasim undeva in jur la 400-500 de lei la eMAG sau la PCgarage.
Prezentare produs
Boxa vine intr-o cutie de carton (doh) si ca accesorii suplimentare nu vine decat cu un cablu USB, fara conectorul de priza. Deh, cost saving. Variantele mai mari si mai scumpe beneficiaza si de acest accesoriu lipa, din pacate nu e cazul nostru. Nu este totusi o problema foarte mare, cam toata lumea are prin casa incarcatoare de telefon care sunt compatibile cu boxa noastra.
Dupa cum bine ati banuit, boxa avuta la review este una de culoare albastra :). In poza de mai jos putem vedea sectiunea unde se petrece toata actiunea, si anume zona cu butoane si cu conectori. Tot aici avem si snurul cu care putem agata boxa in diverse locuri. As observa aici, o mica inadvertenta de design. Dupa cum observati din poza de mai jos, butoanele sunt rasturnate (in mod normal butonul de play este indreptat catre dreapta) fata de capacelul de plastic pe care scrie Flip. Designul ar fi fost mult mai unitar daca butoanele de play, volum si bluetooth ar fi fost intr-o pozitie „rasturnata”.
Butoanele sunt cele obisnuite – play, de volum si bluetooth. Sub ele se afla butonul de power si cel de conectare cu alte boxe JBL Flip. Intre aceste 2 butoane se afla si indicatorul de baterie (5 puncte), care nu sunt neaparat procentuale. De exemplu, in pozitie maxima, cele 5 puncte vor sta mult timp aprinse iar cand ajungi la 2-3 puncte, acestea se vor „consuma” foarte repede.
In partea dreapta jos, este un capacel de plastic, care are rolul de etanseizare, sub care avem o mufa de jack audio si una micro USB, folosita la incarcarea boxei.
Pe partea opusa celei cu butoane, avem doar sigla JBL pe grilajul de metal care inconjoara boxa.
Pe partile laterale avem radiatoarele pasive de bass , cu niscaiva logouri pe ele. Cand primesc semnal de bass, radiatoarele vor vibra si vor ajuta la „crearea” sunetelor joase.
Si ca sa va faceti o idee si de marimea boxei, am mai adaugat 2 fotografii. Sotia mea a binevoit sa participe la shooting asa ca si-a dat cu oja pe unghii si a pozat frumos. In cea de-a doua, vedem cum sta pe langa o cutie de bere, dimensiunile sunt similare. Boxa, nu sotia, da? Mare atentie, deci, ca posibil dupa mai multe beri la cutie sa incerci sa bei din boxa si sa dai muzica mai tare la cutie. Se poate intampla…
Desi poate sta si vertical, nu recomand folosirea ei in aceasta pozitie. O data, pentru ca marginile laterale nu sunt drepte, si va sta intr-o pozitie usor inclinata si apoi pentru ca nu se va mai auzi asa cum a intentionat producatorul, radiatorul din zona de jos fiind acoperit si auzindu-se infundat. Si se va vedea si ciudat.
Impresii utilizare
JBL Flip 4 mi-a dat senzatia ca este bine facuta. Este asamblata cum trebuie si plasa cu care e acoperita boxa este solida. Mi-a placut ca materialul este rezistent la amprente, asa ca boxa se va vedea frumos mai tot timpul. De asemenea, materialul pare sa fie rezistent si la uzura, asa ca va rezista cu succes fara semne inestetice pentru o buna perioada.
De asemenea, Flip 4 este rezistenta la apa, avand rating IPX7. Asta inseamna ca poate sa stea sub apa pana la 1 m adancime, timp de 30 de minute. Un minus aici – nu pluteste. Daca o scapi in piscina nu e problema, in schimb daca o scapi in mare… noroc la gasit!
Boxa s-a conectat usor la telefon, apesi butonul de bluetooth pe boxa, activezi functia in telefon si iti apare boxa in lista. Click, te-ai conectat si gata. Foarte utila mi se pare functia de a conecta 2 dispozitive simultan la boxa. Astfel, nu e nevoie sa deconectezi telefonul tau de la boxa ca sa pui muzica de pe alt dispozitiv.
Trecand la ce ne intereseaza, sunetul este placut dar in limita bunului simt, sa zic asa. Nu te poti astepta la miracole avand in vedere la cat de mare este boxa. Basul exista, avand 2 radiatoare pasive de bass, dar din nou tinand cont de dimensiuni trebuie sa nu avem asteptari foarte ridicate. Mediile si inaltele sunt multumitoare dar la fel, nu trebuie sa ai asteptari deosebite. Dar neavand tweetere dedicate, difuzoarele principale trebuie sa scoata atat medii cat si inalte. Este un compromis cu care trebuie sa ne multumim, avand in vedere cat de compacta este boxa (cam cat o cutie de bere).
Volumul este satisfacator, umple o camera cu usurinta. Puterea a fost chiar mai mare decat m-am asteptat. Mi-a placut ca si la maxim volumul nu a fost distorsionat. Cand ajungi la maxim, JBL Flip 4 te atentioneaza sonor. Mergand pe principiul, unde-s multi puterea creste, poti conecta mai multe boxe Flip 4 (maxim 100) sa cante impreuna.
Muzica electronica, de dans mi-a placut cel mai mult cum se aude. Rock-ul cred ca ceva mai putin, sunetul era putin cam fad. In fine, calitatea sa zicem ca e subiectiva si boxa asta nu e facuta neaparat pentru melomani, e facuta sa o iei afara, sa reziste la cazaturi si sa se auda muzica binisor. Si cred ca se pricepe la asta.
Ca si raza de actiune, cea oficiala de la producator este de 10 metri. M-am plimbat cu ea prin casa si a functionat si prin 2 pereti si o distanta de 7-8 metri. Deja peste aceasta distanta, cam incepe sa dea rateuri, dar in aer liber nu cred ca vei avea probleme, deci e foarte bine!
Autonomia declarata este de 12 ore dar in viata reala nu vei ajunge la acest rezultat. Sau doar daca tii volumul la minim. Dar cine o sa faca asta acum, serios? Pe volum maxim, posibil sa nu depasesti 6 ore, daca mai scazi putin din volum te duci inspre 10 ore.
Ca si functii suplimentare, poti folosi boxa si sa raspunzi la telefon. Vocile se aud clar iar microfonul isi face treaba, poti sa iei ceva distanta fata de boxa si sa vorbesti si interlocutorul te va intelege fara probleme.
JBL Flip 4 are parte si de Google Assistant sau Siri dar va trebui sa instalezi aplicatia JBL Connect pentru a le activa. Ca sa pornesti apoi Google Assistant din boxa, va trebuie sa apesi butonul de play. Totul merge cum trebuie, dar nu ma pot pronunta cat de utila e functia, avand in vedere ca va trebui sa apesi butonul de fiecare data cand vrei sa o folosesti. Asta inseamna ca nu o poti folosi chiar ca unii dintre „asistentii” mai recenti de la Google sau Amazon, deoarece nu poate fi activata vocal.
Concluzie
La banii pe care ii dai pe ea, JBL Flip 4 isi face treaba fara probleme. Nu vei avea parte de calitate audiofila, dar nu cred ca asta isi propune. Este o boxa portabila, cu un sunet corect, excelenta pentru iesirile cu prietenii. Pentru adolescenti imi pare a fi o boxa ideala, fiind un compromis foarte bun intre dimensiuni (nici prea prea, nici foarte foarte), calitate sunet si putere.
Ca si alternativa, in aceeasi zona de pret, poti incerca si Ultimate Ears BOOM 2 care se comporta cam la fel. Hint – verifica si cu prietenii tai ce boxe au, si ia-ti acelasi model pentru a le conecta cand iesiti impreuna!