Camera foto si video
Camera foto este punctul forte al Mate 30 Pro, cei de la Huawei facand toate eforturile pentru a scoate un produs de top. Trecand peste designul de „aragaz rotund” care nu este poate pe placul tuturor (concureaza cu succes cu aragazul patrat al Iphone sau Samsung Galaxy S20), locasul de pe spatele telefonului adaposteste in ordinea numerelor de pe tricou:
- Camera principala de 40MP , dotata cu un senzor maricel de 1/1.7″ cu o distanta de 27 mm , deci considerata wide si cu o diafragma luminoasa f/1.6. Camera este stabilizata optic si beneficiaza evident de autofocus cu phase detection. Senzorul foloseste un filtru Quad Bayer RGGB. Foarte simplu spus, inseamna ca foloseste cate 4 pixeli de pe senzor pentru a reda cat mai fidel 1 singur pixel in imaginea finala. Drept urmare, imaginile rezultate vor avea doar 10 megapixeli, dar la o calitate superioara.
- Camera ultrawide, tot cu o rezolutie de 40 MP, are un senzor si mai mare, de 1/1.54″ si distanta focala este de 18 mm. Este tot de tip Quad Bayer, dar RYYB de data asta – de aceea pozele facute cu cele 2 camere ies putin diferit (ignorand distanta focala). Diafragma este si ea luminoasa, comparativ cu alte ultra-wide-uri din piata, la f/1.8 si avem parte doar de auto-focus, fara stabilizare. Si in cazul ei, imaginile rezultate sunt de 10 megapixeli.
- Camera tele, echivalent 80 mm, are un senzor de doar 1/4.0″, rezolutie 8 MP si diafragma f/2.4. Beneficiaza de autofocus si stabilizare optica, dar caracteristicile tehnice mai slabe o trag in jos cand luminozitatea scade.
- senzor ToF pentru un focus mai rapid si efect de bookeh imbunatatit.
Pe „aragaz” nu au mai incaput ledurile flash si inca un senzor, care au locasul lor separat.
Avem evident si o camera selfie pe fata, de 32 MP si f/2.0, fara autofocus dar cu senzor ToF. Ar fi fost o idee buna sa doteze camera cu autofocus si sa foloseasca poate tot un senzor Quad Bayer. Oh well, poate la Mate 40…
Aplicatia foto isi face treaba multumitor, nu am avut mare lucru sa ii reprosez. Este destul de simplu de utilizat si fara setari super complicate. Modurile principale de fotografiere sunt selectabile din partea de jos si tot de acolo putem sa schimbam intre camera principala si cea de selfie. Nu merge schimbat intre ele cu un swipe vertical dar macar e la indemana.
Avem si un asistent AI care in teorie, poate alege cele mai bune setari pentru camera in functie de subiectul propus. As zice ca e util cam 50/50 – in cazul persoanelor aplica automat modul Portret – care insa nu e util in toate situatiile. Oricum, sugestia se poate utiliza usor cu ajutorul „x” -ului din dreptul ei, deci in final as zice ca e util si il lasi mai bine activ.
De-a lungul testelor, am folosit toate cele 3 camere dar pe masura ce a trecut timpul am constatat ca cel mai mult am folosit camera principala, urmata de cea wide si cea tele am utilizat-o cel mai rar. Ca o precizare suplimentara, fotografiile din aceasta sectiune sunt exact cum au iesit din telefon, fara nici un fel de modificare – cu exceptia marimii – site-ul face resize automat la dimensiuni.
Fotografie de zi
Camera principala scoate fotografii foarte bune, in conditii de iluminare buna. Culorile sunt placute, putin accentuate, detaliile avem din belsug iar zgomotul este tinut sub control exemplar.
Intervalul dinamic este excelent, avem detalii pastrate atat in zonele umbrite cat si in zonele foarte luminoase, prezente in aceeasi scena. Dupa cum vedeti, conditiile nu au fost tocmai usoare, fotografiind contre-jour.
Camera Ultrawide produce si ea fotografii excelente in conditii de iluminare buna, dar trebuie sa iti alegi mai cu grija scenele pentru a evita distorsiunile geometrice cauzate de un obiectiv cu un unghi de cuprindere atat de larg. Sau evident, poti obtine efecte deosebite, in functie de subiectul ales.
Camera Tele se descurca multumitor, dar fara lumina buna rezultatele scad drastic. Comparativ cu celelelate 2 camere , fotografiile parca sunt mai putin reusite.
Fotografie de noapte
Am fost impresionat de calitatea fotografiile facute pe intuneric cu Huawei Mate 30 Pro, multumita senzorului urias (pentru un telefon) si „magiei” software. Mi-au placut atat fotografiile facute in mod Normal, cat si cele facute in modul dedicat Nightmode. Pe modul normal, telefonul foloseste un ISO ridicat cu un timp de expunere redus, iar in Nightmode un timp de expunere ridicat cu un ISO mai mic.
Uneori mi-au placut mai mult imagine facute pe Normal, alteori cele pe Night Mode. Experimentarea este incurajata oricum, pentru ca rezultatele sunt spectaculoase.
Imaginea de mai jos a fost facuta intr-o bezna aproape totala, din mana pe Night Mode si desi zgomot este din belsug in ea, mi se pare extraordinar cat de departe au ajuns telefoanele pe partea de fotografie. Eu cel putin nu vedeam cladirea din dreapta, cu frigiderul Coca-Cola.
Si camera ultrawide produce imagini bune noaptea dar pierde o parte din detalii comparativ cu camera principala. In fotografiile de mai jos, numerele auto se disting cu usurinta in fotografia iesita din camera principala. Nu acelasi lucru se poate spune de imaginea ultrawide. Este oricum utilizabila.
Camera tele nu merita amintita, deoarece rezultatele „nocturne” sunt slabe.