Am renuntat la vechiul GTX 470, desi aproape toate joacele mergeau decent (high-ultra) in conditiile in care nu dadeai peste cap sliderul de la antialiasing/anisotropic prin Metro 2033, Rage sau alte „programe” de genul asta, mai solicitante :).

Premisa:

Problema nu era de performanta, cat in special de zgomot si caldura. Tinand cont ca se apropie vara si calculatorul meu nu e sub aerul conditionat, a trebuit sa fac trecerea inainte de upgrade-ul recomandat „din 2 in 2 generatii”.

Pentru ca m-am „sacrificat”  si am trecut la generatia +1, in conditiile in care deja a aparut fenomenalul 680, am vrut o placa video cat mai silent, rece si cu un VRM (Voltage Regulator Module) solid, tinant cont ca placile nVidia pentru mainstream au stat cam prost la acest capitol. GTX 480 si GTX 580 au  o alimentare 6 pin+8 pin, iar fratiorii mai mici 470 si 570 (placile de referinta) au 6 pin+6 pin, acest lucru cauzand de multe ori probleme, in special in regim de overclocking.

 

Datorita factorilor insirati mai sus, am achizionat un Gainward GTX 570 Phantom. Designul placii este superb, chiar sexy pentru un gamer excitat. Este pe un PCB custom, avand o alimentare de 6 pin + 8 pin, si „la fel de custom” este si sistemul de racire bazat pe 3 ventilatoare. Fantoma e destul de silent, chiar si cand gun-urile incep sa impuna punctul tau de vedere celor care nu sunt 100% de acord cu tine.  „Efectul de aspirator” al „batranului” 470 a fost inlocuit cu … ceva mai domol :) Problema la acest sistem de racire este faptul ca baga tot aerul cald in carcasa, dar cu o ventilatie decenta sau daca tii unitatea deschisa, e ok.

Specificatii tehnice:

Desi review-ul vine destul de tarziu pentru un GTX 570, o sa amintesc specificatiile tehnice:

Un screenshot din GPU-Z cu amanunte mai intime legate de placa:

Sistemul de test:

Platforma de test a fost calculatorul subsemnatului, un i7-930 la frecventa stock, Mobo Gigabyte X58A-UD3R, Socket 1366, 6GB DD3 Kingston Hyper-X la 1600Mhz si un HDD Intel SSD 80GB X25-M. Sistemul de operare care troneaza peste aceste componente din secolul trecut, este Windows 7 Ultimate SP1 pe 64 de biti cu toate update-urile la zi,  iar driverele sunt ultimele disponibile de la nVidia (la data scrierii acestui articol) si anume vers. 296.10

Benchmark-uri:

Pe acest sistem am testat mai intai vechea placa GTX 470 de la Gigabyte (vers. de referinta nVidia), dupa care am luat in primire Phantom-ul :P. Placile au trecut prin 3D Mark Vantage, 3D Mark 2011 si Unigine versiunea basic.

In 3D Mark Vantage, GTX 570 obtine un scor cu 44% mai mare fata de „batranul”  GTX 470:

In 3D Mark 2011, macelul continua cu o diferenta de 33%:

Unigine raporteaza o diferenta de aproximativ 24% intre cele 2 generatii:

Temperaturi:

In idle, Fantoma statea in 38 de grade, zgomotul coolerelor fiind aproape inexistent. In full load, temperatura se invartea in jur de 68 de grade (ventilatoarele cam la 65% din turatie, audibile, dar nu foarte deranjant), maxim 72-73 de grade in furmark. Destul de rece, zic eu, in comparatie cu GTX 470-ul meu vechi (de la Gigabyte) care avea un „avans” de +10-15 grade fata de phantom atat in idle, cat si in full load.

Concluzii:

Daca vrei o placa video de top, silent, rece, dar inca nu ai chef sa arunci o caruta de bani pe un GTX 680, implementarea GTX-ului 570 in seria Phantom de la Gainward poate fi o solutie pentru tine. Eu cu siguranta nu regret alegerea facuta.

Vezi aici placi video din aceeasi gama de pret.