Sa ne cunoastem mai bine!

Ok,  hai sa trecem la lucruri mai serioase. Astfel,  pe partea tehnica avem urmatoarele specificatii:

Capacitate: 6200 mAh

Tip celule: Li-Polymer

Tensiune intrare: 5V – 0.5-2.1A

Iesire: 5V/2.1A – Smart Charge Technology

Dimensiuni (mm): 120 x 63 x 16

Greutate (gr.): 178

Capacitatea de 6200 mAh as caracteriza-o ca fiind una medie suficienta sa incarce majoritatea telefoanelor de pe piata de aprope 2 ori. Nu o recomand pentru incarcarea tabletelor, capacitatea bateriei nefiind suficienta sa incarce full o tableta. Bineinteles, in caz de nevoie poate fi folosita dar pentru o incarcare undeva la 50-60%. Pentru telefoane este oricum suficienta.

De ce nu au indesat o capacitate mai mare in carcasa, va intrebati? Trebuie sa tineti cont ca dimensiunile fizice ale bateriei sunt influentate de capacitatea ei. Drept urmare, in functie de targetul producatorului, trebuie facut un compromis intre capacitate si portabilitate. Degeaba se lauda unul-altul ca bateria lui are 16 000 de mAh, dar uita sa spune ca poarta dupa el o baterie de masina!

Mie imi pare ca au reusit sa faca un compromis ok, ca si dimensiuni fiind similara unui telefon de 4 inchi,  deci suficient de portabila pentru a-si gasi locul intr-un buzunar, geanta sau poseta. A se observa ca am unghia ingrijita, da? Am taiat doar unghia de la degetul mare, special pentru acest photo-shooting.

Dimensiuni in mana

Datorita celulelor de calitate Li-Po, bateria poate rezista pana la 1000 de cicluri de incarcare, ceea ce este foarte bine, avand in vedere ca nu va fi utilizata zi de zi. Daca ai grija si respecti intructiunile cu privire la incarcare/descarcare te poti baza pe iCharge X-Light destul timp.

Pe partea de jos a bateriei avem 2 mufe USB, una micro USB pentru Input (incarcare de la retea), una USB care se ocupa cu incarcatul device-urilor mobile si un buton multifunctional.

 Mufe si buton

Dupa cum se vede din fotografie, cele 2 mufe USB nu sunt chiar la linie cu carcasa. Cred ca este mica lipsa de atentie la detalii, deviatia neafectand functionarea bateriei in niciun fel.

Stiti ca va spuneam de lumina in mai multe culori?  Pentru a iesi cumva in evidenta fata de celelalte modele de pe piata, Vetter a dotat bateria cu RGB Ambilight Technology.  Dupa cum ati putut vedea si in imaginile de mai sus si in filmul de mai jos, din lateralele bateriei se prelinge o lumina placuta – adicatelea aceasta tehologie. Lumina nu este statica, ea trece prin toate culorile curcubeului, efectul fiind unul interesant.  Rolul ei? Sa arate bine bateria cand ii faci poze. Asta si sa iti indice nivelul de incarcare al bateriei. Iluminatul arata bine, dar sincer sa fiu, la inceput mi-a fost destul de greu sa tin minte ce procent de energie semnifica fiecare culoare in parte. Vetter totusi nu te lasa in ceata. Pe laterala cutiei ai un desen care te ajuta in acest sens indicand ce procent de incarcare corespunde unei anumite culori.

Ca sa va dati seama despre ce vorbesc am filmat putin si bateria in actiune.

Dupa ce m-am jucat cu ea, mi-am notat mental urmatoarele culori : verde – capacitate maxima, albastru – spre jumatate si rosu – minim.

Ca tot am pomenit de butonul multifunctional sa va zic cu ce se ocupa si el. Pentru a porni bateria apesi butonetele timp de 3 secunde si ea se aprinde. Pentru a stinge bateria, faci aceeasi operatiune. Daca vrei sa verifici cata energie mai are bateria, este suficient sa apesi o data pe butonul de start si ea va clipoci de 2 ori in culoarea aferenta procentului ramas – dar asta doar cand bateria incarca un dispozitiv. Daca vrei sa dezactivezi modul Ambilight apesi de 2 ori pe butonul de start.

Ce stie sa faca?

Sa incarce telefoane (foarte bine si suficient) si tablete (foarte bine dar nu suficient). Tehnologia folosita este Smart Charge, ce detecteaza automat dispozitivul folosit, adaptand amperajul pana la maxim 2.1 A si asigurand incarcarea in mod rapid si sigur

Telefonul meu LG G2 stie de 2.1A  si  astfel bateria sa de 3000 mAh se incarca la fel de repede ca si cu incarcatorul de priza. Astfel,  de la 15% baterie la 100%  procesul de incarcat a durat cam  ora si 30 de minute – cronometrat la ochi. As spune ca exact in parametri. Daca facem niste calcule – 3000 mAh sau 3 A/h impartit la incarcator de 2.1 A = 1.42 h la incarcat.

Matematic, capacitatea bateriei externe ar fi suficienta pentru 2 incarcari ale telefonului, in realitate lucrurile stau putin altfel. iCharge X-Light nu a reusit sa duca la bun sfarsit decat o incarcare si inca aproape jumatate – la fel ochiometric.

Reprezentantul Vetter a venit in intampinarea mea si mi-a furnizat explicatiile solicitate cu privire la aceasta discrepanta. Astfel, in ceea ce priveste numarul de incarcari posibile pentru un telefon, calculul se face raportandu-ne la capacitatea de energie inmagazinata (Wh – wati ora).  Calculul energiei inmagazinate este urmatorul: 6.2 A – Capacitatea celulelor (amperi) x 3.6V – Tensiunea celulelor (volti)= 22.32 Wh.

Din cauza faptului ca majoritatea dispozitivelor mobile folosesc standardul USB pentru incarcare, adica necesita o tensiune de 5V va fi necesar sa convertim energia inmagazintata in fucntie de acest parametru. 22.32 Wh/ 5V = 4.464A(la o tensiune de 5V)/3A (capacitatea acumulatorului unui acumulator de LG G2 de exemplu) = 1,488 cicluri de incarcare posibile. Prin urmare un acumulator extern de 6200 mAh nu va putea incarca de doua ori un telefon cu o baterie interna de 3000 mAh, ci doar o data si jumatate. Easy. Acum vei sti de ce nu iti ieseau calculele cu bateria ta externa!

O explicatie sincera si pertinenta, de care cred ca nu multa lume stie si care este bine de tinut minte!

Parca am mai vazut chestia asta pe undeva… Hmm, imi aduce aminte de povestea  cu HDD-urile, cu diferentele dintre capacitatile declarate de producatori si capacitatea detectata de Windows.

Revenind la bateria noastra, ea se mai si descarca si  trebuie sa o mai punem la incarcat. Suportand protocolul de 2.1 A, ea se incarca full cam in 3 ore. Cum iti dai seama ca s-a incarcat? Dupa cum am precizat deja, cand e verde inseamna ca este la capacitate maxima.

Concluzie

Per total, este un produs competent, cu certe calitati si care arata si bine. Astfel, capacitatea bateriei este suficienta pentru telefoanele aflate pe piata iar bateria suporta peste 1000 de cicluri de incarcare. Lumina laterala este placuta si utila – dupa ce inveti ce inseamna fiecare culoare. La nevoie poate fi folosita si pe post de lanterna.  De asemenea, este compacta si are un corp unibody din aluminiu care aduce un plus de eleganta pentru un produs care este destul de simplu, pana la urma.

Minusurile sunt cele mentionate in articol (lipsa unui cablu compatibil Apple si alinierea mufelor USB) dar nu sunt un deal-breaker si in viitoarele revizii se pot remedia usor. As  mai vrea sa adaug ca si pretul mi se pare o idee prea mare. Acesta se doreste insa justificat prin calitatea oferita.  Din fericire, am vazut bateria si la promotii  si atunci pretul este  convenabil pentru ceea ce ofera.

Bateria Vetter ICharge X-Light se poate achizitiona si de la eMag, beneficiind de o garantie de 12 luni.