Majoritatea televizoarelor OLED au un sistem de protectie care sa previna asa numitul „burn-in”.
Ce este acest burn-in?
Pentru cei care nu stiu, televizoarele OLED si defunctele plasme au aceasta problema. Cand este afisata o imagine statica pentru o perioada mare de timp, parti din acea imagine pot fi „arse” in display-ul televizorului si sa ramana in retentie. Din acest motiv nu prea au existat monitoare OLED pentru PC, de abia acum au inceput sa apara mai multe, cum e Asus PG42UQ OLED (bazat pe panel de LG C2). PC-urile afiseaza de cele mai multe ori imagini aproape statice. Documente word, editoare de cod, elemente grafice fixe din sistemul de operare si alte programe, etc.
La vechea mea plasma Panasonic, logo-ul diferitelor programe TV ramanea in retentie daca urmaream pentru o perioada mare de timp un canal TV. Dar cu ajutorului unui utilitar din televizor numit Pixel Orbiter imaginea se mai curata (acesta rula o banda alba urmata de o banda neagra in loop).
Imagine intunecata in filme la televizoarele OLED
Pentru a preveni problema de burn-in la televizoarele OLED, companiile producatoare au dezvoltat diferite tehnologii care sa previna acest lucru. Una din ele se numeste TPC (Temporal Peak Luminance Control).
Algoritmul incearca sa detecteze cand o imagine statica este afisata pentru mult timp si ii scade luminozitatea in mod automat (auto dimming). Problema este ca acest TPC se activeaza dupa cateva minute si cand urmaresti un film care contine scene intunecate dar de durata mai lunga. Ceea ce mi se pare stupid, pentru ca sunt imagini in miscare, nu statice.
Cel mai recent exemplu care imi vine in minte este episodul 5 din House of the Dragon unde este scena ospatului. In serialul See se intampla foarte des, in Better Call Saul la scenele de prin tribunale, etc. TPC-ul este destul de agresiv la LG si poate intuneca imaginea pana cand abia mai distingi ceva. Treaba asta se intampla si la alte branduri de televizoare asa ca nu e motiv sa fugi de LG. Au printre cele mai bune OLED-uri de pe piata si o gramada de alti producatori le folosesc panel-urile.
Solutie pt. problema auto dimming-ului la televizoarele OLED LG
ATENTIE: Dezactivarea TPC-ului poate provoca burn-in si pierderea garantiei! O faci pe raspunderea ta!
Optiunea de dezactivare a TPC -ului nu este accesibila in meniul standard al televizorului, ci doar in meniul de service.
Varianta 1: Meniul de service din televizoarele LG C1/C2 (si probabil si din alte modele) se poate accesa daca se foloseste o telecomanda de service, destul de ieftina care se gaseste pe aliexpress.com. Un prieten a cumparat-o si si-a dezactivat TPC-ul si GSR-ul (Global Sticking Reduction) pentru ca nu aflase de varianta 2 de mai jos.
Varianta 2: Daca nu ai chef sa cumperi telecomanda, iti recomand un super program numit ColorControl pe care il poti descarca de aici. Eu l-am folosit cu succes ca sa dezactivez TPC-ul de pe televizorul meu LG C2. E treaba de 1-2 minute.
Dupa ce descarci si dezarhivezi ColorControl, rulezi executabilul.
1. In sectiunea „Options” bifezi „Show advanced actions under the Expert-button” ca in screenshot-ul de mai jos:
2. Pornesti televizorul tau LG si ai grija sa fie conectat la aceeasi retea ca si PC-ul. Probabil televizorul va fi conectat prin Wi-Fi. Eu am PC-ul conectat prin cablu in router si televizorul prin Wi-Fi. Nu e problema, doar sa fie in aceeasi retea.
3. Te duci in tab-ul cu LG Controller. Aici la „Device” mie mi-a detectat automat televizorul. Apesi pe butonul „Expert” si alegi optiunea „InStart” ca in screenshot-ul de mai jos:
4. O sa vezi in acest moment pe televizorul tau OLED de la LG ca se deschide un prompt cu introducerea unei parole pe care programul o introduce automat. Tot automat se va deschide si meniul de service cu o gramada de optiuni. In acest moment, folosind telecomanda originala a televizorului tau te duci pe optiunea „12. OLED” si setezi „TPC Enable” pe „Off” ca in poza de mai jos:
Nu recomand sa umbli in setarile de service. Poti sa pierzi garantia. Dar daca te-a enervat acest dimming in filme, te inteleg. E naspa rau. Aceasta este solutia la problema.
In rest, televizorul oled LG C2 este incredibil. Cand am rulat pentru prima data filme HDR sau am jucat Forbidden West pe PS5 sau CyberPunk 2077 pe PC cu totul la maxim am simtit ca mi s-a luat o ceata de pe ochi. Varful de gama de la LG, modelul G2, nu stiu daca are aceasta problema, desi are acelasi panel ca si C2. G2 vine cu un heatsink care permite un brightness cu 20-30% mai mare, dar nu merita din punctul meu de vedere sa dai ~3000 lei in plus pe modelul de 65″ de ex. (daca il folosesti intr-o camera intunecata).
O sa revin cu un update in acest articol daca o sa am probleme in viitor dupa modificarea acestei setari :)
Spor la joace si la filme!
Sursa poza pentru articol: lg.com (modificata pentru a sugera dimming-ul)