Cand zici LG ce iti vine prima oara in minte? Cred ca TV-uri si electrocasnice… Telefoane? Hmm, poate, dar cu jumatate de gura, sa zic asa. Ultimii ani nu au fost buni pentru divizia de mobile a celor de la LG, acestia acumuland esecuri dupa esecuri. Drept urmare, o noua schimbare de strategie s-a concretizat in cel mai nou terminal, LG Velvet, pe care l-am primit sa il testam in cadrul programului Orange Smartphone Tester.
Putina istorie
Cu toate ca acum sunt codasi, cei de la LG au avut o perioada de glorie acum cativa ani cand se luptau de la egal la egal cu Samsung si au produs si un telefon din seria Nexus a celor de la Google. Ce vremuri dom’le! Au fost niste adevarati pionieri si nu le era frica sa riste. E adevarat, ca au avut parte si de rateuri (G5 de exemplu), dar au fost primii pe piata cu o parte din lucrurile pe care acum le luam de bune. Astfel, ei au fost printre primii care au implementat butonul de amprenta amplasat pe spatele telefonului (G2), primul telefon cu rezolutie 2K (G3), primul telefon cu doua camere pe spate (G5). Din pacate, inovatiile mentionate nu au fost de ajuns, si acum LG sunt pe urmele HTC (va mai amintiti de ei?).
Probabil cel mai bun telefon LG din toate timpurile a fost LG G2.
Lansat in 2013, l-am avut si eu in posesie la momentul respectiv si mi s-a parut ca a fost superior modelului Samsung de atunci, S4. Si asta deoarece avea un ecran si baterie mai mari precum si un design foarte reusit pentru acea perioada. Amplasarea senzorului de amprenta pe spatele telefonului a fost considerata o mutare reusita din partea LG, fiind apreciata atat de revieweri cat si de utilizatori. Desi am fost foarte multumit de el, telefonul nu a reusit sa supravietuiasca mai mult de 1 an, suferind de o problema comuna acestui model – colorarea unei zone a ecranului si pierderea constanta a semnalului GPS.
Din pacate, urmatoarele modele lansate in anii urmatori, desi au venit si ele cu multe premiere au fost primite cu din ce in ce mai multa raceala de public. Si asta deoarece fiecare model lansat a venit cu probleme.
- G3 – primul telefon cu ecran 2K, dar hardware-ul nu era suficient de puternic sa tina pasul – performante slabe si autonomie deficitara
- G4 – mari probleme cu „boot loop”, telefoanele deveneau inutilizabile
- G5 – telefonul „modular” care nu a prins la public – modulele extra nu ofereau nici o valoare in plus si erau si foarte scumpe
- G6 – un telefon frumos dar lansat cu hardware din anul anterior. Toti concurentii aveau sub capota Snapdragon 835, LG G6 avea SD 821. Dar pretul era la nivelul competitiei… Cu toate acestea, am cumparat G6 de Black Friday 2017 la un pret foarte bun. Am fost foarte multumit de el si a mers 2 ani fara nici o problema.
G7 si G8 deja nici nu a mai contat cat de bune erau, deoarece raul era deja facut. Bine, fie vorba intre noi nu s-au remarcat prin nimic deosebit doar prin niste chichite care nu au prins – Hand ID pe G8- vroia sa fie un fel de Face ID dar a avut parte de o implementare deficitara si a ramas la stadiul de curiozitate.
Desi nu mai erau de mult in prima linie a preferintelor publicului, cei de la LG au continuat sa ceara preturi mari pentru terminalele lor, preturi nejustificate deoarece increderea publicului a fost pierduta de mult. On top of that, suportul software a fost cam deficitar intotdeauna, update-urile venind cu mare intarziere pe telefoanele utilizatorilor.
Si ajungem la LG Velvet.
Care e treaba cu Velvet?
Dupa ce s-au reinventat de nu stiu cate ori, cei de la LG s-au mai reinventat o data. Au abandonat si seria G si seria V si au proclamat ca de acum incolo telefoanele lor vor pune accentul pe design si mai putin pe specificatii tehnice si primul din serie va fi Velvet. Le urez mult noroc pe viitor sa tot inventeze nume noi de telefoane. Ce va urma? Silk, Cotton, Wool? Miscarea mi se pare in principiu gresita, deoarece oamenii apreciaza continuitatea. Toata lumea cunoaste seria Iphone sau Samsung Galaxy S – au deja o traditie si doar prin nume iti transmit deja o multime de informatii. Nfine, vom vedea – poate urmatorul in serie va fi Velvet 2 si vor urma calea batuta.
Dupa cum au zis, accentul s-a pus pe design dar nu este ceva nemaivazut – seamana foarte bine cu Xiaomi Mi Note 10. Ia vedeti care-i care?
Era ceva dubios inca din primul anunt cu accentul pus pe design in loc de specificatii tehnice, un semnal clar de alarma. Si acesta s-a concretizat in folosirea unui chipset midrange – Snapdragon 765G si al unui sistem de camere mediocru. Si cu toate ca nu straluceste pe partea de hardware, pretul cerut este unul exorbitant pentru ce stie sa faca. In jur de 3100 de lei la liber. In banii astia sau foarte aproape ai alte optiuni, mult mai bune – One Plus 8, Xiaomi Mi 10, Samsung Galaxy S10+ sau Huawei P30 Pro New Edition (varianta cu servicii Google). Deci, de ce cere LG atatia bani pe un telefon? Justificarea pentru „arzatura” din buzunar este in pretul ridicat al tehnologiei 5G inclusa in Snapdragon 765G.
Cu toate acestea, One Plus 8 sau Xiaomi Mi 10 ofera in aceeasi bani un chipset mai puternic si anume Snapdragon 865, care culmea stie si el 5G. Fara sa mai punem la socoteala si configuratia superioara de camere si refresh de 90 Hz pentru ecran.
Deci de ce am da o caruta de bani pe un telefon mid-range cand in banii astia putem sa luam unul din gama high-range?
LG Velvet nu este un telefon rau, dar ar fi trebuit sa fie mai ieftin cu minim 1000 de lei, pentru a-l lua in seama, cat de cat (Desi si la 2000 de lei avem variante foarte interesante). Probabil va ajunge destul de curand la acest pret, in stilul LG – terminalele lor au avut parte de discounturi masive intr-un interval destul de scurt de la lansare.
Si aici ajungem la cantecul de lebada… Vom asista oare la iesirea din scena telefoniei mobile a LG? Foarte probabil, din pacate. In momentul in care telefonul de top vine cu o configuratie mediocra, nu trebuie sa fii un geniu sa iti dai seama ca ceva e putred acolo. Se pare ca nu au invatat nimic din experientele anterioare.