Fiind baiet paduri cutreieram si ma culcam ades langa izvor, butonand al meu aifon.

Te rog, spune-mi o poveste

Anii treceau, iarna se facea vara si vara iarna, totul se schimba in jurul meu, androizii se dadeau peste cap pana cand se fragmentau in mii de bucatele cu skinuri diferite, widgeturi uimitoare, wallpapere animate si noi functionalitati.

Dar la mine in curte, totul ramanea la fel,  indiferent ca aveam: iPhone 2G, 3GS, 4 sau 5. Am ratat doar versiunea 3G si 4S. Tehnologiile nemaivazute cum ar fi „folderele”, „copy-paste”, „pseudo-multitasking”, „Siri” si „notifications” nu le numesc schimbari de design.

O mai iubesti?

Cu Siri nu prea am vorbit, pentru ca aveam putine interese si pasiuni comune, asa ca a fost o relatie de coabitare si ignorare reciproca. Apple Maps a ajuns in folderul cu junk destul de repede dupa ce Google Maps s-a relansat standalone. Sistemul de notifications a fost bine venit.

Dar alti baieti din padure cu jucarii similare cu a mea, tipau ca vor o schimbare, pentru ca s-au saturat de acelasi sistem de operare de pe vremea lui Carol I. De tabara cealalta nu mai zic, pentru ca doar de vorbe de ocara si zambete strambe am avut parte, cand le aratam mandru cele 4-5 randuri de iconite intepenite in timp de pe vremea iPhone-ului 2G.

Sincer sa fiu, o schimbare/refresh e binevenita intr-o relatie de lunga durata in care inevitabil s-a instaurat rutina. Smoky eyes, o peruca, o uniforma de scolarita, niste dresuri noi nu ar fi fost refuzate de nici cel mai conservator posesor de iPhone.

Ritualul trebuie respectat

Asa ca iti pui sapca de geek cu 2 paie, iti alimentezi buteliile cu bautura ta toxica preferata, tragi snacksurile langa tine, te uiti la WWDC asteptand cu sufletul la gura prezentarea noului iOS 7 in timp ce te exciti la filtrul de cafea numit Mac PRO si noul Macbook Air.

Dupa prezentare, iti vin in minte toate titlurile din Libertatea si Click: „Incredibil”, „Soc si groaza”, „Stire bomba”. Jonathan Ive, tatal zmeilor designeri de la Apple a plecat sa-si puna o portie noua de cafea din noul Mac Pro cu Unified Thermal Core (chiar ca suna bine). In alea 20-30 de minute, un angajat pus pe sotii, a desenat folosind tehnologia interzisa numita Paint toate iconurile din noul iOS. Dupa care a lipit un postit pe monitor in care a lasat ca hint: noul trend in voga este „flat design”! (vezi ca designul de la it-blog.ro e de tip curat/flat/minimalist ;) – ne-a copiat Apple)

Mi-am inchipuit scenariul asta, pentru ca am o impresie foarte buna despre dl. Ive si nu pot sa imi imaginez ca ar fi capabil de ceeea ce vad. Gizmodo zice ca „Instead of Flatness, we got depth!”. O’really?!

iOS 7 sa se revizuiasca dar sa nu se schimbe nimic!

Widgeturi? Nu.
Iconuri animate? Parca nu m-am sesizat. Ba da, ceasul!
Backgrounduri animate? Hehe, NU! Dar avem „depth”.

iOS 7

Ce e foarte important e ca toate randurile de iconite sunt la locul lor! Nu mai sunt shiny, glossy, embosate, cu rama, dar sunt acolo. Nu lipseste niciuna, le-am numarat de 3 ori.

Esti troll…

Mai sus ma refeream la design exclusiv.

Ca in sfarsit au facut multitaskingul cum trebuie, ca au bagat control la luminozitate, wi-fi, etc., ba chiar si o lanterna in control center nu am decat cuvinte de laude. In sfarsit androidul a fost ajuns din urma!

Galeria foto.. minimalista si ea, foloseste in mod util informatiile stocate despre poze, cum ar locatia si data. Astfel grupeaza pozele dupa locatia in care au fost facute si data. Vezi? Se poate!

Mail, Safari, refacute complet. De fapt cam toate aplicatiile de baza din iOS 7 au fost scuturate bine si refacute in stilul „flat minimalist”.

Siri, nu ma intereseaza, dar se anunta ca te va „escorta” si in masina.

Design flat nu inseamna minimalist?

Pe naiba, poate sa fie flat, asfalt, drept ca rigla, lipsit complet de umbre si gradienti dar sa fie aglomerat de sa nu-ti vezi degetul. Trendul flat combinat cu minimalist, imbratisat de baietii de la Microsoft cu atata dragoste isi are in radacinile in faptul ca.. trebuie prezentata din ce in ce mai multa informatie si totul devine din ce in ce mai complicat. Ca sa focusezi informatia, iei la puricat designul si scoti elementele care sunt mai mult de decor. E o idee buna asta? Depinde cum e implementata. Poti sa te trezesti ca e asa de minimalist, incat nu stii cum sa mai inchizi o aplicatie sau sa dai shutdown la computer (vezi Windows 8).

Anyways, o sa trebuiasca sa dai upgrade in toamna, sau divortul te va arunca in bratele primitoare ale unui telefon cu android nativ, indiferent ca e Samsung, HTC One sau ceva cu Windows 8..

P.S.: Ce e cu startup-ul Anki, roboti, A.I. si masini de jucarie inteligente? Se baga un pic Apple peste Google cu Self Driving Car? E de urmarit..

iOS 7 Apple iOS 7 Mac Pro 2013 - Can’t innovate anymore my ass!