Trebuie sa recunosc ca am asteptat cu ceva interes prezentarea Apple din aceasta seara.
Se fac 10 ani de la lansarea primului iPhone (2G) si era de asteptat ca gigantul din Cupertino sa marcheze momentul cu un telefon aniversar: iPhone X.
Ce aduce noul line up: iPhone 8/Plus si iPhone X
Majoritatea zvonurilor legate de iPhone 8/8 Plus si iPhone X s-au adeverit. Totodata am asistat si la primul fail dintr-o prezentare iPhone: FaceID-ul nu a functionat cum trebuie pentru deblocarea lockscreen-ului din iPhone X, necesitand folosirea celui de-al 2-lea iPhone X – cel de backup. Steve Jobs a scrasnit din dinti cu siguranta in acel moment.
Toate modelele nou lansate acum (8, 8 Plus si X) beneficiaza de noul procesor A11 Bionic, care stie sa faca de toate mai putin clatite: 64 biti, 6 core-uri (2 performances cores, 4 high-efficiency cores). A11 contine si primul GPU proiectat de Apple, evident „mai rapid ca versiunile anterioare”. Din ce am inteles din prezentare, este notabil faptul ca acum, toate componentele sunt proiectate de Apple, probabil intr-un efort de a se distanta de Samsung & Co.
Special pentru iPhone X, A11 Bionic protejeaza Face ID-ul stocat in Secure Enclave. Face ID-ul este folosit pentru deblocarea telefonului si la fel ca Touch ID-ul, nu este trimis catre serverele Apple. Teoretic, a fost proiectat sa nu poata fi pacalit cu o fotografie sau cu o masca. Asta va ramane de vazut.
Desi iPhone X are un ecran de 5.8 inci, este mai mic ca si dimensiune fata de iPhone 8 Plus cu al lui ecran de 5.5 inci. Aparent paradoxal, dimensiunea redusa a body-ului este datorita ecranului extins pana in marginea bezelului, similar cu Samsung Galaxy S8. Carcasa este din sticla si aluminiu, la fel cum a mai fost si iPhone 4/4s. Cu alte cuvinte un adevarat magnet de amprente daca nu il arunci intr-o husa.
Dezamagitor este faptul ca in continuare rezistenta la apa si praf este IP67 (atat pentru iPhone 8/8 Plus cat si pentru iPhone X) spre deosebire de Galaxy S8 care este certificat IP68. Mai multe despre diferenta dintre IP67 si IP68 aici.
Pentru prima data, doar la iPhone X, Apple schimba display-ul folosind un ecran OLED, denumit Super Retina Display, cu o rezolutie 2046×1125, 455 PPI.
Lipsa butonului de Home, a fortat reintroducea de gesturi noi pentru a reveni in ecranul principal, printr-un swipe in sus, porninde la marginea inferioara. Acest „feature” mi se pare un puternic downgrade, fiind evident faptul ca este mult mai usor sa atingi/sau sa apesi un buton, decat sa faci un „gesture” pentru a atinge un efect similar. Cred ca acesta va fi principalul motiv pentru care multi clienti vor alege iPhone 8 sau iPhone 8 Plus in detrimentului unui iPhone X.
Cel mai important feature mi se pare faptul ca au introdus in sfarsit wireless charging si au anuntat un nou produs, AirPower, dar care va fi pe piata abia in 2018. Astfel vei putea incarca simultan iPhone-ul 8/Plus/X, iWatch Series 3 si Air Pods (introduse intr-un nou casing).
„Beam me up Scotty!”
De asemenea si noul iWatch Series 3 prezentat in aceasta seara, pare sa devina atractiv prin prisma faptului ca poti efectua convorbiri telefonice cu el, fara sa ai telefonul prin preajma. Pare sa se apropie de ceasul perfect dar fara teleportare.
Cat va costa iPhone X?
Cu iPhone X, Apple intra intr-o noua zona de pret, incepand de la 999$ varianta de 64 GB si 1149$ varianta de 256GB in U.S. – Teoretic, preturile din Romania vor fi la fel la nivel de cifre, dar in euro + TVA :)
In continuare, se vor fabrica modele mai vechi ca iPhone SE, iPhone 6S si iPhone 7, iar pretul lor va scadea. Succes in alegerea telefonului potrivit!