Ieri a inceput la San Francisco, Google I/O 2013, eveniment ce se intinde pe 3 zile si in care mai-marii Google se lauda cu ce au mai realizat in anul anterior si ce mai pun la cale pentru anul urmator. Conferinta tinuta anual, se adreseaza dezvoltatorilor, si de obicei se fac anunturi cu privire la servicii ce se vor lansa in viitorul apropiat pentru Chrome, Android, viitoare versiuni de Android si chiar si prezentari de produse hardware, (mai rar) gen Google Glasses sau Nexus 7 (anul trecut). Se discuta si chestii foarte tehnice, unele de putin interes pentru publicul larg.
Mai jos o sa trecem in revista cele mai interesante puncte atinse in prima zi.
- Google + (e un fel de retea sociala… gen) a fost reproiectata, avand acum 41 de optiuni si meniuri noi. Ca si numere, Google + se lauda cu 190 de milioane de utilizatori activi (cica) lunar si cu un total de 390 de milioane de utilizatori, aici intrand si utilizatorii adusi prin intermediul Gmail. Google + este din pacate un „fail”, numarul de utilizatori fiind net inferior celui cu care se lauda Facebook si, probabil, cei mai multi sunt one time only users, „momiti” prin intermediul Gmail. Facebook-ul este mult prea „inradacinat” la ora actuala ca sa se simta amenintat de Google +, si cine are timp sa piarda timpul si pe FB si pe G+, stau si ma intreb?
- Google Maps – a suferit o schimbare de design, cu o noua interfata si optiuni disponibile pana acum doar cu Google Earth ( proiectii 3D ale cladirilor direct in Google Maps, in browser!). In plus, informatiile de interes sunt acum mai usor accesibile, prin intermediul cardurilor (de ex, un restaurant cu un anumit specific). De asemenea, hartile vor aduce noi optiuni de trafic, avertizand utilizatorii in cazul unei congestii sau al unui accident, si redirectionandu-i pe cele mai bune trasee. Nu sunt sigur cate din aceste optiuni vor fi disponibile si pentru Romania, cel putin in viitorul apropiat. Google nu se culca pe lauri se pare si adauga noi facilitati celei mai utilizate aplicatii de acest tip, cu peste 1 miliard de utilizatori, luand amenintarea Apple maps in serios, se pare.
- Google Chrome – a crescut ca Fat-Frumos, avand in prezent peste 750 de milioane de utilizatori, fata de cei 450 de milioane de anul trecut. Si nu e de mirare, fiind un browser excelent, simplu, foarte rapid si customizabil.
- Google Search – recunoasterea vocala si intelegerea limbajului natural vor fi disponibile si pentru utilizatorii de PC-uri/laptop-uri via Chrome.
- Google Now – asistentul personal, mai bun decat Siri din ce am auzit :) , are si el parte de ceva imbunatatiri si va fi si el disponibil pe desktop-urile din lumea intreaga, tot prin intermediul Chrome.
- Google Play – care de curand a avut parte de o modificare a design-ului, a ajuns la peste 48 de miliarde de aplicatii instalate, foarte aproape de cele 50 de miliarde ale lui Apple. Singura intrebare este legata de data cand va depasi Apple Store la numarul de download-uri si nu daca il va depasi – asta fiind un lucru sigur. De ce sigur? Majoritatea aplicatiilor de pe Google Play sunt gratuite, fata de Apple Store, nuff said. O alta optiune ce va fi introdusa, este posibilitatea salvarii progresului in cloud, pentru jocurile ce vor suporta aceasta optiune, permitand unui jucator sa reia jocul, pe alt terminal Android din punctul de unde a ramas. Zuper!
- Google Play Music All Access – Google incearca sa intre pe o piata dominata de alte aplicatii de streaming de muzica, gen Pandora, Spotify(care fie vorba intre noi au contribuit si ele la succesul Google Play), pentru 10$ pe luna avand acces la orice melodie, oriunde si oricand. Sa vedem daca va fi disponibila si in RO, deocamdata aceasta optiune fiind disponibila doar in Statele Unite.
- Android Studio – o suita de noi unelte pentru dezvoltatori, care vor face ca procesul de creare a unei aplicatii mult mai simplu si mai rapid. Sa vedem.
- Samsung Galaxy S4 cu Android stock – pentru unii, probabil cea mai interesanta noutate din prima zi. Cel mai bun terminal din partea asta a Androidului, va beneficia de versiunea stock de la mama lui, fara briz-briz-urile si bloatware-ul adus de Samsung prin Touchwiz. Sunt curios ce se va intampla cu senzorii proprietari ai Samsung folositi pentru diversele functii ale terminalului (air gestures de exemplu). Telefonul va fi disponibil pe Google Play la un pret de 649$, probabil doar pentru Statele Unite si va beneficia de cea mai noua versiune a Android-ului si urmand sa beneficieze de update-urile Android chiar la momentul aparitiei lor (un mare plus pentru amatori). Lansarea asta vrea sa mai intinda un pic pelteaua pana la lansarea misteriosului Motorola X, care va fi varful de lance al Google si care va inlocui (cred) versiunile Nexus lansate de-a lungul timpului cu diversi producatori.
Conferinta se mai intinde pe 2 zile si poate fi urmarita LIVE aici.