Laptopurile de gaming ocupa un loc aparte printre celelalte categorii de laptopuri cu componentele lor puternice, designul deosebit si preturile, care sunt de obicei „piperate”. In articolul de mai jos voi mentiona cele mai importante criterii de care trebuie sa tineti cont la alegerea unui laptop dedicat gamingului.
De ce un laptop de gaming si nu un PC?
Cred ca cel mai important aspect este mobilitatea. Cu un laptop cam poti sa te joci oriunde. Incearca sa faci acest lucru cu PC-ul de acasa. Numai cand mut unitatea 1m mai incolo ma ia durerea de spate.
Apoi, comoditatea. Pentru gamerii mai batrani asamblarea unui PC nou ar fi o corvoada. Mult mai simplu sa iei un laptop – e gata facut, nu montezi nimic la el (doar mouse-ul) si mult mai usor de sters praful. Sotiile cred ca sunt cele mai multumite, ca nu mai vad magaoaia aia mare de PC ocupand jumatate de camera.
Din punct de vedere al performantelor, nu prea mai este diferenta! Pana acum cativa ani, laptopurile de gaming aveau mult de recuperat iar in prezent aceeasi configuratie pe care o ai pe PC o poti avea aproape identic pe un laptop.
Astea ar fi avantajele. Ca si dezavantaj major, este pretul. O configuratie identica pe laptop este cu mult mai scumpa fata de una pe PC.
9 lucruri la care sa fim atenti in alegerea un laptop de gaming
- Placa video – fara o placa video decenta nu exista gaming, punct. Deoarece jocurile consuma multe resurse, vei avea nevoie de o placa video cu memorie dedicata. Pentru mainstream, avem nevoie cel putin de un GTX 1050 sau 1060 si mai bine. Jocurile vor rula fluid la 1920 x 1080, cu detalii suficiente (mai putine in cazul 1050).
Pentru cei doritori de mai multa performanta, putem alege un laptop de gaming cu GTX 1070, cu care ne putem astepta sa obtinem rezultate foarte bune in Full HD si 4K.
Pentru performanta maxima avem GTX 1080 si chiar SLI. Nimic nu ne va sta in cale.
- Procesorul – si aici e treaba serioasa. Pixelii aia de pe ecran nu se misca singuri si trebuie pusi la treaba. Daca intr-un joc de grafica se ocupa placa video, de restul se ocupa procesorul. De asemenea, acesta determina si performanta celorlalte aplicatii de pe laptop (browsing, office, etc)
Foarte multe variante nu avem aici – Intel, minim un core i5, de preferat core i7 . Ca sa fie treaba buna, un quad core. Si viteza este importanta. Cat mai multi Mhz!
- Memoria RAM – minim 8 GB de RAM, 16 sunt si mai buni dar diferenta nu este masiva.
- Spatiul de stocare – pentru gaming ne trebuie ceva rapid. SSD-ul nu poate fi egalat in aceasta privinta, dar ramane problema de spatiu acesta fiind limitat. Este ideal daca reusim sa luam un model cu SSD + HDD, beneficiind astfel de „best of both worlds”. Pentru cei cu bugete mai restranse si HDD este ok pana la urma dar preferabil sa fie la 7200 RPM.
- Display-ul – este 2017, deci trebuie sa fie minim un Full HD (1920 x 1080) , ca sa ne putem bucura de o imagine clara si detaliata. Daca este QHD (2560 x 1440) sau 4K (3840 x 2160) deja este si mai bine.
Ecran glossy sau mat? Aici este o chestiune de preferinte, culorile sunt mai vibrante pe un ecran glossy dar reflectiile sunt mai puternice in conditii de lumina puternica.
- Portabilitatea – cu cat este mai mica diagonala ecranului cu atat este mai portabil laptopul. Raportul cu puterea de calcul este invers proportionala si astfel cu cat este mai puternic laptopul, cu atat este mai putin mobil.
Portabilitate maxima – laptopuri cu diagonala de 13-14 inchi. Sunt cele mai usoare, autonomia cea mai mare dar placa video si procesorul vor fi mai slabe, deoarece spatiul disponibil este redus.
Portabilitate medie – laptopurile cu diagonala de 15 inchi se incadreaza cel mai bine in aceasta categorie, fiind un compromis intre mobilitate si putere.
Portabilitate minima – aici avem laptop-urile cu diagonala de 17 – 18 inchi. Nu sunt cele mai usor de carat dar sunt cele mai puternice, spatiul intern fiind generos.
- Tastatura – pentru un gamer adevarat tastatura este foarte importanta, deoarece este principalul mod de transmitere a instructiunilor catre joc. O tastatura mecanica este boss cand vine vorba de gaming, dar numai modelele cele mai scumpe beneficiaza de astfel de bunatati. O tastatura buna trebuie sa aiba functie anti-ghosting (adica poti apasa mai multe taste in acelasi timp si toate vor fi inregistrate) si sa se simta responsive cand o apesi si nu ca o plastilina care nu isi revine la timp.
Mai toate modelele noi beneficiaza si de iluminare. Eu unul nu prea vad rostul, dar trebuie sa recunosc ca arata bine!
- Bugetul – aici vine partea dureroasa. Un laptop de gaming cat de cat nu il vei gasi decat foarte rar sub 3500 de lei. Asa este, gamingul este scump dar dai un ban si stai in fata. La banii astia gasesti un laptop de 15′ cu procesor i5, 8 GB de RAM, GTX 1050 si HDD de 1 TB.
Pentru a face upgrade la placa video, la un GTX 1060 trebuie sa scoatem peste 5000 de lei din buzunar, iar pentru aceeasi configuratie dar combo SSD + HDD va trebuie sa luam in calcul peste 6000 de lei.
Pentru viteza maxima (GTX 1070/GTX 1080), trebuie sa pregatim in jur de 10000 de lei,
- Firma – dintre cei mai renumiti producatori i-as aminti pe Alienware si Asus cu seria lor Republic of Gamers. Nu gresiti nici daca luati Lenovo, MSI sau Acer. Se presupune ca un laptop de gaming are componente de calitate si cred ca se poate merge chiar si pe un producator mai putin renumit. Vorba aceea, ce e la interior conteaza!
Nota: acest articol nu este actualizat, iti recomandam sa citesti articolul „Cel mai bun laptop” care este actualizat in permanenta, la cateva luni.