Sursa este fara indoiala cea mai subestimata componenta a unui calculator. Cand cineva isi face un buget pentru un PC nou, de cele mai multe ori nici nu se intereseaza de sursa. „Ah, ce sursa? Lasa ca o luam pe cea mai ieftina, asta facuta de JingPing la 50 de lei!” Total gresit dragii mei!
Desi din punct de vedere al performantei sursa nu aduce nici un aport, ea aduce ceva cel putin la fel de important. O sursa buna iti va aduce stabilitate si liniste. Ea va permite PC-ul sa ruleze ca o pisicuta, fara intreruperi suspectea. O sursa buna va permite ca PC-ul tau sa ruleze mai mult timp si componentele sa nu se defecteze (aparent din senin). Stii cum e treaba aia, suntem prea saraci ca sa cumparam chestii ieftine.
La ce ne uitam cand vrem sa cumparam o sursa?
OK, fara sa mai tragem mata de coada prea mult, sunt convins ca multa lume se intreaba de ce ar trebui sa tina cont atunci cand vrei sa cumperi o sursa? Bineinteles, dupa ce ai primit aprobarea de buget de la draguta de iubita/sotie etc.
- Putere – consumul componentelor e calculat in wati, deci trebuie sa iei o sursa care sa acopere acest consum. Ca sa iti dai seama de ce sursa ai avea nevoie pentru PC-ul tau este indicat sa folosesti un calculator de putere (estimativ). Un astfel de calculator il poti gasi aici. Iti alegi de acolo toate componentele si la total vei vedea cam ce putere sa aiba sursa. Criteriul acesta este probabil cel mai important, si de acest lucru se folosesc si producatorii de surse ieftine, aruncand pe piata tot felul de produse de o calitate indoielnica si cu un pret mic (JingPing, remember?), dar care aparent au o putere foarte mare. Dupa cum veti vedea mai jos insa, nu este si suficient.
- Calitatea aka Firma – se refera la calitatea componentelor folosite in constructia sursei. Firmele care se respecta (Antec, Corsair, Seasonic) folosesc componente cinstite si nu fac rabat, si asta se vede in stabilitatea PC-ului. De asemenea, atentia la detalii si modul de asamblare sunt altele la firmele de renume! Deci, mare atentie si mergeti pe firme cunoscute. Dar… evident ca este si un dar – calitatea costa. Punct. Calitatea costa, dar iti salveaza mai multi bani pe viitor. O sursa ieftina are tendinta sa ruineze si alte componente ale PC-ului daca pica! „Ce, eu sursa JingPing sa plec singura? Ia sa iau cu mine si placuta asta video… si HDD-ul cu filmele astea multe, salvate suspect in folderul „documentatie scoala…” :) Incearca sa citesti si un review al sursei pe care ti-o doresti, sa fii sigur ca nu e o duda. Un link excelent, care aduna review-uri pentru o gramada de surse il gasesti aici. Ca si concluzie, nu cumpara niciodata o sursa ieftina!
- Amperajul pe linia de 12V – daca vrei sa instalezi si o placa video puternica pe sistem trebuie sa stii ca aceasta are nevoie de un anume amperaj pe linia de +12V. Deci pe langa putere, va trebui sa tii cont si de amperaj si sa iei o sursa care sa bifeze ambele puncte. Din fericire, internetul este o sursa inepuizabila de informatie, asa ca poti afla ce sursa iti trebuie pentru o anume placa video de aici.
- Conexiunile oferite – de principiu, o sursa noua si facuta de un producator cunoscut ar trebui sa aiba toate conexiunile de care ai nevoie. Altfel, trebuie sa fii atent la placa video care poate avea conectori cu 8 pini sau 6 pini. Daca placa video este in PC, te uiti la ea si vezi ce conectori are nevoie. Daca iei una noua, e bine sa arunci un ochi pe pagina producatorului sau aici.
- Eficienta energetica – ce inseamna asta? Cu cat este mai eficienta sursa, cu atat mai putina energie electrica este pierduta pentru a furniza puterea necesara. E indicat sa iei o sursa certificata in acest sens, cu minim 80 Plus. O eficienta 80 Plus inseamna ca la un load de 50%, sursa va pierde 20% din energia consumata ca si caldura. Mai jos poti vedea un tabel cu eficienta sursei pe diverse grade de load si pe diferite grade de certificare. In cele mai multe cazuri, iti garanteaza ca s-au folosit componente mai de calitate decat o sursa fara certificare. Totusi, mare atentie, nu va bazati prea mult pe asta! In ultima vreme, producatorii de rang inferior au inceput sa aiba si ei surse cu certificare, care din pacate nu garanteaza o calitate deosebita a produselor respective.
- PFC Activ sau Pasiv – PFC Activ denota de principiu folosirea unor componente mai de calitate, deci vom merge pe o sursa cu PFC Activ.
Ce ne dorim minim de la o sursa?
Buun, deci in anul de gratie 2017, ca sa fim siguri ca stam linistiti din punct de vedere al sursei ar trebui sa tintim minim spre:
- Putere: aici ne intereseaza cerintele de putere ale placilor video. 450 W – este minimum-minimorum, ca sa fie bine sa nu fie rau.
- Amperaj: as spune sa tindem spre un minim 30A combinat pe linia de 12V+, ca sa nu avem probleme nici cu placa video. GTX980 si R9 390X au nevoie de 30 A, de exemplu. Daca sursa are mai multe rail-uri pe linia de 12V+, amperajul total nu este constituit din suma rail-urilor ci este constituit din impartirea puterii de pe linia de 12V la voltaj, adica la 12. De exemplu, daca avem 2 railuri a cate 22A si o putere de 470W pe linia de 12V, amperajul total nu va fi 44A ci 39A (470/12).
- Pretul: – de multe ori este determinant in achizitiile noastre dar in cazul unei surse nu prea este loc de compromisuri. Eu unul nu m-as uita la ceva sub 300 de lei, fiind vorba de stabilitatea intregului sistem pana la urma! Pe care probabil ai dat vreo 1000 de lei, gen!
- Firma: – la o sursa facuta de o firma cat de cat cunoscuta ai garantia ca specificatiile mentionate pe cutie sunt cele adevarate. La cele vaporware, nu prea stii exact ce si cum. Zici ca ai cumparat Adidas, Nike dar de fapt e Adibas. Sau Mike.
Recomandari pe 2017 – Cea mai buna sursa pe care o poti alege
Noutati! Am refacut aproape complet recomandarile, reducand si numarul acestora si am pus accentul mai ales pe calitatea produselor. Si asta deoarece in cazul surselor este cel mai important criteriu in alegerea lor si nu trebuie facut rabat! Asta daca vrei sa dormi linistit… Sursa vegheaza! De asemenea, la fiecare recomandare am trecut si modelele de placi video care pot functiona cu acea sursa, fiindca dupa cum bine stiti placa video este cea mai mare consumatoare de resurse. Ca si maxim m-am oprit la 750W, deoarece sunt convins ca cei care vor sa faca configuratii SLI stiu ce sa aleaga ca si sursa si nu au nevoie de ajutorul meu.
Mai jos puteti sa consultati recomandarile mele: