Daca folosesti AdSense pentru a monetiza continutul site-ului, blogului sau canalului tau de YouTube, probabil ai vazut un mesaj enervant care te anunta ca trebuie sa declari si sa dovedesti rezidenta fiscala.

Avertizare AdSense certificat rezidenta fiscala

Google, avand sediul european in Irlanda, solicita un certificat de rezidenta fiscala pentru a stabili corect taxarea acestor venituri.

Ce este certificatul de rezidenta fiscala?

Certificatul de rezidenta fiscala este un document emis de autoritatile fiscale din tara de rezidenta a contribuabilului, care atesta ca persoana sau entitatea respectiva este rezidenta fiscala in acea tara. Acest document este esential pentru aplicarea conventiilor de evitare a dublei impuneri.

Evitarea dublei impuneri

Google, fiind o companie multinationala cu sediul european in Irlanda, trebuie sa respecte legislatiile fiscale internationale si locale. Daca un beneficiar al veniturilor AdSense, de exemplu din Romania, nu furnizeaza un certificat de rezidenta fiscala, Google poate aplica impozitul conform legislatiei irlandeze. Acest lucru poate duce la dubla impozitare, unde veniturile sunt impozitate atat in Irlanda, cat si in Romania.

Conventii de evitare a dublei impuneri

Romania, fiind parte a Uniunii Europene, are incheiate acorduri bilaterale cu multe tari, inclusiv Irlanda, pentru evitarea dublei impuneri. Aceste conventii stipuleaza care dintre cele doua state are dreptul sa impoziteze anumite venituri si in ce conditii se aplica impozitul. Prin furnizarea certificatului de rezidenta fiscala, beneficiarul veniturilor poate dovedi ca este rezident fiscal in Romania, permitand astfel Google sa aplice prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Irlanda.

Cum obtii certificatul de rezidenta fiscala din SPV Anaf

1. Daca esti persoana fizica, intri pe anaf.ro, si in sectiunea de sus, dreapta, e un buton pe care scrie „Depunere declaratie unica si alte formulare SPV-PF”. Vezi poza mai jos:

Depunere formular Z03 - Rezidenta_fiscala

Dupa ce te loghezi in prealabil cu contul tau de persoana fizica in SPV, aici se incarca PDF-ul inteligent Z03 prin care ceri eliberarea certificatului de rezidenta fiscala. Formularul se poate descarca de aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/Z03.html. Acesta trebuie completat corect, validat si in interiorului e si o sectiunea in care trebuie atasezi in format zip o poza cu actul tau de identitate.

Ce mai zice Anaf despre completarea formularui Z03:

De asemenea formularul Z03 se poate transmite si prin portalul e-guvernare.ro, semnat electronic. Cererea transmisa prin mijloace electronice de transmitere la distanta se depune in format PDF cu XML atasat, la care se anexeaza o arhiva ZIP, care nu poate depasi 10 MB si care contine formularele certificatelor elaborate pe machete ale organelor fiscale competente ale statelor cu care Romania are incheiate conventii/acorduri de evitare a dublei impuneri in formatele «PDF», «JPEG» sau «TIFF», impreuna cu copia actului de identitate.

Pe e-mail se va primi indexul de incarcare, apoi se va verifica recipisa. Daca recipisa contine erori, formularul Z03 nu s-a incarcat in baza de date a ANAF si va trebui sa reluati procedura de completare, validare si transmitere a formularului.

Formularele completate de ANAF (raspuns la cerere) se primesc in sectiunea Mesaje din contul SPV al persoanei fizice/juridice, dupa caz, in termenul legal, sub forma unui fisier pdf. Se va primi o instiintare pe adresa de e-mail (daca s-a bifat aceasta optiune cand s-a creat contul SPV). Acestea se deschid apasand agrafa din formularul pdf „Certificat de rezidenta fiscala”. Mentionam ca descarcarea fisierului se face utilizand browserul internet explorer sau anumite versiuni ale browserelor chrome si mozilla. In cazul browserelor Chrome si Mozilla fisierul se poate deschide doar prin click dreapta pe mouse – „open with”.

2. Daca esti persoana juridica se va folosi formular Z01 si se va incarca direct in SPV.

Dupa cateva zile, certificatul iti va aparea in sectiunea de mesaje din SPV, daca a fost completat corect formularul, evident.

Dupa incarcarea certificatului de rezidenta fiscala in AdSense

Mesajul de eroare va disparea si Google va aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri, eliminand impozitul irlandez.

Enjoy o viata fara dubla taxare :)