In sfarsit, te-ai hotarat sa schimbi calculatorul ala vechi si mare care ocupa mult loc si sa treci si tu la ceva mai mobil. Deci la un laptop.
La ce trebuie sa fiu atent cand cumpar un laptop?
Mai jos poti consulta criteriile de care trebuie sa tii seama cand vrei sa „adopti” un notebook.
- Procesorul – practic creierul calculatorului, de el depinde in cea mai mare masura performanta sistemului. Cu cat are mai multe nuclee si o frecventa de functionare mai ridicata cu atat va fi mai performant. Acestea vin insa cu un cost, un consum de energie mai ridicat. Daca consumul de curent nu te intereseaza foarte mult, avand in vedere ca vei avea o sursa de curent in apropiere, cauta cel mai rapid procesor! Daca vrei sa fie cat mai economic, uita-te la TDP afisat, cu cat e mai mic cu atat mai bine!
- GPU (placa video) – este aproape un criteriu la fel de important. O placa video rapida iti va permite sa rulezi jocurile fluent si cu detalii ridicate. Mare parte din notebook-urile ieftine, sau cele destinate activitatilor de office au placi video integrate, cu un consum mai redus de energie dar si cu performante mult mai slabe.
- Memoria RAM – cat mai multa! Cantitatea minima recomandata in prezent este 4 GB, aceasta permitand rularea fluenta si fara intreruperi a sistemului de operare, precum si schimbarea rapida intre aplicatii sau multitasking cum se zice pe la noi.
- Stocarea – daca in urma cu ceva timp capacitatea de stocare era destul de importanta, deoarece trebuia sa salvezi destul de multe lucruri pe hard (muzica, filme, jocuri, documente), astazi nu mai este chiar asa. Muzica o poti asculta direct de pe internet, filme le poti viziona la fel direct online si documentele se pot salva in cloud. Asa ca ne putem descurca chiar cu un SSD de 256 GB, cam la limita, dar ne putem descurca.
- Display-ul – un alt punct important in decizia de cumparare. Standardul este 15,6 inchi. Daca ne dorim o mobilitate mai mare vom opta pentru diagonale mai mici, 11 sau 13 inchi. Rezolutia Full HD a cam devenit standard pe toate marjele de pret. La ce mai trebuie sa fim atenti este rata de refresh. Peste 4000 de lei, rata de refresh ar cam trebui sa fie minim 120 Hz, pentru o imagine mult mai fluenta pe ecran.
- Conectivitate – din fericire, majoritatea laptopurilor cam au tot ce trebuie in aceasta privinta. Nici unuia nu trebuie sa ii lipseasca minim 2/3 intrari USB, LAN, WIFI, jackuri audio – casti si microfon, HDMI si optional Bluetooth.
- Carcasa si calitatea asamblarii – la achizitia online e destul de greu de verificat modul de constructie, finisajele si calitatea asamblarii, in general. Daca ai posibilitatea sa verifici modelul dorit in realitate, ar fi bine sa o faci. Vezi cum se inchide, daca scartaie, daca mecanismul de inchidere este solid, etc. Oricum, calitatea creste de principiu odata cu pretul.
- Boxele – in marea majoritate a cazurilor sunt mediocre, deoarece o calitate superioare necesita incinte mai mari si precum stim, spatiul este un lux intr-un laptop.
- Bateria – autonomia este importanta pentru unii iar pentru altii nu conteaza. Din pacate, cifrele afisate de producatori nu ne ofera foarte multe informatii in privinta acesteia, fiind de cele mai multe ori inutile. Autonomia depinde foarte mult de scenariul in care este utilizat laptopul, aplicatiile solicitante gen jocuri, filme, ducand la epuizarea rapida a bateriei. Ca idee generala, cu cat este mai mare laptopul cu atat va consuma mai mult si va avea o autonomie mai mica.
Off, dar tot sunt prea multe modele… help, eu ce aleg?
Pai depinde ca de obicei de cati bani dispui… Degeaba te apuci tu sa citesti ce criterii tehnice ar trebui sa indeplineasca laptop-ul mult visat (milioane de giga de ram, ecran super subtire, Apple, etc, etc) daca tu nu ai bani decat de unul amarat, putin mai bun decat decat un laptop de jucarie. But, fear not, Miniroboto to the rescue!
Am incercat sa aleg cel mai bun laptop all-around intr-o anumita marja de preturi, pentru o flexibilitate mai mare. Pentru un utilizator obisnuit, cele mai solicitante aplicatii vor fi jocurile, fara discutie. Un joc modern pune la treaba intreg notebook-ul si il simti cum se incalzeste in timpul rularii, semn ca lucreaza la capacitate aproape maxima! Filmele, muzica, internetul, jocurile de Facebook solicita relativ putina forta de lucru si chiar si cele mai amarate procesoare se vor descurca fara probleme. Designul, marca, sistemul de operare au fost criterii secundare, deoarece in 99% din cazuri umfla pretul produsul foarte mult si eu am cautat forta bruta si nu frumusetea. Din acest ghid lipsesc notebook-urile Apple (multe plusuri, dar pretul este exclusivist – iar Mac OS nu este renumit pentru suportul sau pentru jocuri) si ultrabook-urile (portabilitate maxima => compromisuri la performanta).
Ghidul a fost facut in baza ofertei Emag si preturile mentionate in articol erau corecte la momentul scrierii! Daca pretul pentru un laptop a scazut, cu atat mai dezirabil va fi acesta si nu ezita, cumpara-l! Daca pretul a crescut… tough luck, nu ma injura! S-au schimbat destul de multe de anul trecut din cauza pandemiei. O buna perioada de timp, foarte multe laptop-uri nu au fost pe stoc, in special cele mai ieftine. Si asta din cauza ca multi parinti au cumparat pentru scoala online a copiilor sau pentru munca de acasa. Din fericire, lucrurile s-au ameliorat si acum avem de unde alege!