Dupa cum am mai zis deja, am primit LG Velvet la test pentru 3 saptamani, in cadrul programului Orange Smartphone Tester. Deja ne apropiem de finalul celor 3 saptamani asa ca voi scrie si eu cateva randuri legate de acest telefon.

Design

Telefonul arata destul de bine, adoptand toate trendurile in materie de design din ultima vreme. Astfel, este curbat pe toate partile, fata/spate, colturi , practic nu exista nici un unghi drept pe nicaieri. Curbatura ecranului nu este atat de accentuata ca la Huawei Mate de exemplu, dar este mai pronuntat decat la Samsung Galaxy S20.  Preferinta mea se indreapta catre ecranele mai plate, pentru a evita orice fel de distorsiune a imaginii.

LG_Velvet_front

Spatele telefonului este identic cu fatele, iar camerele foto au fost pozitionate in „scara magarului”, de la cea mai mare la cea mai mica. Fata de „plitele” care s-au raspandit ca ciupercile dupa ploaie la absolut toti producatorii care conteaza,  designul modulului foto ala LG Velvet este o „breath of fresh air” cum zice englezul. Like.

LG_Velvet_back

Ce m-a frapat, nu neaparat in mod placut este inaltimea telefonului – este foarte inalt (167.2 mm) dar nu foarte lat (74.1 mm), raportul ecranului de 20.5:9 fiind elocvent in acest sens. Manevrabilitatea cu o mana are de suferit din acest motiv trebuind sa fac deseori acrobatii cu o mana pentru a naviga diversele ecrane.

Materialele de constructie sunt cele traditional considerate „de calitate” si anume sticla si aluminiu. Telefonul arata bine din toate pozitiile dar este foarte alunecos. Pozitia  „ureche-umar” (cand ai mainile ocupate si il tii intre ureche si umar) este foarte periculoasa pentru acest telefon deoarece aluneca ca un peste. Drept urmare, o carcasa de protectie este mai mult decat recomandata in acest caz, sa ii mai creasca aderenta.

Partea hardware

Daca la design nu sta rau, pe partea de hardware LG Velvet nu straluceste in nici un departament, din pacate.

Procesorul este unul Snapdragon 765G  cuplat cu 6 GB de RAM si stocare 128 GB. Procesorul nu este la nivelul nici macar mai vechiului Snapdragon 855, fiind sub acesta la performanta dar beneficiaza in plus de tehnologie 5G (din aia cu mind control) . Memoria RAM o consider suficienta pentru momentul actual si de asemenea si stocarea. Mai ales ca avem parte si de un slot MicroSD, deci putin probabil sa ramanem fara spatiu.

Deblocarea telefonului o facem cu ajutorul unui senzor de amprenta amplasat sub ecran. Nu exceleaza nici la viteza nici la precizie – desi este un model optic.

Telefonul are rating IP68 pentru rezistenta la apa si praf si este compatibil si cu standardaul MIL-STD-810G pentru rezistenta la socuri. Recunosc ca l-am scapat de vreo 2 ori, neintentionat, pe o suprafata dura si a scapat nevatamat. O data, cand am incercat priza „ureche-umar” si s-a prelins in jos. Am incercat sa ii fac un stop ca la fotbal dar am reusit doar pe jumatate deoarece telefonul a aterizat pe jos. Din fericire, fara nici o urmare. Din punctul asta de vedere, thumbs up! Putine telefoane mai rezista astazi la o cadere mai serioasa.

Pe partea de baterie, avem o capacitate de 4300 mAh, destul de bine pentru 2020 care se poate incarca rapid la 25W.  Cu toate acestea, in cutie avem un incarcator de doar 16.2 W care incarca relativ incet –  1 ora 45 minute este un timp mediu. Avem si incarcare wireless, care mi se pare din ce in ce mai utila – multe automobile au slot dedicat de incarcare wireless si arunci telefonul acolo si il iei cu mai multa baterie decat cand l-ai pus. Super!

Partea foto-video

La un moment dat in istoria lor, LG se bateau umar la umar cu Samsung in privinta calitatii foto. Asta a fost demult insa. Revenind la telefonul nostru, acesta are un modul foto venit direct din 2016 – daca faci o comparatie cu LG G5, vei avea supriza sa constati ca au specificatii foarte apropiate.

Astfel, pe spate avem 3 obiective, ca mai jos.

48 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/2.0″,  PDAF
8 MP, f/2.2, 120˚, 15mm (ultrawide), 1/4.0″, 1.12µm
5 MP, f/2.4, (adancime)

Din acestea 3, doar 2 sunt utilizabile cel de 48, care are un senzor Quad Bayer si va produce fotografii de 12 MP si cel de 8 MP , responsabil cu pozele ultrawide.  Destul de lame. Ce era high end in 2016, acum este  doar mid-range.

Pe  fata avem o camera cu specificatiile urmatoare – 16 MP, f/1.9, 29mm (standard), 1/3.06, 1.0µm.

Pe partea de software LG Velvet este la zi, avem night mode, avem mod portret cu bokeh artificial, slow motion si time lapse (un videoclip in care timpul pare ca se scurge mult mai repede decat in realitate – stiti cu totii despre ce vorbesc). Desi avem toate aceste optiuni, modul de implementare mi s-a parut destul de „economic” ca sa zic asa – De exemplu, la slow motion avem o singura varianta si nu stim la ce viteza filmam clipul. Banuiesca ca e mai bine decat nimic.

Pentru portret cu bokeh va trebui sa te chinui ceva si sa iti alegi subiectele cu atentie. As zice ca mai bine faci pozele fara, nu e la nivelul concurentei.

Pozele de noapte sunt meh, desi modul dedicat Night Mode mai scoate niste detalii din intuneric. Cu Night Mode activat poti distinge ce scrie pe aerul conditionat. Cu el pe off, nu se mai distinge nimic de zgomot.

Dynamic Range-ul nu este nici el exceptional. In poza de mai jos, printre frunze nu se mai vede cerul, unele zone sunt prea luminate si detaliile s-au pierdut.  Un senzor mai performant ar fi extras mai multa informatie din zonele foarte luminoase.

LG_Velvet_DR

Nu m-a dat pe spate calitatea aparatului foto si doar putine fotografii au iesit bine. Poate si datorita subiectului :)

LG_Velvet_photo

 

Impresii utilizare

Telefonul vine cu Android 10 cu interfata LG UX 9. Foarte multe nu am ce sa zic, este un telefon obisnuit cu Android. Din punctul meu de vedere am ajuns la punctul in care diferentele intre diverse telefoane cu Android este „academica” – mai avem ici colo niste ecrane always-on diferite, niste optiuni schimbate intre ele dar cam atat.  Nu am exclamat in nici un moment dar nici nu am avut probleme sa ma descurc.  Experienta de utilizare a fost fluida in perioada in care l-am avut in posesie, dar banuiesc ca odata cu trecerea timpului va pati ceea ce orice telefon cu Android pateste – o incetinire generala.

Concluzie

Ce m-a frapat inca de la inceput a fost pretul cerut – la liber LG Velvet se gaseste la peste 3000 de lei. Mi se pare un pret exagerat, din start. In aceiasi bani daca vrei Android poti sa cumperi One Plus 8, care vine in plus cu un procesor de top, Snapdragon 865, 8 GB de RAM si ecran cu refresh 90 Hz. Daca vrei iOS, la fel ai variante si chiar si mai ieftine.  Un pret corect ar fi fost cu cel putin 1000 de lei mai putin care ar fi ajutat LG-ul sa se relanseze.  Asa cred ca este doar inca un cui intr-un cosciug pregatit de mult.