Windows 8.1 este rezident pe calculatorul inculpatului aici de fata, de aproximativ 3-4 saptamani. Asa ca era timpul pentru un review.

Ce aduce nou?

Se pare ca Microsoft a tinut cont de o parte din criticile aduse celei mai noi iteratii de Windows, critici care au fost subliniate si de articolul: Windows 7 vs. Windows 8

Butonul de Start a fost inviat din morti si a aparut la locul lui. Rolul lui la prima vedere este sa deschida noul meniu de start introdus de Windows 8 aka Metro. Dar poate mai mult decat atat. Un click dreapta pe el, deschide un meniu cu cele mai importante optiuni ale sistemului de operare, de la File Manager, Task Manager, Control Panel, Disk Management, Command Prompt, Device Manager, Shut Down, etc.

Cu alte cuvinte „One button to rule them all”. Ma declar satisfacut de acest binevenit resurrect.

O alta functionalitate foarte ceruta a fost „Boot to Desktop”. Despre ce e vorba? Nu toata lumea dorea sa se trezeasca in Metro dupa bootare, ci vroia sa-si vada vechiul desktop, cu care a fost obisnuit de la Windows 3.1 incoace.

Cum faci „Boot to Desktop” in Windows 8.1?

Default, Windows 8.1 intra in continuare direct in Metro. Poti remedia acum acest lucru cu un click dreapta pe Taskbar -> Properties -> Navigation -> Start Screen (vezi si poza de mai jos):

Windows 8.1 Boot to desktop

Sa nu fim superficiali…

Desi la prima vedere, totul pare aproape neschimbat, mici functionalitati binevenite se dezvaluie utilizatorului „veteran” de Windows 8. De exemplu, interfata Metro poate fi customizata acum, cu acelasi background ca desktop-ul, si obtii un efect interesant cand deschizi si ascunzi interfata Metro.

Live Tiles pot fi acum si mai mici, widgetul de vreme poate fi marit ca sa cuprinda mai multe orase. Settings-ul din Metro a fost imbunatatit, dar cu siguranta nici acum nu il voi vizita prea des, deoarece sunt obisnuit cu cel Non-Metro.

Windows 8.1 tiles Settings in Windows 8.1

De asemenea poti grupa iconurile in categorii de genul: „Work”, „ToDos”, „Diverse”, „Jocuri”, „Vreme” pentru o organizare mai buna. Tip: Daca vrei sa reordonezi categoriile de iconuri, nu poti asa pur si simplu. Din interfata Metro, te duci in coltul din dreapta jos, sub Charms si apesi pe [-] care e un fel de zoom-out. Abia acum poti reordona categoriile/grupurile de iconuri prin drag & drop. Faptul ca intuitivitatea nu e punctul forte al Windows-ului 8 e bine stiut.

Designul

Designul din Windows 8.1 fata de 8 este neschimbat si nici nu va fi schimbat in viitor. Lucru de asteptat deoarece Windows 8.1 este un fel de Service Pack 1, un cumul de update-uri si mici imbunatatiri, concesii facute utilizatorilor (me included) care plangeau dupa vechi functionalitati si semnalau probleme la interfata neintuitiva, bagata cu pumnul de catre Microsoft.

Sa trecem la lucruri serioase

File History-ul este o optiune super utila introdusa de Windows 8.1, foarte similara cu Time Machine-ul din Mac OSx. Iti permite sa faci un fel de backup anumitor foldere vitale si sa le vezi continul exact cum erau la o anumita data. Vezi aici un mic tutorial direct de la Microsoft cum poti sa faci acest lucru. Folderele incluse implicit in „File History” sunt cele ale utilizatorului: „Music”, „Pictures”, „Videos”, „Documents”. Ca sa adaugi un alt folder nou in acest time machine, e suficient sa faci click dreapta in Windows Explorer pe folderul respectiv si sa alegi „Include in library”. File History il gasesti in „Control Panel”.

File History Windows 8.1

SkyDriver-ul este inclus acum direct in Windows Explorer si ai acces la el ca si cum ar fi un alt drive obisnuit. Aici ar trebui sa stochezi absolut tot ce e vital in caz de apocalipsa.

Concluzie

Folosesti deja Windows 8? Pune mana si fa update-ul din Store cu un singur click.
Inca esti pe Windows 7? Daca poti renunta la Aero Glass fara sa ti se rupa sufletul, Windows 8.1 a evoluat suficient de mult incat sa fie o alternativa viabila, dar nu mandatorie.