INTRO

Iata ca a venit si momentul sa vedem ce poate RTX 2080, un model din ultima generatie NVIDIA, lansata anul trecut cu surle si trambite. Este bazata pe  arhitectura Turing al carui principal atu pe care a marsat NVIDIA  este Ray Tracing, o noua tehnica de randare ce permite, in teorie, o modelare foarte apropiata de realitate a razelor de lumina si a reflexiilor acestora pe diferite suprafete. Nu o sa intru in prea multe detalii legate de ce introduce nou generatia RTX, deoarece acest aspect a fost acoperit de Butcher in articolul sau.

Cei de la  KFA2 ne-au trimis spre testare modelul RTX 2080 EX, care pare sa fie o varianta foarte interesanta pentru cei care isi doresc performanta de top, din mai multe puncte de vedere. Care sunt aceste puncte de vedere? Vom vedea in cuprinsul articolului.

KFA2, pentru cine nu stie sunt brandul european, al companiei Galaxy. Galaxy este un producator OEM destul de mare de placi video (cum este de exemplu Foxconn un furnizor foarte important de componente pentru Apple), pentru diverse marci bine-cunoscute. Drept urmare, daca pot produce pentru alte firme, de ce nu ar putea sa produca pentru clienti, direct sub un brand propriu, nu?

Putem cumpara placa celor de la KFA2 de la PC Garage si cred ca gasim ceva si pe la eMag. Poti consulta si ghidul celor mai bune placi video, ghid care este actualizat in permanenta.

PREZENTARE PRODUS

Ok, sa o luam cu binisorul si sa o pornim cu inceputul, cum s-ar zice – drept urmare cu cutia. Nu am fost niciodata super entuziasmat de ambalajul unui produs pe care l-am cumparat. Rolul cutiei/ambalajului este   de a proteja ce se afla  in interior. Si dupa ce te apuci sa folosesti obiectul respectiv, cutia si-a pierdut utilitatea si doar ocupa niste spatiu inutil.

Dupa cum se poate vedea si din fotografiile de mai jos, designul pastreaza tema generala a celor de la KFA2 cu o silueta aflata in penumbra care intreaba „What’s your game?”.  Doar ca din cauza stickerului cu 1-Click OC, intrebarea s-a redus la „our game?”

In cutie, in afara de placa video, foarte multe „goodies” nu prea gasim, dotarile fiind de-a dreptul spartane. Pretul bun vine cu anumite compromisuri, dar din fericire acestea sunt facute la chestiile neimportante.

Avem astfel un ghid de instalare si 2 cabluri adaptoare. S-a renuntat si CD-ul cu drivere, in sfarsit. Chiar asa, cine mai are unitate CD-Rom la calculator?  Plus de asta, driverele care ar fi fost pe CD ar fi fost deja depasite in momentul in care ajung la tine.

Sa trecem si la principalul punct de interes si anume placa video. Prima impresie a fost de masivitate, placa este mare si grea. Designul este simplu,  dar placut placa video avand o culoare neagra, mata. Ca si inaltime ocupa 2 sloturi si jumatate, iar ca  lungime are aproape 30 de centimeri (mai exact 29,5 centimetri) deci e posibil ca in unele carcase mai inghesuite sa fie ceva probleme de spatiu. Partea din fata este dominata de cele 2 ventilatoare mari (100 mm fiecare) care nu au scapat de mania RGB,  colorandu-se in toate nuantele curcubeului.

Partea din spate este dominata de o placa de aluminiu, care are atat rol de protectie al PCB-ului impotriva indoirii (o posibilitate reala, avand in vedere greutatea) cat si de  eliminare a caldurii (chiar avem o atentionare in acest sens).

Pe partea de conectori avem 3 Display Porturi, 1 HDMI 2.0b si DP 1.4 si 1 USB tip C (out). Ce observam aici ca s-a renuntat de tot la DVI (odihneasca-se in pace) si au introdus in schimb USB – C care suporta VirtualLink VR  pentru conectarea castilor VR.

Pe partea laterala de jos avem conectorul PCI Express 3.0 16x, cu ajutorul caruia facem legatura cu placa de baza (evident). Se poate observa din fotografie dimensiunea masiva a radiatorului de aluminiu. Pe partea laterala opusa avem parte de mai multa actiune. Astfel, aici avem mufa NVLink 8X pentru legat placa in SLI, mufele de alimentare (una pe 6 pini si cealalta pe 8 pini) si un display LED RGB cu logo-ul KFA2 „What’s your game?”. Culoarea logoului este sincronizata cu cea a ventilatoarelor, neputand fii setata separat.

 

Sistemul de racire este alcatuit dintr-un radiator de aluminiu destul de maricel  sectionat in doua, completat de 5 heatpipe-uri (nu sunt de cupru din ce mi-am dat seama, s-a facut putin cost saving aici).  Ventilatoarele sunt in numar de doua, cu diametru de 100 mm si sunt destul de silentioase. Daca temperatura o permite, ventilatoarele se pot chiar opri si vor porni cand temperatura  o solicita. Trecerea la ventilatoare mai mari, fata de generatia anterioara, a insemnat o crestere a airflow-ului cu 90% si a presiunii aerului cu 200%, conform datelor celor de la KFA2.