A trecut ceva vreme de la lansarea generatiei RTX de catre NVIDIA si lucrurile s-au mai asezat si s-au mai linistit. Replica AMD inca se lasa asteptata si imi doresc ca urmatoarea lor generatie NAVI sa ofere o concurenta serioasa celor de la NVIDIA si sa mai anime status quo-ul. Principalul avantaj al produselor NVIDIA pe care s-a batut mult toba, Ray Tracing-ul este relativ putin implementat, desi pare sa fie foarte promitator. In articolul de mai jos am aruncat o privire asupra unui model RTX 2070, o varianta mini oferita pentru testare de catre cei de la KFA2.

PREZENTARE PRODUS

Nu am stiut ce produs au trimis cei de la KFA2 pana in momentul in care am primit placa. Cand am scos-o din cutie am ramas putin descumpanit la vederea ei, o chestie mica, alba – primul gand a fost e imposibil ca o placa atat de performanta sa fie asa mica! Dimensiunile o fac super potrivita pentru un mini-sistem, cerintele de spatiu fiind reduse.

Placa este foarte compacta, avand o lungime de 19 cm aproximativ. Culoarea alba o recomanda fara indoiala pentru sistemele bazate pe aceasta culoare. Pe sistemele obisnuite, bazate pe negru, iese in evidenta, dar nu neapara intr-un mod negativ.  De remarcat ca placii video ii lipsesc LED-urile, care sunt la mare moda acum. Eu sincer nu le simt lipsa deloc. Nu stiu altii cum fac, dar eu cand lucrez la calculator ma uit la ecran, nu la unitatea centrala.

Desi este micuta, placa se simte solida in mana, fiind destul de grea de la tot metalul care o inconjoara. Partea din fata este dominata de cele 2 ventilatoare de 80 mm, care isi fac treaba destul de bine dar sunt si zgomotoase, avand in vedere ca chipsetul de sub capota este foarte performant si consumator de resurse. Designul este destul de simplu si nu exceleaza in nici o directie.

RTX 2070 Front

Dupa cum ne-au obisnuit deja cei de la KFA2, partea din spate este acoperita cu un back-plate metalic alb, cu rol de protectie al PCB-ului. Fiind o placa foarte mica si compacta  sansele ca RTX 2070 se indoaie sub propria greutate sunt practic zero.  Dar nu ma plang, chiar din contra! Back-plate-ul contribuie la un design unitar si in plus mai ajuta la eliminarea caldurii emise de placa video.

RTX 2070 back

Pe partea de conectori avem 1 Display Port, 1 HDMI si 1 DVI-D, optiunile clasice.  La varianta testata lipseste USB tip C, util pentru VR, probabil din cauza de lipsa de spatiu.

RTX 2070 connectors

 

Sa aruncam o privire si la partile laterale, unde, nici o surpriza! Toate partile sunt la locul lor. Pe partea de jos avem conectorul PCI Express 3.0 16x, cu ajutorul caruia se face legatura cu placa de baza. Radiatorul este destul de micut si el, dar tot ocupa 2 sloturi din inaltimea placii de baza.  Este completat de 3 heat-pipe-uri de cupru care contribuie masiv la o racire cat mai eficienta.  Pe cealalta parte a placii video avem o singura mufa de alimentare pe 8 pini.  De aceasta data, display-ul led lipseste, fiind inlocuit cu un simplu text. RTX 2070 nu poate fi conectata in SLI si drept urmare ii lipseste conectorul NV Link.