Alegerea hostingului potrivit cand detii mai multe site-uri nu ar trebui sa fie o intamplare, sau doar prin prisma factorului pret.

Poate ai o retea de blog-uri sau esti o firma de web design care pe langa servicii web, ofera si gazduire clientilor. Sa inghesui toate proiectele pe un shared host de la hostgator.com sau alt provider extrem de ieftin nu este o idee tocmai buna.

O sa insir cateva criterii pe care eu le consider importante cand iei o decizie de alegere a hosting-ului:

1. Pe primul loc as pune suportul tehnic, adica sa primesti raspuns si o solutie in timp util, chiar si la ora 00:00, in noaptea de revelion. (mi s-a intamplat)

2. Ideal ar fi sa ca hosting-ul sa aiba latency scazut pentru vizitatorii care acceseaza site-ul, in conditiile in care viteza de raspuns a serverului si incarcare a paginii este de ceva vreme un factor SEO pentru google si probabil si alte motoare de cautare.

3. Regimul de shared hosting este relativ periculos, un „vecin” avid consumator de resurse poate sa dea serverul jos, afectand negativ nu doar vizitatorii tai dar si imaginea ta ca furnizor de servicii, in caz ca esti firma software care revinde gazduire web. De aceea, un VPS, ofera o izolare relativ mai buna, daca nu iti permiti un server dedicat pentru reteau ta de site-uri. Sa pice toate deodata, e destul de trist. Daca detii doar un site si vrei costuri minime, shared hosting scrie pe tine :)

4. Daca nu esti un guru linux, ideal ar fi sa alegi un hosting cu cPanel si WHM, pentru o gestionare mai usoara a site-urilor.

5. IP-uri multiple incluse in pachet. In momentul cand gazduiesti mai multe proiecte, sunt sanse mari sa dai link-uri intre ele, incercand sa le cresti pe partea de SEO. Pe langa faptul ca link-urile ar trebui sa fie 3-way, recomandat ar fi ca site-urile sa fie pe cate un IP dedicat, de preferinta din clase C diferite. Anumiti provideri de hosting ofera chiar servicii specializate pentru aceste situatii, de exemplu temok.com, are o sectiune denumita SEO Hosting, care pe langa gazduirea clasica, ofera si IP-uri dedicate.

IP-urile dedicate sunt utile si cand ai nevoie sa instalezi un certificat SSL pentru un site, acesta necesitand IP unic. Pentru cei care inca nu au aflat, si protocolul https da un mic boost SEO in google.

6. Backup-ul daily, weekly, de preferat pe o masina separata, iti poate salva viata munca. Nu neglija acest lucru, si verifica-l cu mana ta din cand in cand. Este posibil sa fie listat de provider-ul de hosting printre beneficii, dar sa te trezesti ca nu functioneaza sau nu e activ dintr-o neglijenta (si asta mi s-a intamplat). De asemenea este posibil ca procesul de backup sa failuiasca cand site-ul contine extrem de multe fisiere.

7. In momentul cand afacerea ta creste, o sa ai nevoie de servicii mai personalizate decat un banal hosting. Probabil deja ai unul sau mai multe servere dedicate, si nevoile tale sunt mai „rafinate”. Indiferent ca e vorba de un caching din nGinx, optimizarea serverului MySQL sau mutarea proiectului in cloud pentru o scalare mai buna, ai nevoie ca providerul tau de hosting sa aiba un personal calificat care sa inteleaga nevoile tale si sa nu-ti ofere mereu ca solutie: „cumpara un server mai puternic”. O optimizare cheie poate sa faca diferenta si sa economisesti bani buni.

Succes in alegerea potrivita!

Credit fotografie cover: Taylor Vick – Unsplash.com