MacBook Pro cu Retina display exista de ceva vreme pe piata, mai exact din iunie 2012 cand Apple a lansat primul model. 

Unibody design – adica carcasa dintr-un singur bloc de aluminiu

Diferentele de design sunt aproape inexistente intre modelul din 2012, cel de la sfarsitul anului 2013 si chiar refresh-ul minor aparut in aceasta vara (2014), prin iulie. Imbunatatirile aduse acestor versiuni fiind doar de natura hardware (procesor, ram, SSD, placa video).

Cand mi-a intrat pe maini aceasta bijuterie (versiunea de la sfarsitul lui 2013), ce banuiam a devenit certitudine. Aveam in fata intruchiparea perfectiunii designului intr-un laptop. Atentia obsesiva pentru detalii, simplitatea, soliditatea constructiei au devenit elemente definitorii pentru Apple, iar Macbook Pro-ul de fata nu face exceptie. Fiind construit dintr-un bloc masiv de aluminiu, nu scartie, nu se indoaie, totul se imbina perfect si se simte „premium”. Doar cateva surubele micute aflate pe spatele laptop-ului iti amintesc de faptul ca „nu au crescut componentele inauntru”.

Macbook Pro Retina Display Lateral Macbook Pro Retina Display Front

Inauntru „bestiei”

Apropo de componente, jucaria prezentata aici, este un mic monstru: Procesor Intel i7 la 2.3 GHz, 16 GB 1600 Mhz DDR3, 512 GB SSD, una bucata placa video Intel Iris Pro + un GT 750M 2GB ram pentru momentele cand se trezeste gamerul din tine. Continuam 802.11ac Wi-Fi, 18mm grosime, baterie care tine 8h.

Cea mai importanta imbunatatire fata de modelul din 2012, din punctul meu de vedere, este upgrade-ul placii video, de la GT 650M la GT 750M. Refresh-ul din iulie 2014 a adus doar un upgrade la linia de procesoare si o mica scadere de pret.

Totul e gandit cu un scop si fiecare spatiu e folosit la maxim, lucru de inteles cand realizezi cat de subtire e laptopul. Nu e foarte usor dupa cum te-ai astepta, toate tehnologia ingramadita in el lasandu-si amprenta in greutate, care este de aproximativ 2 Kg. Daca iti doresti un laptop „light as a feather”, poate ar trebui sa incerci un MacBook Air. Dar nu o sa ai retina display si performantele o sa te limiteze la activitati office sau la un Hearthstone ocazional :).

Pe spatele laptopului si sub ecran pe marginea laterala de sus, se observa niste fante inguste, pentru evacuarea aerului cald. In general, coolerele nici nu le auzi, dar daca joci ceva ceva mai solicitant, devine destul de zgomotos si se incinge tare. Asa ca atentie cum il folosesti, astfel incat fluxul de aer sa nu fie obturat in momentul cand te joci.

Display-ul. Credeam ca 1920×1200 este suficient…

2880 x 1800 pixeli ingramaditi pe un panel IPS de 15″ inci, la o densitate de 220 ppi. Din momentul in care l-am deschis, monitorul meu de 24″ Dell U2410 mi s-a parut pixelat. Involuntar am inceput sa ma documentez de monitoarele 4K :).

Culorile sunt extrem de vii, unghiurile de vizibilitate generoase iar pixelii nu ii poti distinge, ecranul fiind similar ca specificatii cu cel de iPhone sau iPad cu retina display. Generatia anterioara de MacBook Pro cu retina display avusese niste probleme de image ghosting. Nu am observat asa ceva pe modelul acesta.

Prima problema pe care o sa o observi in schimb, o sa fie legata de software. E ciudat cate aplicatii si site-uri nu sunt optimizate pentru retina display, in conditiile in care Apple, deja nu mai este singurul care produce laptop-uri cu asemenea rezolutii nebunesti. Desi sistemul de operare incearca sa le scaleze, ele apar blurate. Inclusiv launcher-ul de battle.net nu este retina ready (la data scrierii acestui articol), lucru care mi se pare inacceptabil, tinand cont ca un procent semnificativ de gameri acceseaza jocurile Blizzard de pe mac (in SUA).

Tastatura si conectivitatea

Tastatura iluminata este printre cele mai bune tastaturi de laptop pe care am pus mana. Combinata cu trackpad-ul extrem de sensibil (similar cu un touchscreen de smartphone) ajungi in scurt timp sa navigi prin OSx folosind multitudinea de shortcut-uri si gestures implementate „like a boss”!

Alimentarea este asigurata de portul MagSafe 2 (pentru cine nu stie, acest port este magnetic, astfel incat, daca te impiedici de cablu de alimentare, se va desprinde singur, fara a provoca alte pagube, cum ar fi, daramat laptopul de pe masa).

Continuam cu 2 porturi Thunderbolt cu viteze de pana la 20 Gbps, 2 porturi USB 3.0, un port HDMI, iesire pentru casti, si un card slot SDXC. Daca te intrebi unde este portul RJ45 pentru cablu de retea, o sa afli ca, trebuie sa achizitionezi separat un adaptor thunderbolt to gigabit ethernet, daca esti ultimul om de pe pamant care nu are un router wireless dar si-a luat Macbook Pro :).

Anyway, sa nu uitam si de camera web, capabila sa filmeze la 720p.

Performante

In conditiile in care specificatiile tehnice sunt peste un PC desktop mediu, nu e nicio surpriza faptul ca micutul laptop booteaza instant si aplicatiile se deschid extrem de repede. In jocuri, placa video isi spune cuvantul – Starcraft 2 sau Diablo 3 la rezolutia nativa de 2880 x 1800 cu totul pe maxim, nu se misca foarte fluid (in jur de 15 – 25 fps-uri).

Ar fi mers o placa video mai buna, gen GT 770M, tinand cont de configuratia CPU/RAM prezenta.

Concluzii

1. Cel mai sexy laptop ever.
2. Cel mai bun display vazut la un laptop.
3. Cu siguranta nu cel mai performant hardware pe un laptop, dar isi face treaba. Vrei cu adevarat un laptop de gaming/desktop replacement? Alienware scrie pe tine :) Dar poti uita de portabilitate/autonomie.
4. Autonomie mare, in jur de 8h, in conditii de stres: wireless + vazut filme.
5. Pret piperat, chiar dupa ieftinerea din iulie 2014.