Urmatoarea generatie flagship Xiaomi este aici, lansarea europeana a seriei 13 avand loc la MWC 2023. Xiaomi 13 este optiunea de mijloc, atat la configuratie cat si la pret între Xiaomi 13 Pro și Xiaomi 13 Lite. Cu toate acestea, nu va lasati inselati – acesta este un dispozitiv premium, cu o constructie high-end si camere impresionante – cel putin pe hartie.
La fel ca generatia anterioara, Xiaomi 13 vine intr-o dimensiune ceva mai mica decât varianta Pro, vizandu-i pe cei care nu vor sa care caramida dupa ei. Xiaomi a făcut echipa cu Leica pentru seria sa de telefoane Xiaomi 13, in speranta de a injecta niste know-how in seria sa din 2023. De asemenea, fata de anul trecut si pretul a suferit o crestere importanta de pret, flagship-ul celor de la Xiaomi putand fii cumparat la un pret foarte putin sub 1000 de EUR.
Xiaomi joaca acum in liga mare, daca isi permite sa ceara atatia bani, asta daca luam in calcul ca S23 de la Samsung se gaseste sub 4000 de lei, cu o configuratie mai mult sau mai putin similara.
Design si prezentare produs
Comparativ cu modelul de anul trecut, Xiaomi 13 merge pe un aspect mult mai plat, renuntand la ecranul curbat, telefonul aratand un pic ca un iPhone 14 mai lucios. Este bine construit si asta se vede si prin faptul ca 13 este in sfarsit clasificat IP68, aduca rezistent la apa! Modelul primit este cel cu culoare Flora Green, un verde mai spalacit asa care arata bine si in realitate. Spatele de sticla are colturile rotunjite, fapt care nu vad sa ajute prea mult la aderenta, sticla fiind oricum un material alunecos.
La 189 g este relativ usor si este de asemenea foarte compact. Este un telefon pe care il poti tine confortabil intr-o mana, fara a fi nevoie sa intinzi prea mult degetul mare. Cutia este una completa pentru anul 2023 – in ea am gasit atat incarcator de 67 W cat si o carcasa de silicon.
Insula camerelor are un design interesant si arata mult mai bine decat cea de pe Xiaomi 12, avand un aspect minimalist si mult mai discret. Avem si sigla Leica stantata acolo dar nu deranjeaza in nici un fel.
Din fata, telefonul arata ca orice alt telefon modern. Marginile ecranului sunt subtiri si colturile destul de rotunjite, cu camera frontala pozitionata central.
Nu mai avem rezolutia de 1440p a modelului Pro dar la 6,36 inci si cu o rezolutie 1080p ecranul este foarte clar. Afisajul este foarte luminos în utilizare obisnuita, putand fi usor de utilizat in aer liber in zilele cu soare puternic. Ecranul nu este LTPO ca al modelului Pro si drept urmare panoul nu va cobori la 1 Hz pentru a economisi energie, în schimb, poate fi setat sa schimbe refresh-ul între 60 si 120 Hz in modul adaptiv sau sa ramana fixat la 120 Hz.
Marginea telefonului este protejata de un cadru de aluminiu lucios cu butoane doar pe o laterala. Avem slotul standard USB-C si doar un slot SIM de aceasta data. In premiera pentru Xiaomi avem implementata tehnologia eSIM, pentru a compensa lipsa slotului dual SIM.
Avem si boxe stereo dar s-a renuntat la designul simetric de anul trecut si acum avem un difuzor mai mare in partea de jos si niste „gaurele” pe partea de sus, fapt care va afecta simetria audio, fara doar si poate. Boxele vin cu Dolby Atmos si asta inseamna inclusiv ca avem un egalizator ascuns in setari. Not bad.
Per total, telefonul arata mai bine ca modelul de anul trecut, Xiaomi schimband destul de multe detalii. As zice ca inca isi cauta stilul propriu, deoarece nu prea a ramas nimic care sa se transmita de la o generatie la alta si sa faca telefonul recongnoscibil imediat – cum e cazul Iphone sau Samsung.
Specificatii si performanta
Un telefon flagship merita un chip de top, asa ca Xiaomi 13 vine dotat cu Snapdragon 8 Gen 2. Acesta este asociat cu 8 GB/12 GB RAM si 128 GB/256 GB spatiu de stocare. Eu am avut varianta cu 12 GB RAM si 256 GB si dupa cum v-ati putea astepta, performanta este solida. Este rapid si ar trebui sa fie suficient pentru viitor pentru majoritatea sarcinilor, chiar si pentru cele mai grele. Comparativ cu telefonul meu Samsung S22 Ultra (cu chipset Exynos) a incarcat aplicatiile mai repede si nu s-a incalzit excesiv in timpul jocurilor. Scorurile pe care le-am obtinut in testari sunt unele de top, corespunzatoare unei configuratii de varf.
In 3D Mark, am rulat Stress Test si telefonul a avut o stabilitate foarte buna – 97.5%. S-a incalzit simtitor dar performanta nu a variat foarte mult.
In Geekbench 6 a obtinut punctajul de mai jos.
Camera foto si video
Inca o data, Xiaomi a optat pentru un senzor principal de 50 Mpx, dar de data aceasta a incheiat un parteneriat cu Leica. Foloseste un senzor Sony IMX800 mai mare decat cel folosit pe Xiaomi 12 si mai luminos – f/1.8. Vine cu PDAF si stabilizare optica a imaginii (OIS). Este destul de wide la 23 mm, o tendinta generalizata la majoritatea producatorilor dar care produce imagini mai largi decat am dori in marea majoritate a cazurilor.
De aceasta data avem o camera telefoto „adevarata” de 10 Mpx f/2.2, 3,2x echivalentul la 75 mm. Putem mari digital pana la 30x dar imaginile devin mult mai neclare.
Camera ultra wide de 12 Mpx nu are acelasi factor wow ca celelalte, vine cu o diafragma f/2.0 si un camp vizual de 120 de grade. Culorile devin mai terne in timp ce umbrele isi pierd profunzimea. Pe anumite unghiuri, aceasta camera poate produce si unele distorsiuni geometrice, de asteptat de altfel.
Putem face relativ usor fotografii clare si detaliate, atat in interior, cat și în exterior. Declansatorul este rapid iar procesearea fotografiilor dureaza putin. Texturile precum hainele și blana de animale arata realist, în timp ce tonurile sunt stralucitoare, fara sa se simta spalacite sau suprasaturate. Adaugarea procesarii imaginii Leica înseamna ca putem alege intre modurile Vibrant si Authentic. Primul are o gama dinamica mai larga si tonuri mai intense, in timp ce cel de-al doilea este mai retinut. Am preferat sa folosesc optiunea Vibrant dar evident, este o chestiune de gust.
Efectul automat de bokeh la modul portret este putin cam puternic dupa gustul meu, dar acesta poate fi ajustat inainte de a fotografia. In general, face o treaba rezonabila dar mai rateaza unele suvite de par mai rebele. Mi-au placut modurile de portret Leica care imita diferite tipuri de lentile (de la 35 mm alb-negru pana la 90 mm). In functie de modul ales, telefonul comuta intre camera principala si cea telefoto.
Modul portret merge foarte bine si cu subiecte non-umane, rezultatele fiind limitate doar de imaginatia si creativitatea ta. In afara de prajitura (New York Roll), celelalte mancaruri sunt home-made!
Nu este totul roz, am mai avut parte si de rateuri din partea camerei. In anumite conditii, camera a produs niste fotografii nenaturale, imaginea avand un ton albastru foarte pronuntat. Aici banuiesc ca algoritmul software a tras concluzia ca daca cerul e albastru atunci toata scena trebuie sa fie albastra. Banuiesc ca se poate rezolva cu un viitor update dar e destul de neplacut cand se intampla.
Modul de noapte s-a mai imbuntatit dar dupa ce am comparat cu poze facute cu S22-ul Ultra as zice ca mai au de lucrat cei de la Xiaomi. Diferenta intre cele 2 mi se pare mare. Poate comparatia nu este chiar cea mai corecta, dar senzorul camerei principale Xiaomi nu este unul slab, sa ne intelegem si ma asteptam ca rezultatele sa fie mai bune.
Pe partea din fata există o cameră frontală de 32 Mp cu diafragma f/2.0. Efectul de bokeh de pe această cameră este mai inexact decat pe camera principala si trebuie sa gasesti distanta corecta pentru ca trasaturile sa nu fie deformate.
Xiaomi 13 poate filma in 8K la 24fps, 4K pana la 60fps, 1080p pana la 60fps si 720p la 30fps. Avem si optiunea de filma ultra-stabil, dar efectul poate fi nenantural. Avem si deja traditionalele optiuni de VLOG si filmari slow-motion sau stop-motion.
Performanta baterie
Xiaomi 13 vine cu o baterie de 4500 mAh, adica aceeasi marime vazuta anterior si pe Xiaomi 12. Bateria ar trebui sa ne tina macar o zi de utilizare moderata. Oricum, telefonul beneficiaza de incarcare rapida de 67W prin cablu, ceea ce inseamna ca in aproximativ 30 de minute telefonul va fi gata incarcat. Telefonul stie si incarcare wireless, chiar foarte rapida la 50W si are si reverse charging 10W – dotari normale pentru un telefon premium.
Software
Pe Xiaomi 13 ruleaza MIUI 14 bazat pe Android 13, cea mai recenta versiune a acestui software. Inspirat puternic de Apple OS, MIUI 14 s-ar putea sa nu fie pe gustul tuturor si fiind considerat un punct slab al ecosistemului Xiaomi. Eu m-am impacat destul de bine cu MIUI si nu am intampinat probleme in utilizare. Producatorul promite 3 ani de update-uri pentru Android si 4 ani de update-uri de securitate. Nu e la fel de bine ca Samsung dar este multumitor.
Concluzie
Pe partea hardware, Xiaomi 13 este destul de solid. Este bine construit si mai aratos decat generatia anterioara. Camera principala a evoulat si ea si produce fotografii clare chiar si in conditii mai vitrege. Chipsetul de top cu care vine dotat ofera o performanta de varf. De asemenea, cei de la Xiaomi au completat telefonul si cu optiuni care se gaseau de mult timp la concurenta – eSIM si rezistenta la apa si praf IP68.
Cu toate acestea, cresterea pretului fata de generatia anterioara il pune fata in fata cu unele dintre cele mai importante smartphone-uri ale acestui an ca Samsung S23, Iphone 14 sau Google Pixel 7 Pro si nu as zice ca iese victorios. Pentru a fi o varianta buna, demna de luat in seama as zice ca ar trebui sa fie mai ieftin cu 150-200 EUR fata de pretul din prezent. Xiaomi si-a cladit un nume pana acum din faptul ca oferea telefoane mai ieftine decat concurenta, cu performanta foarte apropiata si unele compromisuri ici si colo. Daca insa vrei sa te lupti de la egal la egal cu Samsung si Apple si sa ceri aceeasi bani, trebuie sa oferi mai multe decat concurenta. Altfel, in acelasi buget as zice ca sunt variante mai bune.