Iata ca am primit la review si un telefon flagship de la Xiaomi si anume Xiaomi 12. Recent compania chinezeasca a lansat o noua serie 12, mai degraba un “refresh” identificata prin litera S adaugata la sfarsit. Principalele diferente intre cele 2 serii sunt varianta revizuita a
chipset-ului Snapdragon 8 Gen 1 si modulul foto care este facut acum in parteneriat cu Leica. Nu ma astept ca diferentele sa fie foarte mari intre cele 2 generatii dar ma astept ca pretul la varianta simpla sa mai scada, ceea nu poate fi decat un lucru bun, nu?
Revenind la oile noastre, Xiaomi 12 este un flagship compact, primul dupa mult timp lansat in portofoliul producatorului si avand in vedere drumul parcurs de producatorul chinez in ultimii ani, as zice sa se doreste un concurent pentru Samsung S22 si Iphone 13. Nu toate lumea vrea sa umble cu paleta de ping-pong in buzunar. Dimensiunile mai mici il fac mult mai manevrabil. In acest moment se gaseste la un pret undeva putin peste 3000 de lei. Pentru ce ofera nu este mult, neaparat.
De asemenea, telefonul se lauda cu un nou senzor foto de 50 Megapixeli pentru camera principala, care a inlocuit senzorul de 108 Mpx folosit timp de vreo 2 generatii deja (cam era cazul).
Prezentare produs
Facand nota discordanta fata de restul competitiei, Xiaomi 12 vine cu “de toate” in cutie si anume incarcator de 67W si o carcasa de silicon. Incarcatorul este destul de mare, similar cu incarcatorul de 120W al Xiaomi 11T Pro de anul trecut. Cablul USB de asemenea este foarte gros, de inteles, la asa putere mare.
Telefonul este super sleek si arata bine la o prima vedere. Ecranul este curbat si se “scurge” peste margini. Nu sunt adeptul ecranului curbat, deoarece nu vad nici un beneficiu tangibil si in plus de asta este un cosmar pentru protectiile de ecran. Telefonul vine din fabrica cu o protectie aplicata, desi ecranul are sticla Gorilla Victus. Eu oricum m-am lamurit cu gorilele astea, e mult bla-bla, deoarece fara protectie se zgarie foarte usor.
Marginile laterale ale ecranului sunt subtiri, avand in vedere ca ecranul e curbat. Ma asteptam ca atat rama de sus cat si cea de jos sa fie mai subtiri (Samsung a reusit sa le faca foarte subtiri la S22, de exemplu) – dar atat s-a putut. Colac peste pupaza nu sunt nici simetrice. Inteleg ca uneori sunt niste limitari tehnice dar design-ul este o treaba serioasa si poate avea un impact serios in felul cum sunt privite produsele.
Spatele telefonului este dintr-o sticla texturata, usor in ape si rezistenta la amprente. De data asta avem doar Gorilla Glass 5 pe spate. Din cauza texturii, greu iti dai seama ca e sticla – avand un aspect mai degraba de aluminiu, cel putin asa imi da impresia. Oricum, eu tin telefoanele in carcasa, deoarece am degete alunecoase. Nu ma mai entuziasmez de mult la design-ul spatelui unui telefon, deoarece il vad de obicei pentru cateva minute si apoi este “imbracat” intr-o carcasa.
Cadrul telefonului este din aluminiu, si avem butoanele doar pe partea dreapta a telefonului. Avem 2 grile ale difuzoarelor stereo, plasate simetric unul in partea de sus si celalalt in partea de jos.
Hardware
Ecran
Ecranul are o diagonala de 6.28 inchi, de tip AMOLED si este in format 20:9, avand o rezolutie 1080 x 2400. Display-ul este curbat, suporta 68 miliarde de culori (!) si are refresh 120 Hz, adaptativ oarecum – adica poate permuta intre 120 Hz si 60 Hz, fara pasi intermediari. Ecranul este luminos (Xiaomi 11T Pro era parca si mai luminos decat asta), permitand o vizionare excelenta in orice conditii. Ecranul are si suport HDR10+ si Dolby Vision – daca chiar va intereseaza acest lucru.
Sunet
Pe marginea de sus scrie mare „Sound by Harman/Kardon” si telefonul vine cu sunet stereo, cu 2 difuzoare identice, asezate pe lateralele telefonului perfect simetric. Este o solutie excelenta, ce permite in teorie un sunet egal din fiecare boxa.
Singurul neajuns este ca sunt plasate in partea de jos a ecranului, daca te uiti la el in format landscape si inclini telefonul inspre stanga cum face orice om in mod normal (cu modulul foto in palma stanga). Asa ca sunt sanse bune sa le acoperi cu mainile. Evident, poti rasturna telefonul, sa nu le mai acoperi dar mi se pare o barbarie! Cam ca hartia igienica pusa invers si umerasele agatate cu deschiderea spre exterior.
Baterie
Bateria are o capacitate de “doar” 4500 Mah dar autonomia nu este cea mai stralucita, multumita lui Snapdragon 8 Gen 1 care este mare consumator. Din fericire, incarcatorul de 67 de W iti permite sa il incarci rapid. Dar rapid, nene. In vreo 40 de minute e gata.
Telefonul facand parte din seria 12, fara T in coada, are si incarcare Wireless, super rapida, la 50W. Nu vreau sa stiu cum se “prajeste” bateria la asemenea puteri, dar numai timpul ne poate raspunde la acest aspect. Oricum, incarcarea wireless este bine sa fie evitata, deoarece afecteaza bateria cel mai mult, generand cea mai multa caldura care este principalul factor de risc pentru viata bateriei.
Chipset, Ram, Stocare
Chipsetul este de top, Snapdragon 8 Gen 1 nemaivand nevoie de nici o prezentare. Se pare ca de data aceasta, nu mai este chiar atat de reusit, fiind susceptibil sa faca throttle mai repede si mai mult. Avem 8 GB de RAM si 256 GB capacitatea de stocare in modelul din review. Nu avem slot SD, doar un slot dual-sim. As fi apreciat daca aveam varianta de eSim dar cei de la Xiaomi se pare ca nu au auzit inca de aceasta tehnologie.
Modalitati de securizare
Telefonul vine cu senzor de amprenta in ecran dar plasat destul de dubios, este foarte jos. Este rapid, nu am ce comenta dar este intr-o pozitie incomoda.
Avem si deblocare faciala, care este rapida si reliable, Singurul impediment este ca trebuie sa apesi pe butonul de power pentru a activa ecranul. Telefonul se va debloca apoi instantaneu.
Software si utilizare
Xiaomi 12, vine cu Andoid 12 peste care avem aplicat skin-ul propriu Xiaomi MIUI 13. MIUI este destul de cunoscut deja, nu am multe lucruri de comentat, eu m-am inteles cu el de fiecare data cand l-am folosit si mi se pare ca a evoluat destul de mult in ultimii ani. Cine a folosit un Android in ultimii ani se va simti ca acasa. Telefonul se simte foarte rapid si fluid, multumita atat procesorului de top cat si ratei de refresh de 120 Hz. Xiaomi sunt destul de prompti in ce priveste update-urile de soft, asa ca vreo 2-3 ani de acum inainte nu ar trebui sa avem probleme din acest punct de vedere.
Camera foto si video
Xiaomi 12 Pro vine cu o configuratie de camere innoita partial fata de anul trecut. Senzorul de la camera principala este unul nou si care is face treaba mult mai bine decat senzorul de 108 MPx folosit timp de vreo 2 ani la rand in toate flagship-urile Xiaomi.
- camera principala: 50 MP, senzor 1/1.56″, pixeli 1.0 µm, 26 mm, f/1.9, PDAF, OIS
- camera ultrawide: 13 MP, senzor 1/3.06”, pixeli 1.12µm, 12 mm, f/2.4
- macro 5MP, senzor 1/5.0″, pixeli 1.12 µm, f/2.4, 50 mm, AF
- video 8K@24 fps; 4K@30/60 FPS (HDR10+) slow motion 1080p@960 fps, 720p@1920fps, gyro-EIS
- camera selfie: 32 MP, pixeli 0.7 µm, 26 mm, f/2.5; video: 1080P@60fps, HDR
Fotografie
Pozele facute cu camera principala in timpul zilei sunt foarte bune, senzorul de la Sony de 50 MP fiind unul destul de reusit. Iata ca am ajuns si in momentul in care o un telefon din gama de top isi face treaba atat de bine, incat marea majoritate a oamenilor nu va face diferenta intre o poza facuta cu telefonul si una facuta cu un aparat foto dedicat, mirorrles sau DSLR. De mentionat ca poate nu in toate situatiile, dar pentru pozele facute de omul obisnuit, un telefon este mai mult decat suficient.
Modulul macro este din nou surpriza placuta, deja intalnita pe mai multe modele anterioare de la Xiaomi. Ce nu am apreciat este ca functia de macro este ascunsa in meniu, nefiind disponibila in ecranul principal. Daca tot pui o camera dedicata, nu poti sa pui si butonul pentru ea la indemana?
Trebuie insa sa ai rabdare cu camera macro, deoarece adancimea de camp este foarte redusa si sunt toate sansele ca subiectul pozei sa nu fie in focus, daca te-ai miscat cativa mm in fata sau in spate.
Folosind modul dedicat de portrete, pentru a obtine rezulate asemanatoare unei camere profesionale, pozele by default ies cu un bokeh destul de artifical si trebuie sa le mai bibilesti un pic. Ca de obicei, parul rebel ii va pune probleme. Multumita insa senzorului capabil de la Sony, putem sa facem poze si fara modul portret si vom avea un bokeh natural, destul de multumitor as zice eu (ultima poza este facuta pe auto).
Modul de noapte a suferit si el imbunatatiri, pozele fiind destul de reusite.
Camera selfie este una obisnuita, cu focus fix si filmare1080P@60FPS. Nu am foarte multe de povestit, are toate functiile la care te-ai putea astepta, portrait precum si diverse functii de beautify, care pot duce la niste rezultate nerealiste, daca le utilizezi pe toate la maxim.
Video
Partea de filmare e bine dezvoltata la Xiaomi, cu multe optiuni, unele chiar interesante, cel putin la prima vedere.
Pe partea de filmare standard, putem filma chiar si in 8K la 24 FPS, dar utilitatea mi se pare relativ redusa, deoarece ai nevoie de o mana „ferma” sau un trepied, plus o miscare foarte slow. Putem insa filma cu incredere in 4K la 60 FPS, filmarea este stabilizata electronic si calitatea este buna.
Dupa cum spuneam Xiaomi 12 are o multime de optiuni pentru filmari, de la slow motion la time lapse trecand prin VLOG si incheind cu movie effects. Din ultima sectiune am selectat Magic Zoom, un efect des intalnit in filmele de actiune americane. Desi in filmul demo, pare usor de pus in practica, in realitate este ceva mai dificil. Dar cu putina practica ar trebui sa iti iasa, dar trebuie sa te misti destul de rapid.
Avem si optiunea de Slow Motion la 1920 FPS 720P dar care mi-a dat ceva batai de cap. In momentul in care incercam sa vad rezultatul filmarii pe telefon, imi arata doar o sectiune a filmarii, zoomed-in. Video-ul descarcat pe telefon se vedea insa bine, nu stiu care e problema.
Si sectiunea de VLOG mi s-a parut atractiva, desi banuiesc ca dupa ce trece senzatia de noutate nu o vei mai folosi prea des. Subiectul VLOG-ului a fost, ce sa vezi, trotineta mea tot de la Xiaomi, modelul Scooter 3. Sunt multumit de ea, desi nu o mai folosesc atat de des pe cat planuisem la inceput.
Concluzie
Xiaomi 12 este un telefon OK la un pret, sa zicem decent… Se poate gasi pe la 3000 de lei acum, nu e sub nici o forma ieftin, dar daca il comparam cu, as zice principalul contracandidat, Samsung S22, care se invarte pe la 4000, as zice ca e convenabil la pret. E drept, ca fata de modelul de la Samsung, Xiaomi nu are modul telephoto dar in rest se lupta de la egal la egal fiind chiar mai bune in unele privinte. In ultimul timp si cei de la Realme, care merg pe reteta Xiaomi din vechime, se pare ca au inceput sa faca valuri si modelul lor GT2 Pro poate fi un contracandidat de luat in seama.
Mi l-as cumpara? Daca nu exista Pixel 6, poate. Imi plac telefoanele mici iar super-extra-mega-multi modulele foto ma cam lasa rece. Modulul principal daca stie ce face este suficient in 90% din cazuri. Dar asta e doar parerea mea. Iar Xiaomi 12 bifeaza aici. Ca si design Xiaomi 12 sta mult mai bine, ecranul curbat este foarte aratos. Este mai pretentios la intretinere, sa zic asa dar vorba poetului – obrazul subtire cu cheltuiala se tine. Incarcarea super-rapida te scoate din incurcatura in 2 timpi si 3 miscari iar camera foto/video este cel putin decenta. Chipsetul Snapdragon nu este cel mai reusit, avand tendita de supraincalzire dar intr-o utilizare obisnuita zi de zi, nu cred ca vei avea probleme.