Anul acesta am scris cateva articole despre telefoane scumpe si foarte scumpe. Iata ca a venit timpul sa scriu si despre un telefon ieftin si anume Xiaomi Redmi Note 8T. Am avut ocazia sa il butonez pe parcursul a 3 saptamani si daca sunteti curiosi cum se comporta un telefon ieftin, puteti sa cititi mai jos. Vom vedea astfel daca pretul mic inseamna si un compromis prea mare din punct de vedere al performantei comparativ cu un telefon de top. Xiaomi Redmi Note 8T se poate achizitiona de pe eMag sau PC Garage la un pret de aproximativ 700-750 de lei la momentul scrierii articolului.
Specificatii tehnice
- Exterior: Gorilla Glass 5 fata/spate, rama plastic; 161.1 x 75.4 x 8.6mm, 200 g; rezistent la apa
- Ecran: 6.3″ IPS LCD, rezolutie 1080 x 2340 px (409ppi);
- Chipset: Snapdragon 665, procesor octa-core (4 x 2.00 GHz Kyro 260 Gold + 4 x 1.8 GHz Kyro 260 Silver), GPU Adreno 610;
- Memorie: 4GB RAM, 64 Gb, micro SDXC slot .
- OS/Software: Android 9, MIUI 11.
- Camere spate: Principala: 48 MP senzor 1/2.0″ , 26 mm , f/1.8, PDAF; Ultra wide: 8 MP, senzor 1/4.0″, 13 mm, f/2.2; Macro: 2 MP, f/2.4, Depth f/2.4; video 4K@30fps;
- Camera fata: 13 MP, f/2.0;
- Battery: Li-Po 4000 mAh; Fast Charging 18 W;
- Securitate: Amprenta (pe spate);
- Conectivitate: 4G/3G/GSM; Dual SIM, Wi-Fi a/b/g/n/ac, GPS, Bluetooth 4.2, NFC, USB Type-C;
Dupa cum se poate vedea, din punct de vedere strict al specificatiilor telefonul nu exceleaza. Astfel, procesorul este unul mediu, memoria RAM si stocarea le-as considera la limita de jos pentru anul 2020, designul aduce a 2018. Dar in acelasi timp are si unele caracteristici care se gasesc de obicei la terminale mai scumpe – sticla atat pe fata cat si pe spate Gorilla Glass 5, fast charging de 18 W, NFC. Cand mai iei in considerare si pretul, iti dai seama ca ai parte de ceva valoare pentru banii platiti.
Prezentare produs
Telefonul primit spre testare vine echipat normal pentru 2020. In cutie avem un incarcator rapid de 18 W si o carcasa de plastic transparenta. Telefonul avand sticla atat pe fata si pe spate, tinde sa fie alunecos si o carcasa este binevenita pentru a-ti proteja investitia. Lipsesc insa castile, un accesoriu din ce in ce mai rar prezent in cutiile telefoanelor.
Din fata, telefonul ne prezinta un design „entry-level” ca sa zic asa, fiind practic refolosit modelul de design din anii anteriori. Nimic nu se pierde, right? Parca ne uitam la un model Xiaomi circa 2018. Partea de sus este subtire intrerupta doar de locasul camerei in forma de lacrima, centrat. Tot in partea de sus se afla difuzorul castii, ascuns in spatele unei grile discrete. Partea de jos, este considerabil mai „consistenta”, neincadrandu-se in standardele de frumuseste de anul acesta. Ecranul LCD, are o rezolutie deja standard folosita de o multime de telefoane, de 1080 x 2340 pixeli dar destul de rara la telefoanele din acest nivel de pret. Este ok ca luminozitate, fiind suficient de lizibil in lumina puternica.Mi-as fi dorit sa vina cu protectie de ecran preaplicata. Fara aceasta, ecranul a reusit sa acumuleze cateva zgarieturi fine.
Spatele telefonului, imbracat si el in Gorilla Glass 5, are o frumoasa culoare albastra (Starscape Blue) care integreaza si un joc de culoare interesant, in functie din ce directie il privesti. Spatele telefonului este in tendinte si nu prea ai ce sa ii reprosezi, arata foarte bine. Modulul de camere este mult mai placut ochiului decat „plitele de aragaz” care au inundat nivelul high-end. Acesta include senzorul principal de 48 MP, senzorul ultra wide de 8 MP, cel macro de 2 MP si senzorul de adancime tot de 2 MP. Este destul de inaltat fata de restul telefonului si acesta va fi destul de dezechilibrat cand il asezi pe o suprafata pe spate. Carcasa inclusa in pachet mai rezolva din problema, deoarece nu se mai balangane dar modulul foto tot razbate peste marginea carcasei. Pentru protectie totala a modului va trebui sa apelezi la o carcasa cu un spate mai pronuntat. Tot aici se afla si senzorul de amprenta, plasat intr-o pozitie optima pe spate. Acesta este foarte rapid si usor de folosit. Varianta aceasta, desi nu la fel de spectaculoasa ca amprenta din ecran, este inca mai rapida. Dezavantajul ei este ca nu poti debloca telefonul fara sa il ridici de pe masa, dar intr-o situatie de acest gen te poti folosi de deblocarea faciala, care functioneaza multumitor.
Marginile telefonului, facute din plastic nu sunt foarte interesante, dar sa le trecem si pe ele in revista zic. In partea de sus avem o perforatie si un senzor infrarosu, care ne permite sa folosim telefonul pe post de telecomanda. Marginea stanga contine slotul de card si de SIM, cea dreapta contine butoanele de volum si cel de power, butoane ce pot fi accesate relativ usor cu o singura mana. Partea de jos este ceva mai aglomerata, aici avand mufa de casti (o raritate in zilele noastre), microfonul, mufa USB C, si difuzorul.
La 16,1 cm lungime si ecran de 6.3 inchi nu este cel mai manevrabil telefon. Eu reusesc sa ma descurc si il pot folosi cu o mana cat de cat OK. O femeie insa va avea dificultati sa il manevreze cu o singura mana, lucru confirmat si de sotie. Avantaje si dezavantaje.