Mate 30 PRO este primul telefon lansat de Huawei cu Android dar fara serviciile Google. De ce s-a intamplat asta? Pe scurt, Huawei, pe langa telefoane, produce si echipament de telecomunicatii si s-a zvonit ca pot spiona prin intermediul lor si transmite informatiile catre statul chinez. Drept urmare, Huawei a intrat in vizorul lui Trump care a emis un ordin executiv prin care se interzice firmelor americane sa colaboreze cu firma chineza. Asa ca Google a trebuit sa limiteze accesul Huawei la serviciile sale. Si pa-pa Google Mobile Services, pa-pa Play Store.
Cand am fost abordat pentru a testa telefonul in cadrul programului Orange Smartphone Tester, am fost intrigat. Si asta deoarece stiam ca telefonul este o bestie pe partea de fotografie, dar lipsa accesului la serviciile Google ii limiteaza destul de mult atractia, in special in Europa. Ei bine, se pare ca Orange are incredere ca Huawei Mate 30 PRO poate reusi in Romania si fara Google si drept urmare il putem gasi in magazinul Orange .
L-am folosit aproximativ 2 saptamani si iata mai jos 10 lucruri pe care le-am invatat despre Huawei Mate 30 Pro in acest rastimp.
1. Lipsa Google Mobile services se simte si e dureroasa. Nu ai acces la Play Store, la Gmail, Maps, Photos si restul sleahtei de la Google. Nasol rau.
2. Huawei App Gallery este foarte departe de ce ar trebui sa fie. Ai acces la peste 45000 de aplicatii… Aaa, super o sa zici. Well, not quite! Majoritatea sunt prostioare, chinezarii si ciorbe reincalzite la diverse aplicatii pe care nu le foloseste nimeni. Nu exista Netflix, WhatsApp, Facebook, Instagram, Uber, Spotify plus diverse aplicatii de banking (desi exista promisiuni de la ING ca vom avea parte si de aplicatia Homebank pe Huawei, when it’s done). Pai ce ai facut ma nene? Deja 85% sunt din ce foloseam in mod obisnuit pe telefon a disparut. Ce sa folosesc? TikTok, WeChat si China Drama Channel? Yeeey…
3. Din fericire, putem face un side-loading la unele aplicatii de pe diverse store-uri existente (Amazon, Aptoid) si vom avea parte cam de 70% din experienta unui telefon „normal” cu Android. Asa ca poti sa instalezi toate aplicatiile de mai sus, poti instala chiar si Photos de la Google (dar fara functionalitatea de back-up, putand sa o folosesti doar ca o aplicatie foto off-line). Pentru Gmail, poti folosi o alta aplicatie de email via IMAP. Nu stiu ce sa zic legat de securitate, deoarece aplicatiile instalate nu sunt scanate de tatucul Google, dar de principiu daca esti atent cat de cat, nu ar trebui sa ai probleme.
4. Ecranul curbat este impresionant la prima vedere dar dupa ce folosesti telefonul mai mult vei constata… ca e prea curbat! Imaginea se intinde evident pe tot ecranul inclusiv pe partea curbata si drept urmare se pot pierde unele detalii, in anumite situatii. Pe cealalta parte, ecranul practic nu are margine, aceasta fiind ascunsa de curbatura ecranului. Poate sunt eu old school si prefer un ecran plat, fara aberatii geometrice…
5. Telefonul arata foarte bine si din fata si din spate, dar ecranul in still waterfall ii da un aer cum sa spun… foarte delicat. Cand l-am vazut prima oara am cautat ceva sa il protejez, deoarece cred ca orice manevra gresita se traduce in dauna totala! Din fericire, cei de la Huawei au fost suficient de draguti sa furnizeze si o carcasa de plastic in pachet. Nu acopera telefonul chiar integral, dar macar este in linie cu camerele foto si telefonul nu se mai balangane daca il pui pe spate. Plus de asta protejeaza colturile la o cazatura mai soft si spatele de zgarieturi.
6. Camera foto – este foarte buna! Lucru confirmat si de alte site-uri de specialitate, inclusiv DXOMark si empiric de mine. L-am comparat cu telefonul meu personal Mi 9T Pro, fata de care e clar mult mai avansat (Night mode mult mai bun, bookeh mai convingator). De asmenea, l-am comparat si cu mirorless-ul pe care il detin – un Olympus OM-D E-10III (dotat cu un obiectiv prime) si uneori reuseste sa se apropie si la ocazii am avut rezultate foarte apropiate. Totusi mai are de invatat si in unele situatii rezultatele sunt amuzante, cum este cazul de mai jos.
Saraca pisica a fost subiectul unui experiment evident esuat cu modul portrait, camera foto nereusind sa „decupeze” corespunzator pisica de fundal si iesind un talmes-balmes. La blana de pe spate se vede ca algoritmul a fost indus in eroare si separatia este grosolana si pisica a fost „tunsa cu ciobul”. Plus de asta, plafonul masinii nu a fost recunoscut corect si a fost considerat partial ca parte din fundal. Multumesc pe aceasta cale matei care m-a suportat si a pozat cu stoicismul specific rasei.
7. Pe partea de video, Mate 30 Pro stie o chestie interesanta si fara adversar – functie slow-mo la un incredibil 7680 FPS.
Poti surprinde niste momente extraordinare incetinite de 256 de ori – 30 FPS x 256 = 7680. Este foarte important insa sa ai si lumina buna pentru ca altfel calitatea scade simtitor.
8. Bateria tine lejer o zi-doua capacitatea mare de 4500 mAh fiind evident de mare ajutor. In plus de asta ai incarcatorul super rapid de 40 de W care iti incarca telefonul la 100% in aproximativ o ora. Printre cele mai bune performante la nivelul actual.
9. La nivel de utilizare, telefonul este foarte rapid si nu am observat pana acum nici o intrerupere sau inghetare. Cum era si de asteptat de altfel, de la un flagship. Pacat ca ecranul este limitat la refresh la 60 de Hz. O frecventa de 90 Hz sau 120 ar fi facut ecranul mult mai „cremos” sa zic asa. Sunt curios daca Mate 30 Pro se va comporta la fel peste cateva luni, dupa ce mai trece timpul peste el si se incarca cu aplicatii.
10. Deblocare faciala la nivel de Apple. Da, la fel de rapida si functioneaza si in intuneric, tot tacamul! O camera ToF face o scanare 3D a fetei, deblocarea fiind foarte sigura din punct de vedere al securitatii. In majoritatea cazurilor telefonul s-a deblocat prin recunoastere faciala inainte sa apuc eu sa folosesc amprenta – si parca razand de tine, Mate iti afiseaza si un mesaj pe ecran ca a fost folosita deblocare faciala inainte amprentei.
Ei bine, cam astea au fost cele mai interesante 10 lucruri pe care le-am descoperit la Huawei Mate 30 Pro. Ca o scurta concluzie, telefonul este „not great, not terrible” (ma scuzati, vroiam de mult sa zic asta) dar in final mai mult „terrible”. Lipsa serviciilor Google se pare ca este un handicap prea mare, indiferent cat de potent este hardware-ul. Lipsa Google pune tot felul de piedici mai mici sau mai mari in calea unei experiente normale, pentru un utilizator obisnuit. Da, stiu, poti sa instalezi totusi Google Services, poti sa bagi o masina virtuala, dar vorbim de un telefon modern care se presupune ca este user friendly si nu cere mare efort de la partea umana.
Totusi, s-ar parea ca mai este o luminita la capatul tunelului pentru Huawei. Google incearca sa obtina de la guvernul american permisiunea de a colabora cu Huawei, in pofida interdictiei in vigoare. Sursa aici. Precedent exista, deoarece Microsoft a facut acelasi lucru si Huawei are voie sa foloseasca sistemul de operare Windows pe laptopurile sale. In acel moment, Huawei Mate 30 Pro va fi cu adevarat un terminal Android extraordinar, fara restrictii artificiale.